Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dostaňte sa do formy chutnou a zdravou cestou: TIETO originálne šaláty vás zaručene nasýtia!

Ryžový šalát s kokosovým mliekom a ananásom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Po vianočnom hodovaní máme dosť ťažkých sýtych jedál, a tak nám dobre padne ľahký šalátik. Ak bude teplý, vôbec nevadí, že za oknami zúri metelica.

PEČENÁ ZELENINA S ROZMARÍNOM A BAZALKOU

4 porcie

● 8 šalotiek
● 1/2 hlavičky cesnaku
● 250 g cukety
●2 červené papriky
●600 g baby zemiakov
● 2 vetvičky rozmarínu,
● olivový olej
● 3 PL červeného vínneho octu
●4 vetvičky bazalky
●soľ,
● mleté čierne korenie

Šalotky ošúpeme a pozdĺžne rozrežeme na polovice. Polovicu cesnakovej hlavičky nakrájame na 4 časti spolu so šupou. Cuketu očistíme a nakrájame na kolieska hrubé asi 2 cm. Červenú papriku rozrežeme na 4 časti a odstránime jadrovník. Podľa potreby nakrájame. Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Ihličie rozmarínu nasekáme nadrobno. Do veľkej misy dáme šalotky, cesnak, cuketu, papriku, zemiaky aj rozmarín, osolíme, okoreníme a zalejeme 5 lyžicami olivového oleja. Dôkladne premiešame a nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ten ešte predtým pokvapkáme lyžicou olivového oleja. Pečieme 30 až 35 minút pri teplote 200 °C. Po upečení vyberieme cesnak a pečenú zeleninu pokvapkáme vínnym octom aj dvoma lyžicami olivového oleja. Podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Z bazalky otrháme lístky a zamiešame ich do šalátu.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 35 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Pečená zelenina s bazalkou a rozmarínom

RYŽOVÝ ŠALÁT S KOKOSOVÝM MLIEKOM A ANANÁSOM

6 porcií

● 250 g dlhozrnnej ryže (basmati)
● 1 väčšia cibuľa
● 6 PL oleja
● 1 konzerva kokosového mlieka
● 1 PL korenia karí
● 300 g varenej šunky
● 1 malá konzerva kukurice
● 1 konzerva ananásu
● soľ
● mleté čierne korenie

Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a presypeme do veľkej misy. Cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno. Podusíme na oleji dosklovita a zalejeme kokosovým mliekom. Zamiešame korenie karí, privedieme do varu a nalejeme na ryžu. Dôkladne premiešame. Šunku nakrájame nadrobno a rovnako zapracujeme do ryže. Ananás zlejeme, časť šťavy odložíme na dochutenie. Nakrájame ho na menšie kúsky a s kukuricou zamiešame do šalátu. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a podľa chuti aj ananásovou šťavou. Šalát necháme chvíľu odstáť, aby sa prepojili všetky jeho chute.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Ryžový šalát s kokosovým mliekom a ananásom

ŠALÁT S KUSKUSOM A KOZÍM SYROM

4 porcie

● 1 balenie šafranu (0,1 g)
● 1/2 ČL mletej rímskej rasce
● 1/2 ČL škorice
● 1/2 ČL kajenského korenia
● 250 g kuskusu
● 75 g vlašských orechov
● 8 vetvičiek mäty
● šťava z 2 citrónov
● 6 PL olivového oleja
● 120 g sušených brusníc
● 150 g čerstvého kozieho syra
● soľ, mleté čierne korenie, cukor

Privedieme do varu 250 ml vody spolu so šafranom, s rímskou rascou, so škoricou, s kajenským korením a so soľou. Stiahneme z ohňa a vmiešame kuskus. Prikryjeme a necháme 5 minút napučať. Zatiaľ opečieme orechy nasucho na panvici. Z vetvičiek mäty postrhávame lístky. Kuskus premiešame vidličkou a preložíme do misy. Pridáme citrónovú šťavu a olej. Vmiešame mätu a sušené brusnice. Podľa potreby kuskus dochutíme soľou, korením a cukrom. Pred podávaním ho posypeme nadrobeným kozím syrom a opečenými orechmi.

Čas prípravy: 20 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Šalát s kuskusom a kozím syrom

ŠALÁT S KURACÍM MÄSOM A MEDOVÝM DRESINGOM

6 porcií

● 1 kura
● 3 ČL olivového oleja
● 2 ČL nového korenia
● 1 ČL agátového medu
● 750 g sladkých zemiakov
● 1 cibuľa
● 12 strúčikov cesnaku
● 50 g baby špenátu
● za hrsť petržlenovej vňate, mäty a koriandra
● soľ
● mleté čierne korenie
NA DRESING:
● 4 ČL olivového oleja
● 1 ČL medu
● 1 ČL čerstvej citrónovej kôry
● šťava z 1/2 citróna
● 1 ČL nasekaného koriandra
● soľ
● mleté čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 °C. Kura naporciujeme na 12 častí a dáme do misy. Pridáme 1 lyžičku oleja, nové korenie a trochu soli. Dôkladne premiešame s kuracím mäsom. Poukladáme na pekáč a pečieme 30 minút. Vyberieme, pokvapkáme agátovým medom a pečieme ešte 5 minút. Potom necháme 30 minút odležať. Zatiaľ ošúpeme sladké zemiaky a nakrájame ich na kocky. Očistenú cibuľu nakrájame na kolieska. Nasypeme na plech, pridáme cesnakové strúčiky aj so šupou, zvyšok oleja, osolíme a okoreníme. Premiešame a pečieme vo vyhriatej rúre domäkka. Necháme asi 30 minút odstáť. Pripravíme dresing. Do uzatváracieho pohára dáme olej, med, citrónovú šťavu aj kôru a koriander. Uzavrieme a dôkladne pretrepeme. Nakoniec dresing osolíme a okoreníme. Kuracie mäso podávame na pečenej zelenine s čerstvým špenátom a bylinkami. Na záver pokvapkáme pripraveným dresingom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 60 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Šalát s kuracím mäsom a medovým dresingom

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.