Reklama

Elixír zdravia a zbraň proti kilám: Každý deň zjedzte tento zázrak a uvidíte, čo s to s vaším telom urobí

Ilustračná fotografia

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Orechy sú výživné a zdravé. Najčastejšie si ich všímame len počas zimy a to je škoda. Na čo všetko sú dobré?

Sú zdravé a výživné. Škoda, že ich jeme tak málo. Na Vianoce z nich síce pečieme chutné dobroty, ale najzdravšie sú práve vylúpnuté zo škrupiny.

Obsahujú všetko, čo potrebujeme

Jedli ich už naši predkovia a súčasťou ľudskej stravy boli podľa archeologických nálezov už v neolite. Strom, na ktorom rastú, sa volá orech kráľovský a orechy naozaj vo výžive patria na kráľovský trón. Obsahujú množstvo vzácnych a pre zdravie mimoriadne prospešných látok. Preto by sme ich mali v primeranom množstve do svojho jedálneho lístka zaradiť častejšie.

(ilustračné foto)

Zdroj: Shutterstock

(ilustračné foto)

Odoženú stres aj kŕče

Jadrá vlašských orechov vzhľadom pripomínajú mozog, ktorému skutočne výrazne prospievajú. U detí podporujú ich správny vývoj. Orechy zlepšujú koncentráciu a pamäť, podľa niektorých odborníkov dokonca brzdia vznik Alzheimerovej choroby. Ak ste nervózne, orechy vám vďaka horčíku, ktorý obsahujú, pomôžu odbúrať stres a zbaviť sa svalových kŕčov. A to nie je všetko. Okrem toho ešte posilňujú zubnú sklovinu a sú doslova nabité vzácnymi látkami. V prvom rade obsahujú zdravé tuky, hlavne omega3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia ako prevencia pred vznikom arteriosklerózy a kardiovaskulárnych chorôb.

Zdroj: Shutterstock

Obmedzte ťažké mastné jedlá.

Regulujú priberanie

Pokiaľ to s ich konzumáciou nebudete preháňať, sú vlašské orechy najlepším spojencom proti priberaniu. Ukrývajú v sebe totiž aj cukry a bielkoviny, vitamíny skupiny B, E, vlákninu, draslík, zinok, meď, kyselinu listovú, soľ a arginin, ktorý udržiava naše cievy hladké a pružné. Pomáhajú aj v prevencii proti cukrovke, rakovine a srdcovým ochoreniam. Regulujú krvný tlak a znižujú cholesterol.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Pekné vlasy, pleť a nechty

Vďaka látkam a vitamínom, najmä B1 a B6 zlepšujú orechy kvalitu pleti, nechtov a vlasov. V staroveku boli tieto plody symbolom erotiky a plodnosti. Starí Rimania ich nazývali Jupiterov žaluď. Slovo nuts, teda orechy, používa angličtina slangovo aj pre mužské semenníky. Orechy využijete tak v kuchyni, ako aj v kozmetike.

Zdroj: Shutterstock

Ilustračná snímka

Naše tipy

● Opražte vlašské orechy na suchej panvici dozlatista. Zľahka okoreňte alebo osoľte a podávajte. Výborné sú ešte teplé.
● Na žalúdočné ťažkosti je výborný odvar z orechových listov. Usušené listy sparte horúcou vodou, nechajte 10 minút vylúhovať a preceďte. Čaj sa pije vlažný trikrát denne.

Zdroj: Shutterstock

Zásobte sa tými správnymi vitamínmi.

Vyberáme pre vás niečo PLUS