Reklama

Je vám tieto dni HORÚCO? Toto vás naozaj SCHLADÍ! Nepotrebujete klimatizáciu, ale BYLINKY!

Spring summer refreshments, woman in nature holding jar of strawberry mint and lemon, cold refreshment drinks, healthy vitamin homemade drinks

Zdroj: shutterstock

Reklama

Ak nie ste práve stúpenkyňa chémie z obchodu, ste na správnom mieste. Máme pre vás tipy na bylinky, ktoré vám budú nápomocné počas celého leta.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dôverujte sile prírody! Bojujte proti poteniu bylinkami

    Naším letným bylinkovým seriálom vás sprevádza fytoterapeutka s 20-ročnou praxou PhDr. Miriam Latečková, ktorá je terapeutka čínskej medicíny. Nájdete ju aj na www.babickinebylinky.sk.

    Dostatočný pitný režim počas leta je alfa a omega nášho zdravia a vitality. Denne by sme mali prijať cca 4 dl vody na 10 kg telesnej hmotnosti. Na vode a dostatočnej hydratácii organizmu sú postavené všetky funkcie a systémy tela. Dehydratácia nás vie pekne potrápiť. Jej prejavy sú popraskané suché pery, nevoľnosť, bolesť hlavy, točenie hlavy, nižší krvný tlak, slabosť a varovným signálom je suchosť v ústach a pocit smädu. Najmä v lete pri vysokých horúčavách by sme mali piť preventívne a tekutiny mať neustále poruke. Čo však zvoliť ako pitný režim, aby bola hydratácia dostatočná, nepodporovali sme prílišné potenie tela a cítili sa osviežení? Aj tu nám príroda ponúka niekoľko typov.

    Tekutý poklad

    Čistá voda je základ. Najlacnejšia forma tekutiny, ktorá je na Slovensku dostupná takmer všade. Vo všeobecnosti platí, že tekutiny, ktoré prijímame najmä v lete, by mali byť izbovej teploty, ak chceme, aby hydratovanie bolo optimálne. To najhoršie, čo môžeme urobiť, je siahnuť po studenej vode s ľadom. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako ideálne osvieženie. S telom a pitím ľadových nápojov v lete je to ako s vyliatím studenej vody na rozpálený asfalt. Zasyčí to, voda sa okamžite vyparí a asfalt nezostane ani mokrý. Ak nechcete dopadnúť rovnako a mať nápoj ihneď vypotený na chrbte, voľte vždy tekutiny izbovej teploty.

    Toto vás schladí

    Čistú vodu si, samozrejme, môžeme dochutiť bylinkami a ovocím, ktoré nám k osvieženiu pomôžu ešte viac. Ktoré ovocie, zelenina či bylinky majú osviežujúci charakter?

    Uhorka, melón – sú najvodnatejšie druhy zeleniny. Osviežia nás v podobe odšťavenej šťavy alebo kúsky tejto zeleniny môžeme len jednoducho pridať do džbána s vodou, ktorá dostane jemnú chuť a dá sa to aj bez cukru.

    Mrazené ovocie – ak ľadu v nápoji predsa len neviete odolať, zvoľte aspoň sofistikovanejšiu formu. Dajte si zamraziť do nádobiek na ľad malé kúsky osviežujúceho ovocia s veľkým podielom vody, ako sú jahody, kúsky broskýň i bobuľového ovocia, ktoré v prípade potreby vyberiete z mrazničky a pridáte si do pohára s vodou, je to efektné a osviežujúce zároveň.

    Kokosová voda – v našich zemepisných šírkach nie je taká rozšírená, ale jej vlastnosť osvieženia je nesporná. Kokos rastie v trópoch a domáci nedajú dopustiť na jeho osviežujúce vlastnosti pre organizmus. To však neznamená, že osviežujúcu silu kokosovej vody nemôžeme využiť aj u nás. Kokosová voda obsahuje veľké množstvo elekrolytov ako draslík, sodík, vápnik a horčík. Navyše má minimum kalórií a cukrov.

    Bylinky – všetky bylinky s takzvaným chladiacim účinkom, ktoré sú z pohľadu termicity osviežujúce, nám v letných horúčavách schladia organizmus.

    Mäta – obsahuje mentol, ktorý má chladivý účinok na organizmus.

    Pŕhľava – je z pohľadu termicity chladivá, sťahuje zápaly v tele a dokáže nás krásne osviežiť.

    Chladivý tip: ak si robíte v lete čaj z byliniek alebo čajových lístkov, skúste maceráciu za studena. Bylinky teda nezalievame štandardne horúcou vodou, ale necháme ich macerovať v studenej vode pokojne aj celú noc. Prinesie vám to neobyčajne plnú chuť napríklad lístkov zeleného čaju a dokonalé osvieženie.

    Recept na pŕhľavový sekt
    Natrhajte si výhonky žihľavy, potom ich opláchnite, natlačte do džbána a zalejte studenou vodou. Môžete pridať i pár koliesok citróna. Po dvoch dňoch macerácie preceďte perlivú tekutinu, ktorá vyzerá a chutí ako sekt. Je úžasne osviežujúca.