Dvadsať otázok a odpovedí o hnačke: Ako ju zvládnuť
7. 5. 2010, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:27)

Zdroj: Shutterstock
Najčastejšie sa objavuje v krajinách s teplejšou klímou, ale jej výskyt a rozsah závisia najmä od hygienických štandardov.
Vo všeobecnosti sa však dá povedať, že ide o jedno z najčastejších ochorení. Ako sa mu vyhnúť a čím ho liečiť - to sú iba dve z niekoľkých otázok, na ktoré by sme mali poznať odpoveď.
1. Čo vyvoláva hnačky?
Najčastejšími vinníkmi sú baktérie, vírusy, bakteriálne toxíny a parazity. Nakaziť sa môžeme stravou, tekutinami, ale aj priamym prenosom týchto „škodcov“ do úst špinavými rukami, kontaminovanými predmetmi (príbor) alebo aj kontaminovaným koncom cigarety.
2. Má hnačka aj nejaký význam?
Hnačka je účinným obranným mechanizmom organizmu, predstavuje očistu. Telo sa zbavuje škodlivých baktérií, ktoré vyvolali zápalový stav, podráždili žalúdok i črevá. Preto by ju pacient nemal od samého začiatku potláčať, ale radšej pár hodín pretrpieť.
3. Kedy by sme už mali vyhľadať lekársku pomoc?
Keď hnačka trvá dlhšie ako dva dni, jej intenzita sa nezníži, sprevádzajú ju horúčky a kŕčovité bolesti. Len čo sa v stolici objavia krv, sliz alebo hnis, keď spozorujete výskyt vyrážky či žltkastý nádych pokožky, nečakajte ani chvíľu a choďte k doktorovi.
4. Môže hnačku vyvolať aj laktóza?
Neznášanlivosť laktózy a mliečneho cukru patria k najčastejším príčinám. Vírusová alebo bakteriálna nákaza naruší sliznicu čreva, ktorá obsahuje enzýmy štiepiace laktózu, a to vyvoláva jej neznášanlivosť. Jediným riešením je vylúčenie mliečnych výrobkov z jedálneho lístka. Svetlou výnimkou sú jogurty a niektoré syry.
5. Je táto intolerancia laktózy trvalá?
Nie. Túto „mliečnu diétu“ stačí držať dva týždne. Keď ťažkosti prejdú, opatrne sa vráťte k mliečnym výrobkom. Keď budete cítiť opätovný nástup hnačky, nasaďte na pár dní diétu, ktorou sa váš stav upraví.
6. Ktoré lieky spôsobujú hnačku?
Veľmi často sú to antibiotiká, lieky obsahujúce kolchicín, laktulózu, chinín, ale aj lieky proti páleniu záhy a antikoncepcia.
7. Treba pri hnačke prijať veľké množstvo tekutín? Akých?
Ideálne sú minerálne látky s vyšším obsahom soli a cukru. Nápoj si môžete pripraviť aj sami. Stačí vám na to čistá voda, do ktorej pridáte lyžičku cukru a trocha soli. Cukor môžete nahradiť napríklad šťavou z kompótu, bude to o niečo chutnejšie. Neodporúčajú sa však bublinkové nápoje - sóda ani kolové nápoje. Od nich vás ešte viac nafúkne.
8. Čo môžem jesť, keď ,,hnačkujem“?
V tomto prípade je najlepšia strava v tekutej forme, ktorá je ľahšie stráviteľná. Odporúča sa napríklad aj kurací alebo ryžový vývar.
9. Ktoré potraviny sú počas hnačky nevhodné?
Všetky, ktoré „nadúvajú“ - kel, kapusta, fazuľa... Potraviny z pšeničnej múky, chlieb, cestoviny obsahujú ťažko stráviteľné sacharidy, hnačky môžu ešte viac zintenzívniť hrušky, broskyne a iné ovocie, ovsené vločky i zemiaky. Počas týchto črevných problémov by ste si mali odpustiť aj mliečne výrobky.
10. Môžem užiť tabletky proti hnačke?
Odporúčajú sa len vo výnimočných prípadoch - ak musíte ísť do práce alebo pred cestou, resp. keď sú hnačky príliš časté alebo trvajú dlhšie ako dva dni. V opačnom prípade by sa hnačky nemali potláčať, majú očistnú funkciu.
11. Ktoré lieky zaberajú proti hnačke?
Doma si môžete pomôcť jačmennou kašou, banánmi či švajčiarskym syrom a silnou kávou. Činnosť čriev by sa nasilu nemala brzdiť, ale v krajnom prípade môžete užiť živočíšne uhlie alebo antacidá obsahujúce hydroxid hlinitý.
12. Je hnačka nákazlivá?
Ide o vysokonákazlivé ochorenie, preto je v tomto prípade hygiena mimoriadne dôležitá. Dôsledné umývanie rúk je samozrejmosťou, ale okrem toho by ste mali pristúpiť k častejšej dezinfekcii toalety. Ak máte tieto problémy, vyhýbajte sa vareniu, pretože baktériami či vírusmi môžete ,,obohatiť“ aj pripravované pokrmy a nakaziť tak ostatných členov rodiny.
13. Ktoré lieky sú vhodné i pre tehotné ženy?
Určite by nemali užívať živočíšne uhlie, ale Smecta im nemôže nijako ublížiť. Je dokonca vhodná aj pre deti a dojčiace ženy.
14. Hnačky spôsobuje aj baktéria salmonela. Ako sa môžeme nakaziť?
Prenos nákazy zo zvieraťa na človeka je možný potravinami. Preto by sme mali dbať o dostatočné tepelné spracovanie mäsa, vnútorností zvierat, vajec a ostražití by sme mali byť i pri konzumácii mäsových výrobkov.
15. Sú aj iné cesty nákazy?
Pri príprave nakazeného mäsa, napríklad pri jeho krájaní na doske môže dôjsť ku kontaminácii ostatného kuchynského náradia (dosky, noža...) a pri ich následnom používaní, pri manipulácii s inými potravinami sa salmonela prenesie i na ne. Takto môže dôjsť aj ku kontaminácii surovín, ktoré už boli tepelne spracované.
16. Kedy a ako sa ochorenie prejaví?
Inkubačná doba je 6 až 48 hodín. Infekcia sa prejaví hnačkami, zvracaním, bolesťou brucha, horúčkou a v dôsledku veľkej straty tekutín aj výrazným pocitom smädu. Treba preto dostatočne veľa piť, hlavne starší ľudia a deti môžu v opačnom prípade skončiť na infúziách.
17. Kedy treba vyhľadať lekára?
Príznaky do 2 - 3 dní prejdú. Ak však pretrvávajú i naďalej, treba zájsť za odborníkom. Salmonela sa môže dostať z čriev i do krvi a zápalovým procesom ohroziť aj ďalšie orgány.
18. Z čoho ,,hnačkujú“ deti?
Najčastejšie ide o infekčné hnačky, z neinfekčných sa u detí vyskytujú buď hnačky spôsobené otravou, potravinou, alergiou alebo užívaním antibiotík.
19. Akú stravu a lieky im môžeme podávať?
U detí treba liečbu začať už pri prvých príznakoch. Nesladený čaj alebo minerálku im podávajte najprv iba po lyžičkách, neskôr aj vo väčších dávkach v závislosti od veku dieťaťa a jeho hmotnosti. Sladké nápoje nie sú vhodné. Malým deťom pomôže mrkvový alebo ryžový odvar.
20. Ako sa môžeme vyhnúť hnačkám?
Medzi základné zásady patria dodržiavanie osobnej hygieny, umývanie rúk po použití toalety aj po prebaľovaní a dostatočné tepelné spracovanie potravín. I na varenie by sa mala používať iba voda z overených prameňov, pre malé deti je najvhodnejšia balená stolová voda a v zahraničí by sme mali piť zásadne iba takú.
Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!