PEČENÁ ZELENINA S ROZMARÍNOM A BAZALKOU

4 porcie

● 8 šalotiek
● 1/2 hlavičky cesnaku
● 250 g cukety
●2 červené papriky
●600 g baby zemiakov
● 2 vetvičky rozmarínu,
● olivový olej
● 3 PL červeného vínneho octu
●4 vetvičky bazalky
●soľ,
● mleté čierne korenie

Šalotky ošúpeme a pozdĺžne rozrežeme na polovice. Polovicu cesnakovej hlavičky nakrájame na 4 časti spolu so šupou. Cuketu očistíme a nakrájame na kolieska hrubé asi 2 cm. Červenú papriku rozrežeme na 4 časti a odstránime jadrovník. Podľa potreby nakrájame. Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. Ihličie rozmarínu nasekáme nadrobno. Do veľkej misy dáme šalotky, cesnak, cuketu, papriku, zemiaky aj rozmarín, osolíme, okoreníme a zalejeme 5 lyžicami olivového oleja. Dôkladne premiešame a nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ten ešte predtým pokvapkáme lyžicou olivového oleja. Pečieme 30 až 35 minút pri teplote 200 °C. Po upečení vyberieme cesnak a pečenú zeleninu pokvapkáme vínnym octom aj dvoma lyžicami olivového oleja. Podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Z bazalky otrháme lístky a zamiešame ich do šalátu.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 35 minút

Pečená zelenina s bazalkou a rozmarínom
Zdroj: archív Dobré jedlo