Figúra snov do Vianoc? Skúste TÚTO diétu, kilá pôjdu jedna radosť! Počkajte, až vás uvidí muž
2. 12. 2020, 6:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 22:32)

Zdroj: Shutterstock
Ste obeťou nadmerného ukladania tukových zásob? Všetkým tým sviatočným dobrotám sa naozaj len ťažko odoláva. Ale žiadne strachy. S naším plánom to do Vianoc ešte stihnete napraviť.
Ako na to
Kľúčom je obmedziť škrobové sacharidy. Ak jete priveľa sacharidov, ako je chlieb, cestoviny a cukor, vaše telo ukladá viac tukov. Spracované potraviny spomaľujú trávenie. Pred 50 rokmi nikto rafinované sacharidy nepoznal, naše telo nie je na ne stavané. Takže, ak obmedzíte ich príjem, a, naopak, budete jesť potraviny urýchľujúce metabolizmus, dokážete spaľovať tuky, a teda aj chudnúť omnoho rýchlejšie.
Zdroj: shutterstock
Ako na to
Top tipy pre krajšiu postavu
- Zamerajte sa na potraviny, ktoré rastú v prírode, nič spracované alebo rafinované.
- Konzumujte najmä domáce regionálne potraviny.
- Jedzte potraviny, ktoré môžete jesť aj surové. Môžete ich aj tepelne upraviť, ale ak ich budete jesť v prirodzenom stave, ľahšie ich strávite.
- Vyskladajte si tanier.
Zdroj: shutterstock
Top tipy pre krajšiu postavu
- Porciu by mali tvoriť bielkoviny vo veľkosti päste, 2 až 3 päste zeleniny, 4 päste šalátu a za hrsť orechov. Prioritou je najesť sa dosýta pri každom jedle, aby ste nepociťovali hlad.
- Nasýťte sa proteínmi.
- Do svojho jedálneho lístka zaraďte ryby, kuracie mäso, šošovicu, orechy a vajcia. Bielkoviny by mali byť súčasťou každého jedla. Telo totiž musí vynaložiť viac úsilia, aby ich spracovalo. To pre vás znamená zintenzívnenie trávenia, a teda aj spálenie väčšieho množstva kalórií.
- Nejedzte neskoro večer.
- Trávenie a metabolizmus sa večer dramaticky spomaľujú. Preto, ak jete neskoro, vo vašom tele zostáva priveľa nestrávenej stravy.
- Pite zelený čaj.
- Obsahuje katechín, ktorý urýchľuje metabolizmus a stimuluje spaľovanie tukov. Povolený je aj čaj rooibos, biely čaj a bylinkové čaje. Pite ich nesladené, vyhýbajte sa aj medu.
- Hýbte sa kedykoľvek môžete.
- Hrajte sa s perom, krúžte alebo kývajte nohami, keď sedíte. A kým čakáte na autobus, môžete poskakovať, prípadne sťahujte zadok. Denne tak môžete spáliť o 200 kalórií viac.
- Doprajte si pikantné koreniny.
Zdroj: shutterstock
Top tipy pre krajšiu postavu
- Čili urýchľuje metabolizmus a redukuje hlad. Zázvor, kajenské korenie a kardamóm zvyšujú teplotu tela, a teda urýchľujú chudnutie.
- Vyhýbajte sa múčnym jedlám a bielym sacharidom (chlieb, cereálie, ryža, cestoviny).
- Maškrťte s rozumom.
- Ak vás prepadne chuť maškrtiť, dajte si raw nesolené mandle, zelené jablko, stopkový zeler s nesladeným arašidovým maslom, fazule edamame alebo jadierka.
- Pridajte škoricu.
- Denne si dajte 1 a pol lyžičky mletej škorice. Udrží hladinu cukru v krvi stabilnú a zredukuje chuť na sladké.
Váš 7- dňový plán
1. deň
Raňajky: Šunková omeleta
Rozmiešame 3 vajcia a nakrájanú chudú šunku. Na panvici rozhorúčime olivový olej, vylejeme vajcovú zmes a necháme stuhnúť. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.
Zdroj: shutterstock
Šunková omeleta
Obed: Šalát s tofu
Zmiešame listový šalát s baby špenátom, so žeruchou a s nakrájanou uhorkou. Pridáme uvarené tofu a pokvapkáme olivovým olejom a jablčným octom.
Večera: Morčacie s pečenou zeleninou
Zmiešame 125 až 175 g varenej morky s pečenou zeleninou (cibuľa, paprika, pór, huby, cesnak a bylinky).
2. deň
Raňajky: Kokosový jogurt s mandľami
Zmiešame malú misku kokosového jogurtu s 10 mandľami a 1 ČL mletej škorice.
Zdroj: shutterstock
Kokosový jogurt
Obed: Kura s paprikami
Polovicu kusa kuracích pŕs ugrilujeme a podávame s dvoma nakrájanými paprikami.
Večera: Pastiersky koláč
Chudé mleté morčacie mäso dáme do zapekacej misky, prikryjeme vrstvou uvareného rozmixovaného karfiolu, pokvapkáme trochou olivového oleja a dáme upiecť.
Zdroj: shutterstock
Pastierky koláč
3. deň
Raňajky: Orechová kaša
Rozmixujeme 40 až 60 g ovsených vločiek s 1 ČL škorice a 300 ml vody. Môžeme pridať aj trocha mandľového alebo ryžového mlieka. Posypeme nasekanými vlašskými orechmi alebo lieskovcami.
Zdroj: shutterstock
Ovsená kaša
Obed: Zeleninová polievka so šošovicou
Udusíme nasekanú cibuľu. Pridáme nakrájanú tekvicu, mrkvu a šošovicu. Varíme, kým zelenina nezmäkne.
Večera: Zelenina s kuracím mäsom
Na olivovom oleji opečieme kuracie prsia nakrájané na rezance spolu so zeleninou (mrkva, brokolica, kapusta). Dochutíme korením čili, cesnakom a čerstvým zázvorom.
4. deň
Raňajky: Praženica s lososom
Rozmiešame 3 vajcia, pridáme údeného lososa a upražíme na panvici. Podávame s rukolou.
Zdroj: shutterstock
Praženica s losom
Obed: Pečený sladký zemiak s tuniakom
Opečieme 1 sladký zemiak a naplníme tuniakom z konzervy. Podávame so šalátom zo žeruchy a z reďkovky.
Večera: Pstruh s mandľami, so špenátom a s paradajkami
Jednu filetu zo pstruha opečieme na panvici. Na panvici sparíme aj špenát, pridáme paradajky a chvíľu opekáme. Podávame so pstruhom posypané opekanými mandľami.
5. deň
Raňajky: Kaša s tekvicovými semienkami
Rozmixujeme 40 až 60 g ovsených vločiek, 1 ČL škorice, 300 ml vody a trochu mandľového mlieka. Posypeme opraženými tekvicovými semienkami.
Obed: Steak so zelenými fazuľkami
Opečieme 1 menší chudý steak. Podávame s podusenými zelenými fazuľkami ochutenými cesnakom.
Večera: Plnené papriky
Upečieme 2 papriky a naplníme ich opraženým jahňacím mletým mäsom a cibuľou, dochutíme bylinkami.
Zdroj: shutterstock
Plnené papriky
6. a 7. deň
Zopakujeme jedálny lístok z predchádzajúcich dní.