Reklama

Hodí sa olivový olej na vyprážanie? Odteraz budete vedieť, kedy ktorý použiť: Tieto sú hotové bomby pre zdravie

Používate oleje správne?

Zdroj: iStock

Reklama

Dnes už to všetko nie je len o slnečnicovom či olivovom oleji. Existuje omnoho viac druhov zdravých olejov, z ktorých si môžete vybrať – len treba vedieť, ktorý je na čo najlepší.

Elixír mladosti: Repkový olej

Výhodou repkového oleja je jeho ideálne zloženie a vysoký stupeň prepálenia.

Zdroj: Shutterstock

Výhodou repkového oleja je jeho ideálne zloženie a vysoký stupeň prepálenia.

Používa sa: do šalátov, dresingov a marinád

Kvalitné repkové oleje sú bohaté na vitamín E a množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred narušením a udržiavajú vás mladými. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín robia tiež z repkového oleja vysoko hodnotnú súčasť výživy. Ak si to môžete dovoliť, vyberajte si repkové oleje lisované za studena, rafinácia totiž môže zmenšiť istú časť benefitov.

Čistá chuť zdravia: Olivový olej

Používa sa: do šalátov a na vysmážanie

Je plný vitamínu E, ale olivový olej obsahuje tiež množstvo nasýtených mastných kyselín a minimálne množstvo cholesterolu. Extra panenské a panenské olivové oleje sa lisujú za studena, a preto sú plné vitamínov a ďalších zdravých zložiek, pričom si zachovávajú onú výnimočnú chuť. Donedávna sa tvrdilo, že by sa na olivovom oleji nemalo vysmážať, ale dnes je tento názor prekonaný a odborníci tvrdia, že aj vysmážanie na olivovom oleji je bezpečné.

Prevencia pred psoriázou: Konopný olej

Používa sa: studený do smoothie, dresingov, studených omáčok a polievok, dipov

Konopný olej sa nemá používať pri vysokých teplotách. Vyrába sa zo surových semien konope, a preto je plný minerálov vrátane draslíka, magnézia, zinku a železa. Okrem toho posilňuje imunitu a pomáha predchádzať psoriáze. Jedným z možných dôvodov jej vzniku je totiž nedostatok omega-6 mastných kyselín v tele – a tento olej je ich plný!

Výborný na srdce: Arašidový olej

Zdroj: iStockphoto

Peanut oil and peanuts on a wooden table on a sunny day

Používa sa: na vyprážanie

Hoci arašidový olej znáša vysoké teploty a je prospešný na udržiavanie optimálnej hladiny cholesterolu v krvi a zdravé srdce, môže obsahovať viac nasýtených tukov ako olivový olej. Niekedy môže byť spracovaný aj chemicky, takže si vždy na etikete treba pozrieť, či bol „pražený“, aby sme sa tomu vyhli.

Masť: Lepšia ako maslo?

Zdroj: iStockphoto

Pork lard spread

Masť obsahuje menej nasýtených tukov ako maslo a má viac vitamínu D. Jedzte s mierou, myslite na svoj cholesterol...

Spomaľuje starnutie: Kokosový olej

Zdroj: Shutterstock

Kokosový olej je hotový zázrak.

Používa sa: na smaženie a varenie

Milujete vysmážané zemiačky? Kokosový olej vyrobený z dužiny kokosov obsahuje približne 90 % nasýtených mastných kyselín. No okrem toho sú v ňom aj zložky, ktoré omladzujú, zlepšujú trávenie a činnosť srdca. A dokonca všetky tieto zložky zostávajú zachované aj pri vysokých teplotách. Kokosový olej môže navyše stimulovať rast vlasov a zlepšiť kvalitu suchej pleti. Skúste si ho aplikovať na končeky po umytí, nechajte pôsobiť päť minút a potom zmyte vlažnou čistou vodou.

Zdroj: Shuterstock

Kokosový olej je skutočný multitalent.

S rozumom: Slnečnicový olej

Zdroj: iStockphoto

Sunflower oil

Používa sa: na marinády a dresingy

Klasický slnečnicový olej môžete nájsť v množstve beauty produktov. Je totiž bohatý na vitamín E, pomáha zlepšovať kvalitu pleti, regenerovať kožné bunky. Avšak môže obsahovať tiež zlé tuky, ktoré zhoršujú hladinu cholesterolu, zvyšujú vznik zápalov a môžu viesť k vzniku cukrovky. Nebezpečenstvo hrozí aj z oxidácie pri vyšších teplotách, takže ho nepoužívajte na vysmážanie.

Váš záchranca pri zápche: Ľanový olej

Zdroj: iStockphoto

Flax seeds and oil

Používa sa: do šalátov, dresingov, jogurtov

Skutočný posilňujúci zázrak má výborné pozitívne účinky na srdce a obehový systém. Navyše ho právom prezývajú za prírodného kráľa preháňadiel – fantasticky pohne veci dopredu. Dôležité je používať ho za studena a skladovať dobre uzavretý v tmavých a chladných priestoroch.

Pomoc pri trávení: Ghee

Používa sa: na pečenie, vyprážanie, ako náhrada bežného masla aj pre tých, ktorí nemôžu laktózu

Maslo ghee je „čisté“ maslo, ktoré pochádza z Indie, no pripravovali si ho aj naše staré mamy ako „prepustené“ maslo. Tento zázrak má plnú, sladkastú a mierne orieškovú chuť. Stačí jedna malá lyžička do jedla, aby ho zjemnila a zlepšila. Obsahuje vitamíny E, C, minerálne látky a antioxidanty a vysoký podiel kyseliny maslovej, ktorá spomaľuje rast rakovinových buniek. Okrem toho maslo ghee stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav a takto podporuje trávenie, znižuje zlý cholesterol, vyživuje kožu, pomáha pri spáleninách a kožných problémoch.

Náš tip!

Vyrobte si maslo ghee

Dnes dostanete ghee maslo kúpiť v obchodoch s biopotravinami, no pripraviť si ho môžete aj doma. Maslo vložte do hrnca a zahrievajte, kým sa nezačne variť. Varte ho štvrť až pol hodiny, kým sa neodparí voda a mliečne zložky – bude sa na ňom tvoriť pena, ktorú zberajte lyžicou a odstraňujte. Keď bude na povrchu len číra zlatá tekutina a na spodok sa začnú usádzať hrudky, odstavte hrniec a preceďte maslo do sklenej nádoby. Nechajte vychladnúť a držte v chladničke.

Takže, aký to bude?

Vyberte si kokosový, olivový, repkový alebo ghee a môžete sa pustiť do zdravej prípravy jedál.

Vyprážať či nevyprážať?

Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek olej, nezabudnite, že čím viac nasýtených mastných kyselín obsahuje, tým je na vyprážanie lepší.

Koľko?

Jedna porcia = jedna polievková lyžica

Zdroj: Shutterstock

Oleje sú plné výživných látok a účinkujú primam zázračne.

4 otázky pre odborníčku a výživovú poradkyňu Janku Trebuľovú

Zdroj: Shutterstock‎

Začnite používať viac olivového oleja a choroby srdca sa vám vyhnú.

Naozaj je olej pre naše zdravie potrebný?

-Áno, olej je pre naše zdravie veľmi potrebný. Hlavne na správne vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch. Preto odporúčam do každého zeleninového šalátu pridať aspoň za lyžičku olivového alebo iného oleja. Inak vaše telo nedokáže tieto vitamíny využiť. Olej tiež slúži aj ako palivo pre náš organizmus.

Čo môže zapríčiniť jeho nadužívanie alebo nedostatok?

– Vysoký príjem tukov, hlavne tých nesprávnych, spôsobuje upchatie ciev, tráviace ťažkosti alebo aj hnačku. Naopak, nedostatok zasa nízku hladinu vitamínov rozpustných v tukoch, oslabenie imunity a zhoršenie pamäti – najmä pri chýbajúcich omega-3 mastných kyselinách.

Čo poradíte našim čitateľkám – aké oleje by nám doma určite nemali chýbať a prečo?

– Prím hrá jednoznačne kvalitný olivový olej. Výborné sú napríklad aj oleje z orechov či tekvicový, ale do popredia sa dostáva aj kokosový olej. Je ich na trhu veľa, každý je pre telo prospešný hlavne obsahom minerálov a svojím zložením.

Aký olej je váš naj?

– Ja mám najradšej tekvicový a orechový. Je to hlavne pre ich zaujímavú chuť, ktorá ozvláštni každý šalát.

Vyberáme pre vás niečo PLUS