Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dlhší život vďaka čili! Neuveriteľné účinky štipľavých papričiek sú ako zázrak, vyskúšajte a uvidite

Štipľavé papričky sú zdraviu prospešné.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ostrá paprička nás udržiava mladými,môže spomaliť rakovinu a chráni srdce. Podľa najnovších štúdií pôsobí na ľudský organizmus terapeuticky aj preventívne. Čo ešte dokáže a ako ju využiť?

Keď zahryzneme, čelo sa nám zarosí od potu, keď prehltneme, máme pocit, že nám zhorí žalúdok. Najnovšie vedecké štúdie dokazujú, že paprikový plod, ktorý k nám prišiel z Južnej Ameriky, pôsobí terapeuticky aj preventívne, a dokonca nám dokáže život predĺžiť o 10 rokov. K týmto záverom dospel profesor Littenberg v dlhodobej štúdii s takmer 20-tisícmi účastníkov.

Podľa nemeckého biológa Dr. Feila hlavné účinné látky v čili papričke, kapsaicín, betakarotén a vitamín C, chránia telo pred zápalovými procesmi a tlmia aj už existujúce zápaly a riedia krv. Keďže všetky vážne choroby ako ochorenia ciev, infarkt, mŕtvica, rakovina, cukrovka, alergie, Parkinsonova choroba a skleróza sa odvíjajú od zápalových procesov, môžu ich látky v čili papričke pribrzdiť, či dokonca zastaviť. Toto sa prejaví na dĺžke a kvalite života.

Stačí 5 denne

Paradoxne sú čili papričky aj ochrancami žalúdka. Naštartujú aj termogenézu – tvorbu tepla – a to vďaka zrýchleniu látkovej premeny. Podľa doktora Feila to podporuje spaľovanie tukov. Ak teda budete jesť každý deň čili papričky v primeranom množstve, môžete schudnúť až dve kilá. Odborník odporúča zjesť trikrát denne k jedlu jedno až dve malé červené sušené čili.

Aby ich črevo dobre spracovalo, zľahka ich polámte alebo podrvte. Potom si ich dajte do úst a naraz ich prudko zapite trochou vody. Tak zabránite ostrej látke z čili, aby nepríjemne pálila na sliznici. Kto má radšej čerstvé čili, môže ho konzumovať podobne ako sušené – 20 až 30 gramov. Ľudia, ktorí trpia črevnými diagnózami ako Crohnova choroba či ulcerózna kolitída, by si mali dávať pozor a konzumáciu čili papričiek radšej prekonzultovať so svojím lekárom.

Opýtali sme sa výživovej poradkyne Janky Trebulovej:

Aké štipľavé papričky sú u nás najrozšírenejšie?

– Na Slovensku sa dopestovala ako najštipľavejšia paprička Carolina Reaper s ob- sahom kapsaicínu 2 200 00 bodov na Scovilleho stupnici, a to v Botanickej záhrade pri SPU v Nitre. V slovenských kuchyniach sa najčastejšie používajú jalapeños, cayanne, habanero, tabasco. Používame ich vo forme omáčok, sušených plodov alebo pomleté.

Odporúčate štipľavé papričky aj ako prevenciu?

– Do určitej miery áno. Keďže obsahujú antioxidanty, vitamín C, A, B, ale aj minerálne látky ako draslík, železo, horčík a mangán. Majú antibakteriálny účinok, zlepšujú prekrvenie, znižujú riziko rakoviny prostaty, regulujú hladinu cukru v krvi, ale aj podporujú trávenie a zrýchľujú metabolizmus.

Kto by rozhodne tieto pálivé plody nemal jesť?

– Neodporúčam ich deťom, vysoko pálivým by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí majú precitlivený žalúdok, vredy na žalúdku či dvanástniku, a aj kardiaci.

Najštipľavejšie potraviny

Aký štipľavý je určitý čili produkt, to prezrádza Scovilleho stupnica z roku 1912. Vďačíme za ňu americkému farmakológovi Wilburovi Scovillemu. Stupnica je meradlom ostrosti plodov papriky s obsahom prírodného kapsaicínu. Čistý extrakt obsahuje 15 miliónov jednotiek Scovilleho stupnice.

Mad Dog 357 No. 9 Plutonium: Najštipľavejšia čili omáčka na svete 9 000 000

California Reaper: V súčasnosti najostrejšia paprička čili na svete 2 200 000

Habanero – špeciálna odroda Red Savina: 577 000

Habaneros: 100 000 až 350 000

Papričky piri piri: 50 000 až 100 000

Kajenské korenie: 30 000 až 50 000

Jalapeños: 2 500 až 8 000

Tabasco: 2 500 až 5 000

Ázijská korenistá pasta Sambal Oelek: 1 000 až 10 000

Feferónky: 100 až 500

Obyčajná paprika: 0 až 10

Vyberáme pre vás niečo PLUS