Reklama

Hrudka, údené, majonéza: Ktoré sviatočné jedlá zaťažia trávenie NAJVIAC a čo zjesť na vyváženie

Reklama

Hrudka, údené mäso, majonézový šalát či sladké dobroty, ktoré k Veľkej noci už tradične patria, môžu poriadne zaťažiť trávenie. Ako na to, aby ste trpeli čo najmenej?

Tešíte sa na veľkonočné sviatky? Voľnejšie dni a rodinné návštevy sú vždy spojené s bohato prestretým stolom. Niekde vás budú vítať vianočkou, inde tradičnou hrudkou či údeným mäsom. Oplatí sa k nemu naservírovať skôr chren alebo majonézový šalát? Ako prežiť sviatky bez tráviacich ťažkostí?

Údené len symbolicky

Hoci tradične patrí k veľkonočným sviatkom, určite ho nemožno zaradiť k zdravým potravinám. „Dôležité je, aby údené bolo vyrobené z kvalitného mäsa, neobsahovalo veľa tuku a, ak možno, ani žiadne prídavné látky. Námietky voči údeninám sa všeobecne týkajú najmä vysokého obsahu soli, tukov, dusičnanov a dechtových látok, ktoré vznikajú pri údení a patria ku karcinogénnym látkam,“ vysvetľuje prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc. z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. „Ako tradičný sviatočný pokrm však možno údené mäso akceptovať. Údeniny odporúčam konzumovať len symbolicky a v malých množstvách,“ dopĺňa. Striedmosť, ktorú mnohí dodržiavali počas pôstu, sa oplatí zachovať aj v prípade majonézového šalátu, ktorý je často prílohou údeného mäsa.

Zdroj: Halfpoint

Majonézový šalát radšej nahraďte zdravšími prílohami.

Nahraďte ju jogurtom

Majonéza je kalorická bomba s vysokým obsahom tuku i energie. Ak automaticky siahnete po „light“ verzii majonézy, pozorne si na etikete prečítajte, akými látkami chýbajúci tuk nahradili. Možno je jednoduchšie zmeniť tradičnú receptúru a majonézu nahradiť smotanou alebo jogurtom. „Dosiahneme tým čiastočné zníženie obsahu tuku aj energie a odstránime z prípravy vajcia. Šalát bude lepšie stráviteľný. Možno však niekomu bude prekážať zmena typickej chuti,“ hovorí o tom, ako možno zmeniť klasiku, skúsená odborníčka. Vo všeobecnosti by ste si však nemali majonézový šalát dávať pričasto. Údené mäso môžete servírovať s oveľa zdravšou prísadou, ktorá má navyše výraznú chuť. Ide o chren.

Chren ako na predpis

Zdroj: shutterstock

Chren je náš sviatočný poklad, rovnako ako cvikla. Pridajte si ho za údeným, nech vám pretrávi...

Je ideálne, ak si môžete čerstvý koreň vykopať priamo v záhrade. Určite ho však nájdete na trhoch, ale i v obchode. Neobíďte ho. Poteší vás nielen výraznou pikantnou chuťou. „Chren je zdrojom vitamínov C, A, skupiny B a minerálnych látok. Cenný je tiež obsah silíc so sírnymi zlúčeninami, ktoré sú zodpovedné za jeho výraznú chuť,“ približuje pozitívne účinky profesorka Jana Jurkovičová. Ďalej uvádza: „Najlepší je čerstvý chren, lebo sú v ňom zachované všetky živiny, i keď najviac páli.“ Dávku vitamínov a vlákniny môžete ešte zvýšiť, ak si do chrenu nastrúhate jablko alebo mrkvu.

Syrek len po kúskoch

Zdroj: Archív

Syrek alebo veľkonočná hrudka, taká typická pre východné Slovensko. Doprajte si ju, ale po kúskoch...

K tradičným jedlám na východnom Slovensku určite patrí veľkonočná hrudka, takzvaný syrek. „Ide o väčšie množstvo vajec vyzrážaných v mlieku. Ako celok je to určite kalorická bomba a záťaž najmä pre žlčník, ale ak sa konzumuje postupne, po malých kúskoch, ide o menšiu záťaž ako po zjedení jedného celého vajíčka,“ pridáva zaujímavé informácie odborníčka. Hoci sa dlhý čas zatracovali pre vysoký obsah cholesterolu, samotné vajíčka nie sú z výživového hľadiska príliš problematické. Rozhoduje hlavne ich úprava. Ľahšie stráviteľné sú vajcia uvarené namäkko. „Ťažšie uvarené natvrdo a najťažšie stráviteľné sú s pridanou energetickou hodnotou, teda ak ich pripravíte s tukom, napríklad ako praženicu alebo volské oko,“ vysvetľuje doktorka Jana Jurkovičová.

Vajíčka sú povolené

Zdroj: Canva

Vajíčka obsahujú bielkoviny, ale tiež vitamíny, i omega mastné 3 kyseliny. Ich výživová hodnota teda prevyšuje negatíva, preto sú dovolené

Proti striedmej konzumácii vajíčok nemožno nič namietať. Stále pre vás zostáva strašiakom vyšší obsah cholesterolu? „Vyvažuje to vysoká výživová hodnota vajíčok. Sú zdrojom plnohodnotných a dobre stráviteľných bielkovín, majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, temer všetkých vitamínov, širokej palety minerálnych látok a stopových prvkov,“ vymenováva lekárka. „Ak si k nim cez veľkonočné sviatky dáte dostatok zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín bohatých na vlákninu, rastlinné steroly účinne pomôžu organizmu zbaviť sa nadbytočného cholesterolu.“ Konzumáciu vajec sa oplatí znížiť pri chorobách žlčníka, pri už existujúcich ochoreniach srdca a ciev či pri cukrovke druhého typu. „Predpokladá sa však, že aj v týchto prípadoch vyššie riziko predstavuje skôr nezdravý životný štýl než samotná konzumácia vajec,“ dodáva odborníčka.

Koláč a vianočka

Zdroj: archív

Sladký koláč pečú na celom Slovensku, jeho chuť je takmer rovnaká v každom regióne, rozličný je len názov.

Nemusíte sa vzdávať ani tradičnej vianočky. Aj v tomto prípade platí, neprežeňte to s jej konzumáciou. „Pečie sa z bielej múky, spravidla je sladká, pridávajú sa do nej hrozienka, takže má bližšie ku koláču, a teda má menej zdravotných benefitov ako napríklad celozrnný chlieb. V našej kultúre však patrí na sviatočný stôl a kombinácia chutí sladkej vianočky so slanou šunkou a s chrenom je výnimočná,“ upokojuje milovníkov tradícií doktorka Jana Jurkovičová. Ak už máte predpísanú diétu, určite ju dodržiavajte i počas sviatkov. Inak riskujete zdravotné komplikácie. „Napríklad porušenie žlčníkovej diéty sa nemusí vyplatiť. Ťažké mastné jedlo vyprovokuje žlčník k sťahovaniu a vypudzovaniu žlče do dvanástnika vzhľadom na to, že žlčové kyseliny majú zásadný význam pri trávení a vstrebávaní tukov,“ upozorňuje odborníčka. „Silnejšie kontrakcie žlčníka môžu byť bolestivé, a ak je v žlčníku kameň, silnými kontrakciami sa môže dostať do žlčovodu, upchať ho a vyvolať žlčníkovú koliku prípadne aj zápal pankreasu.“

Zdroj: shutterstock

Hodovať to áno, ale s rozumom!