Reklama

Dukanova diéta: Týchto 25 potravín môžete jesť, koľko chcete

Vitamíny a minerály dodajú energiu a naštartujú

Zdroj: shutterstock

Reklama

Odborník na výživu Pierre Dukan predstavuje tie najlepšie potraviny, ktorých pri jeho diéte môžete zjesť akékoľvek množstvo.

Nový Čas vybral 25 zo 100. Dukanova diéta funguje na princípe, že jete jedlá s nízkym obsahom tuku a sacharidov, no s veľkým obsahom bielkovín. Práve na ich strávenie potrebuje telo veľa energie.

1. Huby

K dispozícii sú v každom supermarkete. Obsahujú veľa bielkovín. Príprava: surové, varené alebo ako prísada do šalátov

2. Mleté mäso (hovädzie, teľacie)

Veľmi bohaté na bielkoviny (28,6 g/100 g) a univerzálne na prípravu. Príprava: ako hamburger alebo sekaná s cesnakom a cibuľou

3. Jelenie mäso a iná zverina

Má nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín. Príprava: pečené v rúre, dusené v omáčke

4. Teľacie mäso

Extrémne chudé, bohaté na bielkoviny a vitamín B12. Príprava: mnoho možností, napr. varené s paradajkovou omáčkou

5. Králičie mäso

Je bohaté na nenasýtené kyseliny a bielkoviny.Príprava: v alobale alebo na špízy na grile

6. Bravčová šunka

Obsahuje málo kalórií (125 kcal/100 g) a veľa bielkovín (22,5 g/100 g). Príprava: nakrájaná na plátky

7. Kurča

Obsahuje veľa bielkovín (20 g/100 g), vitamínu C a horčíka. Príprava: vyprážané, grilované alebo pečené v rúre

8. Kuracia pečeň

Obsahuje veľa vitamínov A, B a železa, osviežuje a stimuluje. Príprava: smažiť na panvici

9. Morčacie prsia

Obsahujú málo kalórií a tuku (vynechajte kožu), veľa vitamínu B, horčík a železo. Príprava: na indický štýl s karí, so zázvorom a s čili

10. Kapor

Nie je mastný, ako si mnohí ľudia myslia (5,2 g/100 g). Obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny a vápnik. Príprava: najlepšie známy ako „modrý kapor“

11. Makrela

Obsahuje tzv. dobré tuky, ktoré pomáhajú na nervový systém a pôsobia proti stresu. Príprava: grilovaná sa okyslí citrónom 11. Sleď Extrémne bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ale má veľa kalórií (227/100 g). Príprava: v rúre, prípadne je z neho chutný tatársky biftek

12. Krevety

Obsahujú veľa bielkovín a veľmi málo tuku. Príprava: s cesnakom na panvici

13. Homár

Má jemnú chuť, je bohatý na bielkoviny a veľmi sýty. Príprava: nepripravovať viac ako 10 minút

14. Mušle

Obsahujú veľa bielkovín a jódu. Príprava: gratinované v rúre alebo na panvici smažiť s trochou oleja

15. Mrkva

Obsahuje betakarotén, je to prevencia proti rakovine. Príprava: ako doplnok k mäsu a rybám alebo nastrúhať do šalátov

16. Jogurt

Z odstredeného mlieka obsahuje len 34 kalórií (100 g), veľa bielkovín a dostatok vápnika. Príprava: jesť ako biely jogurt, prípadne sladený sladidlom

17. Tvaroh

Obsahuje veľa bielkovín a vápnika, výborne nasýti. Príprava: priamo konzumovať alebo pridať bylinky

18. Reďkovky

Obsahujú veľa vitamínu C, draslíka, kyseliny listovej a horčicový olej (antibiotický účinok). Príprava: najlepšie surové

19. Zeler

Obsahujú veľa draslíka a kyseliny listovej. Príprava: ako príloha k jedlám

20. Špenát

Obsahuje málo kalórií a množstvo kyseliny listovej. Príprava: ako surový šalát, prípadne dusený k mäsu a rybám.

21. Cuketa

Obsahuje veľmi málo sodíka, ale je bohatá na draslík (mierne močopudný). Príprava: vhodná na krémové polievky a omáčky

22. Cibuľa

Má obrovskú liečivú silu, je to prírodná lekáreň, chráni kardiovaskulárny systém. Príprava: veľa možností, surová, dusená, vyprážaná

23. Uhorka

Má len 12 kalórií, ale vysoký obsah draslíka a horčíka. Príprava: surová a do šalátov

24. Karfiol

Je jedným z najlepších dodávateľov vitamínu C a bohatý na draslík. Príprava: uvarený, zapekaný či do polievky

25. Ovsené otruby

Veľmi zasýtia. Majú vysoký obsah bielkovín, ktoré chránia proti rakovine hrubého čreva. Príprava: na palacinky, pečivo, pizzu alebo jogurt 25 potravín

Odborníci na výživu: Diéta by sa nemala držať dlhodobo

Aj keď je Dukanova diéta obľúbená, odborníci na výživu neodporúčajú takéto stravovanie dlhodobo. „Diéta je zameraná na dosiahnutie čo najvyššej redukcie. Nevymedzuje veľkosť porcií, neudáva denný energetický príjem a celkové množstvo prijatej stravy a živín za jeden deň,“ hovorí odborníčka na zdravé stravovanie Katarína Skybová. „V redukčnej fáze je diéta vysoko bielkovinová a nutrične nevyvážená. Nemá výchovný charakter a chudnúceho nevedie k zdravému životnému štýlu,“ dodáva.

Diéta nie je vhodná pre pacientov s ochorením obličiek, pečene, žlčníka či so srdcovo-cievnymi ochoreniami.