Na DOVOLENKE NEBLÁZNITE s kalóriami: Robte radšej TOTO a vaša LÍNIA rozhodne NEUTRPÍ!
11. 7. 2023, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:18)

Zdroj: Shutterstock
Isto to poznáte, celý rok poctivo cvičíte, rozumne sa stravujete a príde dovolenka a všetky pravidlá sú fuč. Poradíme vám, ako si nerozhádzať organizmus.

Zdroj: NČpŽ
Dovolenky sú skúškou našej pevnej vôle, predovšetkým, ak nás čaká pobyt all inclusive. Viac než kedykoľvek platí pravidlo 80 : 20, teda 80 percent času jesť zdravú stravu a zvyšok bez výčitiek zhrešiť. Nebuďte na seba prehnane prísna. S trochou rozumu a hlavne vďaka pohybu si môžete dopriať niektoré inak odopierané jedlá a dobroty.
Jedzte, ako ste zvyknutá
Ak máte zabehnutý a zafixovaný systém stravovania, nemusíte mať o svoje zdravie a telo až také obavy. Jednoducho pokračujte v režime, na ktorý ste zvyknutá. Raňajky začnite pohárom vody, sladkému pečivu sa oblúkom vyhnite a radšej si vyberte chutný zdroj bielkovín. Skvelou voľbou sú vajcia, syr alebo šunka. Raňajky jedzte pomaly a uvedomelo. Vypite čaj a doprajte si ešte 10 minút rozhovoru s rodinou alebo priateľmi.
Zdroj: Shutterstock
S deťmi to býva ťažšie, prerátajte si, či sa vám all inclusive skutočne vyplatí...
Už ste počuli náš podcast?
Sladká bodka
Ak máte pocit, že potrebujete sladké, dajte si espreso a k tomu malý kúsok niečoho sladkého. Rovnaký účel splní aj ovocie. Ak predsa len uprednostňujete sladké raňajky, vyberte si biely jogurt s müsli alebo ovsenú kašu. Do nej pridajte 2 lyžice jogurtu alebo tvarohu a troška orieškov. Z raňajok by ste mali odchádzať najedená, ale nie prejedená.
Pri pohybe si dajte desiatu
Ak je vaša dovolenka aktívnejšia, napríklad sa venujete turistike alebo bicyklovaniu, pribaľte si do batoha oriešky, kúsky horkej čokolády, jablko alebo iné ovocie a porciu sušeného mäsa. A, samozrejme, poriadnu fľašu vody. Tá je dôležitá hlavne počas letných mesiacov. Odolajte pivu alebo chladenej kofole v bufete a dajte si radšej obyčajnú neperlivú vodu. Ušetríte veľa zbytočných kalórií.
Pestré obedy a večere
Snažte sa, aby ste hlavne na večeru neprichádzali hladná ako vlk. V takom prípade je ľahké prepadnúť pokušeniu a zhltnúť všetko, čo vidíte. Skúste to jednoducho vydržať, aj keď to môže byť ťažké. Pomôže vám, keď sa napijete stolovej vody, no nemala by byť príliš studená.
Na úvod si ako predkrm dajte zeleninový šalát alebo trocha polievky. Žalúdok bude vedieť, že sa má čím zaoberať, a hlava vás nebude nútiť siahnuť po najkalorickejšom jedle v dosahu.
Keď máte zdravý základ, môžete sa sústrediť na druhý chod. Stále platia rovnaké pravidlá – bielkoviny, hrsť prílohy a zelenina. Ak ste pri mori, bol by hriech nedať si ako hlavné jedlo rybu alebo morské plody s grilovanou alebo čerstvou zeleninou. Pokojne si doprajte aj pečivo.
Zdroj: shutterstock
Drvivá väčšina Slovákov zakotví už tradične v Chorvátsku.
Ak predsa len neodoláte talianskej pizzi alebo cestovinám, dajte si ich na obed a dbajte, aby boli v jedle zastúpené aj bielkoviny.
Ak máte na večeru k dispozícii švédske stoly, postupujte ako pri raňajkách – pohár vody, predkrm s prevahou zeleniny doplnený rôznymi druhmi syra, morskými plodmi alebo chudým mäsom. Vhodný je aj vývar. Nasleduje hlavné jedlo s menším zastúpením sacharidov. Ak neodoláte sladkej bodke, fajn sú sorbety, kúsok ovocia alebo jeden menší zákusok.
Zdroj: shutterstock
Girl,Relaxing,And,Eating,Fruit,Plate,By,The,Hotel,Pool.
Dajte si čas vytráviť
Aby malo telo čas dokonale využiť všetky živiny z jedla a spracovať prijatú potravu, potrebuje na to minimálne 12 hodín. Ideálne však 13 až 14. To sa dá ťažko dodržať, hlavne keď máte v pláne neskorú večeru s priateľmi. Ak viete, že budete jesť neskôr, ako ste zvyknutá, choďte spať najskôr tri hodiny po jedle. Ráno potom pravdepodobne ani nebudete hladná. Nechajte telo odpočívať a vyrazte pred raňajkami na ľahkú polhodinovú prechádzku. Ak ani potom nebudete hladná, dajte si len niečo ľahké, napríklad kávu a jogurt s ovocím, a počkajte až do obeda, keď sa už určite ozve hlad. Počúvať svoje telo sa oplatí.

Zdroj: Canva NCpZ