Dobrý a zlý cukor: Pokazené zuby sú to najmenej!
29. 1. 2013, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:38)
Viete, že závislosť od cukru je rovnako nebezpečná ako od niektorých drog?
Potvrdzujú to najnovšie štúdie. Máme teda na sladké zabudnúť, alebo je tu iná, menej bolestivá možnosť? Od prírody má človek tendenciu dávať prednosť sladkým jedlám. Zatiaľ čo v minulosti boli sladkosti vzácnosťou, dnes na nás v obchodoch číha pokušenie takmer v každom regáli. Celkom dobré riešenie je odnaučiť sa jesť jednoduché cukry, napríklad v cukrovinkách alebo čokoládových tyčinkách, a snažiť sa vyhľadávať zdravé sladkosti.
Prečo je cukor nezdravý
Dnes už takmer každý vie, že veľký príjem sacharidov nie je pre zdravie ideálny. Vedie k nadváhe a obezite, nepriamo k ochoreniam srdca, pečene alebo k cukrovke druhého typu. V porovnaní s týmito ochoreniami sa vám zubné kazy môžu zdať banálne. Aj tie však zapríčiňuje strava s nadmernou konzumáciou cukrov. Sacharidy sa totiž trávia hneď v ústach, a navyše baktérie vo vnútri úst z nich vytvárajú kyseliny, ktoré naše zuby ničia.
Nenápadná hrozba
Problém je, že cukor dnes do seba dostávame nenápadne, často v potravinách, o ktorých by sme to nikdy nepovedali (napríklad aj v kečupe). A sladené malinovky sú priamo zásobárňou nezdravých kalórií! Ľahko potom stratíme kontrolu nad tým, koľko sme ho vlastne skonzumovali. Niektorí odborníci hovoria, že by sme sa cukrov mali vzdať úplne, nášmu zdraviu to vraj len a len prospeje. Na druhej strane by však malé množstvo cukru telu škodiť nemalo a občasný ten hriech v podobe sladkostí nám celkom dobre pomôže dodržať správny stravovací režim.
Poznajte svoje hranice
Odporúčaná dávka cukru pre dospelého človeka predstavuje 90 gramov na deň – tým sa myslia všetky cukry vrátane tých, ktoré sa nachádzajú v ovocí alebo mlieku.Čo sa týka akéhokoľvek cukru nad tento limit, nemali by ste prekročiť 50 gramov na deň. Pritom len pollitrová fľaša koly obsahuje 53,5 gramu pridaného cukru. Tým máte denný prídel vyčerpaný. Ak si chcete sacharidy v potravinách strážiť, vedzte, že na potravinových etiketách je zaznamenaný len celkový cukor, a to zvyčajne v 100 gramoch výrobku.
Pozor na fruktózu
Výskum na kalifornskej univerzite preukázal, že zdravým ľuďom sa výrazne zvýšila hladina tuku v krvi potom, čo zjedli potraviny s vysokým obsahom fruktózy. Tento ovocný cukor sa často pridáva do sirupov, preto si na ich spotrebu treba dať tiež pozor. Aj samotné ovocie obsahuje fruktózu, tá je však doplnená o vlákninu a živiny, takže zdravotný prínos prevyšuje riziká.
Sú umelé sladidlá lepšie?
Áno aj nie! Dať si diétnu sladkú malinovku je rozhodne lepšie, než vypiť liter sladenej vody. Avšak v light nápojoch je zväčša aj množstvo farbív a konzervantov, ktoré sa môžu podpísať na vašom zdraví aj tak. Niektorí vedci sú navyše presvedčení, že nulové kalórie umelo vytvorených sladidiel môžu narušiť schopnosť organizmu spojiť si sladkú chuť s vysokým príjmom kalórií. Sťažuje to potom kontrolu nad sladkou chuťou, a tým pádom aj nad energetickým príjmom. Na druhej strane iné štúdie hovoria, že výmena cukru za umelé sladidlá pomáha pri chudnutí – lepšie nulové kalórie ako cukor, no nie?
Čo s tým?
Najlepšie pre vás je zredukovať tak cukor, ako aj umelé sladidlá. Ovocie a oriešky sú zdrojom prírodného cukru a nenasýtených mastných kyselín.
Jedzte s rozumom a zdravšie
4 kroky, ako udržať chute na uzde
1. Strážte si stabilnú hladinu cukru v krvi. Pokiaľ budete jesť pravidelne a kombinovať potraviny s proteínmi (chudé mäso a ryby) a so zloženými sacharidmi (ryža, celozrnné pečivo, zemiaky), vyhnete sa záchvatom veľkého vlčieho hladu.
2. Jednoducho znížte množstvo konzumovaného cukru. Ak si dnes sladíte čaj dvoma lyžičkami cukru, znížte toto množstvo o polovicu alebo aj viac. Na zmenu si pokojne rezervujte aj niekoľko týždňov.
3. Nemaškrťte zbytočne! Odstráňte z jedálneho lístka sladké raňajky a večere, prospeje to aj vašim zubom.
4. Vyhnite sa presladeným desiatam a olovrantom. Radšej si dajte niečo zdravšie. Pozrite si naše tipy!
Extra tip
Stévia
Hovoria jej aj cukrová tráva a mnohí ju označujú za zázrak, ktorý vytlačí nielen cukor, ale aj všetky ostatné sladidlá. Výhody? Je úplne bez kalórií. Má až 300x vyššiu sladivosť ako cukor. Môžete ju kúpiť ako prírodné sladidlo.