Gastroeneterológ Ladislav Kúžela o ženskom trávení: Za 1 týždeň by ste mali zjesť TOTO! Vážne?
23. 2. 2022, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: archív L.K.
Aj nás trápilo, prečo my ženy mávame častejšie problémy s trávením a zaujímalo nás, ako dosiahnuť, aby nás ten náš žalúdok už toľko netrápil. Na naše otázky odpovedal Doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH.
Na naše otázky odpovedal Doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH
1. Aké typické problémy súvisia s rozdielnym tráviacim systémom žien v porovnaní s mužmi?
Spomínané „zväčšenie“ čreva u žien má za následok to, že pri kolonoskopii sa môžu vo zvýšenej miere tvoriť kľučky endoskopu a tým sa vyšetrenie stáva ťažšie realizovateľným. Na druhej strane v týchto poohýbaných miestach (niektoré zákruty čreva sú natoľko ostré, že dokážu doslova až spomaliť ďalší prechod črevom) sa môže dlhšie zdržiavať plyn alebo stolica a tak môže dôjsť k zhoršeniu príznakov, ako je zápcha alebo nafukovanie.
2. Čo by ste odporúčali každej žene zaradiť do jedálnička, aby jej trávenie fungovalo tip-top?
Na úvod treba povedať jedno: aby trávenie fungovalo tip-top, mali by vaše čitateľky jesť nielen zdravú stravu, ale aj myslieť celkovo na svoj životný štýl. To znamená dbať na to, aby mali dostatok pohybu, cvičenia aj spánku, lebo až dodržiavanie takejto kombinácie sa ukázalo ako kľúčové pri úspešnej ceste za dobrým nielen črevným, ale aj celkovým zdravím.
3. Aké odporúčanie by ste dali našim čitateľkám, aby si mohli poskladať svoj tanier tak, aby bol čo najzdravší?
Pri jeho skladaní by mali zakaždým myslieť na pravidlo „5R“. Čo to pravidlo znamená? Znamená to, že každá jedna by mala mať na tanieri:
1. rozličnú
2. rozmanitú
3. rôznorodú
4. rastlinnú stravu
5. spojenú s reštrikciou procesovaných a najmä ultraprocesovaných jedál.
Kvôli lepšiemu pochopeniu uvádzam, že neprocesované alebo minimálne procesované jedlá sú vlastne tie potraviny, ktoré sa v angličtine nazývajú aj „whole foods“, teda v doslovnom preklade ide o „celé jedlá“. Toto pomenovanie dostali na základe toho, že sú v nich ešte stále neporušené ako vitamíny, tak aj živiny. To znamená, že takéto jedlo je vo svojom prirodzenom stave a iba minimálne zmenené.
4. Prečo tak vyzdvihujete rozmanitosť rastlinnej stravy?
Odpoveď na to dal American Gut Project, najväčšia štúdia, ktorá porovnávala diétne zvyklosti a hľadala ich zhodu s črevnou mikrobiotou (mikróbmi žijúcimi v hrubom čreve). Štúdia jasne ukázala, že najlepšie o ľudskom zdraví vypovedá zdravý črevný mikrobióm, ktorý je vytvorený z diéty pozostávajúcej z rôznorodých rastlín. Tento projekt ukázal, že zdravé črevo sa dosiahne najlepšie, ak sa konzumuje 30 a viac rastlinných produktov za týždeň. Iba vtedy je črevný mikrobióm čo najrozmanitejší, vďaka čomu dokáže plniť všetky svoje zázračné účinky na naše zdravie.
Zdroj: Shutterstock
Rozmanitá rastlinná strava je základ.
Pozrite si aj:
