Reklama

Gastroeneterológ Ladislav Kúžela o ženskom trávení: Za 1 týždeň by ste mali zjesť TOTO! Vážne?

Doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH

Zdroj: archív L.K.

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Aj nás trápilo, prečo my ženy mávame častejšie problémy s trávením a zaujímalo nás, ako dosiahnuť, aby nás ten náš žalúdok už toľko netrápil. Na naše otázky odpovedal Doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH.

Na naše otázky odpovedal Doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH

1. Aké typické problémy súvisia s rozdielnym tráviacim systémom žien v porovnaní s mužmi?

Spomínané „zväčšenie“ čreva u žien má za následok to, že pri kolonoskopii sa môžu vo zvýšenej miere tvoriť kľučky endoskopu a tým sa vyšetrenie stáva ťažšie realizovateľným. Na druhej strane v týchto poohýbaných miestach (niektoré zákruty čreva sú natoľko ostré, že dokážu doslova až spomaliť ďalší prechod črevom) sa môže dlhšie zdržiavať plyn alebo stolica a tak môže dôjsť k zhoršeniu príznakov, ako je zápcha alebo nafukovanie.

2. Čo by ste odporúčali každej žene zaradiť do jedálnička, aby jej trávenie fungovalo tip-top?

Na úvod treba povedať jedno: aby trávenie fungovalo tip-top, mali by vaše čitateľky jesť nielen zdravú stravu, ale aj myslieť celkovo na svoj životný štýl. To znamená dbať na to, aby mali dostatok pohybu, cvičenia aj spánku, lebo až dodržiavanie takejto kombinácie sa ukázalo ako kľúčové pri úspešnej ceste za dobrým nielen črevným, ale aj celkovým zdravím.

3. Aké odporúčanie by ste dali našim čitateľkám, aby si mohli poskladať svoj tanier tak, aby bol čo najzdravší?

Pri jeho skladaní by mali zakaždým myslieť na pravidlo „5R“. Čo to pravidlo znamená? Znamená to, že každá jedna by mala mať na tanieri:

1. rozličnú

2. rozmanitú

3. rôznorodú

4. rastlinnú stravu

5. spojenú s reštrikciou procesovaných a najmä ultraprocesovaných jedál.

Kvôli lepšiemu pochopeniu uvádzam, že neprocesované alebo minimálne procesované jedlá sú vlastne tie potraviny, ktoré sa v angličtine nazývajú aj „whole foods“, teda v doslovnom preklade ide o „celé jedlá“. Toto pomenovanie dostali na základe toho, že sú v nich ešte stále neporušené ako vitamíny, tak aj živiny. To znamená, že takéto jedlo je vo svojom prirodzenom stave a iba minimálne zmenené.

4. Prečo tak vyzdvihujete rozmanitosť rastlinnej stravy?

Odpoveď na to dal American Gut Project, najväčšia štúdia, ktorá porovnávala diétne zvyklosti a hľadala ich zhodu s črevnou mikrobiotou (mikróbmi žijúcimi v hrubom čreve). Štúdia jasne ukázala, že najlepšie o ľudskom zdraví vypovedá zdravý črevný mikrobióm, ktorý je vytvorený z diéty pozostávajúcej z rôznorodých rastlín. Tento projekt ukázal, že zdravé črevo sa dosiahne najlepšie, ak sa konzumuje 30 a viac rastlinných produktov za týždeň. Iba vtedy je črevný mikrobióm čo najrozmanitejší, vďaka čomu dokáže plniť všetky svoje zázračné účinky na naše zdravie.

Zdroj: Shutterstock

Rozmanitá rastlinná strava je základ.

Pozrite si aj:

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Všetky choroby idú z čreva, najviac škodí prejedanie, tvrdí gastroenterológ Ladislav Kužela

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.