Dlhší život vďaka čili! Neuveriteľné účinky štipľavých papričiek sú ako zázrak, vyskúšajte a uvidite
30. 11. 2017, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:46)

Zdroj: Shutterstock
Ostrá paprička nás udržiava mladými,môže spomaliť rakovinu a chráni srdce. Podľa najnovších štúdií pôsobí na ľudský organizmus terapeuticky aj preventívne. Čo ešte dokáže a ako ju využiť?
Keď zahryzneme, čelo sa nám zarosí od potu, keď prehltneme, máme pocit, že nám zhorí žalúdok. Najnovšie vedecké štúdie dokazujú, že paprikový plod, ktorý k nám prišiel z Južnej Ameriky, pôsobí terapeuticky aj preventívne, a dokonca nám dokáže život predĺžiť o 10 rokov. K týmto záverom dospel profesor Littenberg v dlhodobej štúdii s takmer 20-tisícmi účastníkov.
Podľa nemeckého biológa Dr. Feila hlavné účinné látky v čili papričke, kapsaicín, betakarotén a vitamín C, chránia telo pred zápalovými procesmi a tlmia aj už existujúce zápaly a riedia krv. Keďže všetky vážne choroby ako ochorenia ciev, infarkt, mŕtvica, rakovina, cukrovka, alergie, Parkinsonova choroba a skleróza sa odvíjajú od zápalových procesov, môžu ich látky v čili papričke pribrzdiť, či dokonca zastaviť. Toto sa prejaví na dĺžke a kvalite života.
Stačí 5 denne
Paradoxne sú čili papričky aj ochrancami žalúdka. Naštartujú aj termogenézu – tvorbu tepla – a to vďaka zrýchleniu látkovej premeny. Podľa doktora Feila to podporuje spaľovanie tukov. Ak teda budete jesť každý deň čili papričky v primeranom množstve, môžete schudnúť až dve kilá. Odborník odporúča zjesť trikrát denne k jedlu jedno až dve malé červené sušené čili.
Aby ich črevo dobre spracovalo, zľahka ich polámte alebo podrvte. Potom si ich dajte do úst a naraz ich prudko zapite trochou vody. Tak zabránite ostrej látke z čili, aby nepríjemne pálila na sliznici. Kto má radšej čerstvé čili, môže ho konzumovať podobne ako sušené – 20 až 30 gramov. Ľudia, ktorí trpia črevnými diagnózami ako Crohnova choroba či ulcerózna kolitída, by si mali dávať pozor a konzumáciu čili papričiek radšej prekonzultovať so svojím lekárom.
Opýtali sme sa výživovej poradkyne Janky Trebulovej:
Aké štipľavé papričky sú u nás najrozšírenejšie?
– Na Slovensku sa dopestovala ako najštipľavejšia paprička Carolina Reaper s ob- sahom kapsaicínu 2 200 00 bodov na Scovilleho stupnici, a to v Botanickej záhrade pri SPU v Nitre. V slovenských kuchyniach sa najčastejšie používajú jalapeños, cayanne, habanero, tabasco. Používame ich vo forme omáčok, sušených plodov alebo pomleté.
Odporúčate štipľavé papričky aj ako prevenciu?
– Do určitej miery áno. Keďže obsahujú antioxidanty, vitamín C, A, B, ale aj minerálne látky ako draslík, železo, horčík a mangán. Majú antibakteriálny účinok, zlepšujú prekrvenie, znižujú riziko rakoviny prostaty, regulujú hladinu cukru v krvi, ale aj podporujú trávenie a zrýchľujú metabolizmus.
Kto by rozhodne tieto pálivé plody nemal jesť?
– Neodporúčam ich deťom, vysoko pálivým by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí majú precitlivený žalúdok, vredy na žalúdku či dvanástniku, a aj kardiaci.
Najštipľavejšie potraviny
Aký štipľavý je určitý čili produkt, to prezrádza Scovilleho stupnica z roku 1912. Vďačíme za ňu americkému farmakológovi Wilburovi Scovillemu. Stupnica je meradlom ostrosti plodov papriky s obsahom prírodného kapsaicínu. Čistý extrakt obsahuje 15 miliónov jednotiek Scovilleho stupnice.
Mad Dog 357 No. 9 Plutonium: Najštipľavejšia čili omáčka na svete 9 000 000
California Reaper: V súčasnosti najostrejšia paprička čili na svete 2 200 000
Habanero – špeciálna odroda Red Savina: 577 000
Habaneros: 100 000 až 350 000
Papričky piri piri: 50 000 až 100 000
Kajenské korenie: 30 000 až 50 000
Jalapeños: 2 500 až 8 000
Tabasco: 2 500 až 5 000
Ázijská korenistá pasta Sambal Oelek: 1 000 až 10 000
Feferónky: 100 až 500
Obyčajná paprika: 0 až 10