Histamínová intolerancia: Horšia ako potravinová alergia!
6. 9. 2012, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:48)

Zdroj: shutterstock
Fenoménom HIT trpia asi 2 až 3 percentá ľudí. Mnohí o tom ani netušia a všetci ich považujú za hypochondrov. Čo to vlastne histamínová intolerancia je?
Nakrájate si pár rajčín, k tomu grilovaný baklažán, syr, deci čereveného. Také zdravé jedlo, či nie? Sú ľudia, ktorí môžu byť po takejto porcii úplne mimoči dokonca skolabovať. Zoznámte sa s HIT: histamínovou intoleranciou! Ľudia s touto diagnózou sú celé roky zúfalí, lebo si nevedia vysvetliť, prečo im býva tak zle, netušia to ani lekári, za ktorými neustále chodia, až sa cítia ako trápni hypochondri. Diagnóza HIT má podobné príznaky ako alergia, ale spôsobuje problémy ako potravinová intolerancia. Je absolútne nepredvídateľná, niekedy vás potrápi poriadne, inokedy len trochu. Nepríjemné je aj to, že nikdy netušíte, kedy a po akom jedle to príde.
Ako spoznáte, že ju máte
Prejavy a prvé príznaky histamínovej intolerancie sú rôzne. Medzi najtypickejšie prejavy patrí svrbenie, tvorba vyrážok, červených fľakov na koži, nadúvanie, kŕče a hnačka. Okrem toho vás môžu prekvapiť aj prejavy, pri ktorých by vám ani omylom nenapadlo, že ide o histamínovú intoleranciu. Je to upchatý nos, bolestivá menštruácia, bolesti kĺbov, srdcové arytmie. „Predvlani som mala zvýšený tep, dali mi teda holter na sledovanie. V spánku som mala tep neuveriteľných 120 a cez deň 160 úderov za minútu, pritom má byť približne 60. A nikto nevedel prečo,“ hovorí Silvia. Tento stav trval rok, potom ustúpil. Možno aj to spôsobila HIT. Väčšina príznakov sa objaví vo veľmi krátkom čase, zhruba do jednej hodiny, prípadne niekoľkých minút po jedle. „Organizmus totiž reaguje na zvýšenú hladinu histamínu zvýšenou tvorbou adrenalínu a noradrenalínu, čo môže mať za následok vzostup tlaku krvi, zrýchlenú činnosť srdca, poruchy srdcového rytmua tiež nervozitu, pocit vnútorného trasu a poruchy spánku,“ vysvetľuje alergiológ a imunológ doc. MUDr. Martin Hrubiško, PhD.
RÝCHLE PREJAVY
svrbenie, žihľavka, opuchy, kŕče, nadúvanie, hnačka, kýchanie, nádcha, kašeľ, bolesť hlavy, zmeny tlaku, búšenie srdca až závrat
CHRONICKÉ
neprimeraná únava, bolestivá menštruácia, nervozita, poruchy spánku, úzkosť až depresia
Prečo sa nám to stane
Histamín je dôležitá chemická látka, ktorú vytvára telo každého z nás. Prijímame ho však aj potravou, čím sa jeho hladina zvyšuje. „Ak naše tenké črevo neprodukuje dostatok špeciálneho enzýmu diaminooxidáza, môžu vzniknúť spomínané ťažkosti. Závažnosť jednotlivých prejavov histamínovej intolerancie závisí od aktivity enzýmu v tenkom čreve. Tá je rôzna, dokonca geneticky podmienená. Vekomu niektorých ľudí táto funkčnosť klesá, častejšie u žien ako u mužov,“ hovorí MUDr. Hrubiško. Diagnóza HIT nie je jednoduchá a patrí do rúk špecialistu, najlepšie alergiológa. Ten vie na základe jednotlivých príznakov a laboratórneho vyšetrenia určiť, či ide naozaj o histamínovú intoleranciu. Vyšetrenie sa robí z odberu krvi. Ani ten však nemusí hneď na prvý raz odhaliť príčinu, preto treba testy opakovať, prípadne ich spojiť s inými odbornými vyšetreniami ako dermatologické, gastroenterologické či neurologické.
Doživotné embargo na jedlo?
Histamínová diéta je naozaj krutá. Každodenné rozmýšľanie nad tanierom alebo kŕče v bruchu, pretože ste zjedli, čo ste nemali, sú na zbláznenie. Doteraz sa všetky HIT diagnózy riešili formou nízkohistamínovej diéty. Dobrou správou je, že embargo na obľúbené potraviny sa dá občas obísť. Stačí, ak si chýbajúcu hladinu potrebného enzýmu doplníte špeciálnym výživovým doplnkom (Daosin) tesne pred zakázaným jedlom.
Určite sa vyhnite:
- mliečnym výrobkom, najmä plesňovým syrom, acidofilnému mlieku a probiotickým jogurtom,
- citrusom,
- kysnutému cestu, vlastne všetkému, čo obsahuje droždie,
- červenej fazuli,
- sóji,
- pohánke,
- polotovarom a konzervovaným potravinám,
- kyslej kapuste a všetkým kvaseným potravinám, aj octu,
- majonéze a tatárskej omáčke, kečupu, horčici,
- špenátu, rajčinám, baklažánu,
- orechom,
- ananásu, jahodám, ríbezliam, banánom, kiwi,
- vaječnému bielku,
- rybám a kuraciemu mäsu,
- káve, čaju, kakau,
- čokoláde,
- alkoholu.
Toto si môžete dať
- ryžu natural, ryžové keksíky,
- kukuričnú kašu,
- mrkvu,
- špargľu, mrazenú kukuricu a hrášok, cukinu, rebarboru, uhorku, reďkovku, papriku, pór, fenikel, petržlen, kaleráb, cibuľu (malé množstvo),
- jablko, hrušku, melóny.
Silvia (46): HURÁ, NIE SOM HYPOCHONDRIČKA
Aj ona mala závraty, stavy na odpadnutie, nevysvetliteľnú únavu, dýchacie ťažkosti, ekzémy, nafúknuté brucho, kŕče, cítila sa na zomretie. A to celé roky, stále dokola. „Chodila som po lekároch a nikto mi nevedel povedať, čo mi je. Občas padlo aj, že je to vraj psychika. No, samozrejme, veď som bola z toho na nervy! K alergiologičke som už chodila ako na klavír. Robila mi všetky možné testy a nič. Už som nevedela, čo zjesť, aby mi nebolo zle. Prestala som mať radosť z jedla aj zo života. Vôbec sa nedalo vysledovať, čo mi tak skrúca črevá. Raz som zjedla jogurt a nič, potom som si dala po čase ten istý a už ma napínalo. Mala som aj také stavy, že som tri týždne ledva vliekla nohy za sebou,“ hovorí podnikateľka Silvia, ktorá len pred vyše mesiacom prišla na to, čo jej vlastne je. Zo zúfalstva vymenila alergiologičku a tá jej po anamnéze navrhla test na histamínovú intoleranciu. Bol pozitívny. „Nikdy som sa tak neradovala. Konečne viem, že nie som hypochondrička. Vzápätí však prišla studená sprcha. Dozvedela som sa, že mi chýba enzým, ktorý odbúravaz tela histamín a jediné riešenie je prísna diéta. Teda nejesť potraviny s vysokým obsahom histamínu. Čo je skoro všetko! Moje jedlo bude obmedzené na asi tak 10 až 15 potravín. Ak sa chcem teraz schuti najesť, môžem užívať enzým z lekárne, ktorý nie je najlacnejší. Mesiac som ho brala, bolo to fantastické. Potom som vyskúšala vysadiť ho. Únava a všetky ďalšie ťažkosti sa opäť vrátili,“ hovorí Soňa.