Igor Bukovský: Je lepšie biele či celozrnné pečivo? Pravda o častom mýte, ktorému ak veríte, neschudnete!
25. 2. 2016, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:09)

Zdroj: Shutterstock
Dnes si vysvetlíme toto tajomstvo a dáme si zase jednu domácu úlohu z mojej knihy Plán B natrvalo, na každý ďalší deň.
MUDr. Igor Bukovský, PhD., Ambulancia klinickej výživy:
Prečo sú prirodzené potraviny lepšie?
Prirodzených a celozrnných potravín, by ste mali jesť čo najviac, aby sa aspoň ich tráviaci systém trochu namáhal a spaľoval nejaké kalórie navyše. Znovu a znovu sa objavujú šašovia, ktorí chcú v rušnom dave vzbudiť pozornosť lacnými trikmi. Tvrdenie, že biela ryža je lepšia ako ryža natural, alebo že biele pečivo je lepšie ako celozrnné, patrí do kategórie lacných trikov. Ľudia, ktorí takéto veci tvrdia, zavádzajú a zbytočne vám zavadzajú na ceste k zdraviu a pokoju.
Zdroj: Shutterstock
Briošky so syrom a bylinkami
Výskum už dlhé roky potvrdzuje, že prirodzené potraviny sú pre naše zdravie užitočnejšie ako tie, ktoré sú technologicky spracované, vybielené, rafinované, zafarbené, aromatizované = potraviny, ktoré strávia v nejakej továrni veľa času. Pomaranč je zdravší ako pomarančový džús. Domáca hydina je nepochybne vhodnejšia ako hydinové párky. Lieskovce sú neporovnateľne zdravšie ako keksy s príchuťou lieskovcov. Kukurica je podstatne menej kalorická ako kukuričný škrob. A tak ďalej. To neznamená, že všetko treba jesť iba v surovom stave, to nie, ale princíp je určite jasný.
Pomôžu pri chudnutí
Prirodzené potraviny pozitívne ovplyvňujú nielen naše zdravie, ale aj úspech pri chudnutí. Tu je jedna ilustrácia za všetky: Pekná a šarmantná doktorka Sadie Barr v roku 2010 realizovala veľmi zaujímavú štúdiu: 17 dobrovoľníkov zjedlo dva druhy sendvičov a potom im merali metabolizmus. Sendviče mali rovnakú kalorickú hodnotu a takmer identický podiel bielkovín, sacharidov a tuku. Rozdiel medzi nimi?
Zdroj: Shutterstock.com
Ilustračné foto
Celozrnný sendvič: celozrnné pečivo s tvrdým zrejúcim syrom (čedar).
Biely sendvič: pečivo z bielej múky s taveným syrom.
Výsledok: Keď dobrovoľníci zjedli celozrnný sendvič s prírodným syrom, spotrebovali pri jeho trávení asi o 50 % viac kalórií, ako keď zjedli sendvič z bielej múky s taveným syrom. Áno, naše vlastné trávenie nás oberá o časť kalórií, ktoré prijímame. Čím viac kalórií minieme na trávenie potraviny, tým menej kalórií z nej získame.
Vysvetlenie: Čím je potravina viac upravená (technologicky a tepelne), tým sú jej kalórie pre nás ľahšie dostupné. A naopak: obilné vločky, celozrnná múka, ryža natural, zelenina, ovocie, orechy a semená majú kalórie uzamknuté vlákninou. To znamená, že náš tráviaci systém sa síce snaží, ale aj tak ich nevytiahne všetky. To podporuje metabolizmus a zvyšuje náš kalorický výdaj. Super správa, nie?
Zdroj: shutterstock
Osvojte si zásady letného stravovania.
Nálepky na chladničku:
- Jedzte čo najviac prirodzených potravín! To, čo muselo byť najskôr v nejakej továrni na výrobu potravín, jedzte čo najmenej.
- Nevynechávajte strukoviny, obilniny, zeleninu, ovocie, orechy, olejnaté semená – tieto potraviny majú pre nás v skutočnosti menej kalórií ako v tabuľkách. Určite nespomaľujú váš metabolizmus!
- Dôsledne nahraďte bielu múku a všetky výrobky z nej múkou celozrnnou. Za rok tak môžete zhodiť 3 – 5 kg čistého tuku.
- Urobte zo svojich dlaní misku: to je objem zeleniny alebo ovocia, ktorý by sme mali zjesť s každým denným jedlom. Viac tej zeleniny ako ovocia.
>>> A teraz si predstavte, že toto všetko urobí vaša kamarátka a vy nie!