Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Hit v chudnutí F-Faktor: Schudnite bez trápenia a jojo efektu, stačí zmeniť v jedálničku TOTO

Základom diéty je strava bohatá na vlákninu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nejde o žiadny módny výstrelok, ale o skutočne účinnú metódu, ako sa zbaviť prebytočných kíl bez trápenia a jojo efektu.

Stačia len malé zmeny v stravovaní, ktoré súvisia s vlákninou. Tá funguje naozaj zázračne!

O čo ide?

Diéta F-Faktor vám umožňuje jesť sacharidy nevyhnutné pre energiu počas celého dňa bez toho, že by ste priberali na váhe. K úspechu vás dovedie pocit sýtosti, ktorý pri tejto metóde prirodzene docielite.Tanya Zuckerbrot, autorka knihy F-Faktor: Objavte tajomstvo trvalej štíhlosti, prišla v roku 2006 so stravovaním založeným na vláknine. Na rozdiel od detoxov a diét, čo sú jednostranne zamerané, je tento štýl chudnutia vedecky podložený. Zaručí vám úbytok na váhe bez jojo efektu.

Čo znamená F-Faktor

Vláknina je po anglicky fiber a ako samotný názov diéty napovedá, stojí na nej celý úspech chudnutia. Zmyslom je zamerať sa na potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako je zelenina, ovocie, strukoviny, orechy, semienka a celozrnné potraviny. Ak do stravy zaradíte dostatok vlákniny, zvyknete si na nový spôsob stravovania. Dodržiavať ho nie je vôbec komplikované!

Uzdravuje a pomáha

Po rokoch práce s klientmi s cukrovkou a chorobami srdca si Tanya Zuckerbrot uvedomila, že vláknina v strave pomáha nielen vyrovnať hladinu cukru v krvi a znižovať cholesterol, ale aj chudnúť. Okrem toho sa nachádza vo veľmi zdravých potravinách, udržuje pocit sýtosti, a tak je dodržiavanie diéty pomerne ľahké.

Vláknina – tajná zbraň

Pri dodržiavaní F-Faktora by ste mali prijať najmenej 35 g vlákniny denne. Všeobecné odporúčania sa menia v závislosti od veku a pohlavia a pohybujú sa medzi 28 až 35 g denne. V roku 2017 prebehla štúdia, ktorá mala zistiť, koľko percent vlákniny tvorí jedálny lístok respondentov. K číslu 35 g sa priblížilo iba 5 percent opýtaných. Chcete vedieť, koľko vlákniny denne prijmete? Vyskúšajte kalorické tabuľky.

Nezaberá čas

Na diéte F-Faktor je skvelé to, že stravovací plán tvoria zdravé, plnohodnotné potraviny a uprednostňujú sa nutrične bohaté jedlá. Všetko sa dá ľahko prispôsobiť vašim potrebám aj návykom bez toho, aby ste museli niečo úplne vyradiť alebo striktne obmedziť.

Môžete jesť všetko

Samotná diéta nezakazuje žiadnu potravinu, ale je rozdelená do troch fáz, ktoré treba dodržiavať. Prvé dva týždne sa odporúča vyhnúť surovinám s vyšším obsahom škrobu vrátane niektorých druhov zeleniny, ďalej mliečnym výrobkom a tučným jedlám. V druhej a tretej fáze nie sú žiadne obmedzenia, iba si musíte strážiť predpísaný počet gramov vlákniny.

Odporúčané potraviny

Strukoviny: fazuľa, šošovica, cícer, arašidy
Celozrnné potraviny: bulgur, quinoa, jačmeň, špalda, pšeno, kuskus, celozrnný chlieb, celozrnné cereálie
Ovocie: jablká, hrušky, maliny, ostružiny, čučoriedky, figy, pomaranče, banány, datle, avokádo, mango, hrozno
Zelenina: artičoky, tekvica, bataty, paštrnák, papriky, uhorky, paradajky, tekvica, baklažán, listová zelenina
Semienka a orechy: slnečnicové, tekvicové, chia, mandle, pekanové orechy, vlašské, makadamiové, pistácie, para orechy

Výhody F-Faktora

  • Naučíte sa jesť viac ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a inak rozmýšľať o strave a jej výživovej hodnote.
  • Prázdne kalórie skryté v obale nahradia čerstvé suroviny plné chuti, vône, vitamínov a minerálov.
  • Jedlo začnete viac vychutnávať.
  • Pocit sýtosti sa dostaví skôr.

Ukážkový jedálny lístok

Raňajky

Nadýchaná omeleta z bielkov a s pažítkou (10 g vlákniny/porcia)

Potrebujeme: 3 vaječné bielky, štvrť šálky neochuteného proteínového prášku, 1 PL strúhaného parmezánu, 1 ČL posekanej pažítky
Postup: Všetky prísady spolu vyšľaháme, vylejeme na rozpálenú panvicu a niekoľko minút pečieme dozlatista. Pretočíme na druhú stranu a ešte krátko opečieme. Na tanieri preložíme na polovicu a posypeme zvyšnou pažítkou.

Zdroj: Shutterstock

Nadýchaná omeleta

Obed

Mrkvovo-karfiolová polievka (8 g vlákniny/porcia)

Potrebujeme: 1 veľkú posekanú cibuľu, 4 nakrájané stonky zeleru, 4 strúčiky pretlačeného cesnaku, štvrť ČL sušeného zázvoru, 1 ČL kurkumy, 4 šálky kuracieho vývaru, 2 šálky vody, približne 1 kg očistenej mrkvy nakrájanej na kúsky, 1 hlavičku karfiolu nalámanú na ružičky, olivový olej, morskú soľ a mleté korenie
Postup: Na 1 PL olivového oleja opečieme cibuľu a zeler dozlatista. Občas premiešame. Pridáme cesnak a koreniny, dusíme 2 minúty a premiešame. Pridáme vývar a vodu. Zakryjeme, zvýšime teplotu a privedieme do varu. Pridáme mrkvu a karfiol. Varíme na miernom ohni asi 35 minút, kým zelenina nezmäkne. Potom vymixujeme ponorným mixérom. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Môžeme podávať s petržlenovou vňaťou.

Zdroj: Shutterstock

Mrkvovo-karfiolová polievka

Večera

Cestoviny s bazalkovým pestom (11 g vlákniny/porcia)

Potrebujeme: 1 balík cestovín fettuccine, 1 šálku listov bazalky, 1 strúčik posekaného cesnaku, štvrť šálky strúhaného parmezánu, soľ, korenie, pol PL citrónovej šťavy, dužinu z citróna (chemicky neošetreného), pol šálky neochuteného proteínového prášku, 1 PL olivového oleja, 1 a pol PL kuracieho vývaru, čerstvý petržlen
Postup: Vodu v hrnci necháme zovrieť a uvaríme cestoviny fettuccine podľa návodu na obale. Scedíme a odložíme bokom. Kým sa varia cestoviny, pripravíme si pesto. Dáme bazalku, cesnak, parmezán, soľ, korenie, šťavu a dužinu z citróna a proteínový prášok do mixéra. Pridáme olivový olej a kurací vývar a ešte premixujeme. Zmes vylejeme na cestoviny a premiešame. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Zdroj: Shutterstock

Cestoviny s bazalkovým pestom

Zdravý snack: Uhorky so sezamom

Šalátovú uhorku nakrájame na pásiky. Pridáme tretinu šálky sójovej omáčky so zníženým obsahom soli a 2 PL sezamového oleja. Premiešame a posypeme sezamovými semiačkami.

Zdroj: Shutterstock

Uhorky so sezamom

Vyberáme pre vás niečo PLUS