Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jedlá pri ochorení srdca a ciev: Čo jesť, aby ste boli zdraví

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Ak máte zvýšenú hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak, aterosklerózu či cukrovku, mali by ste jesť potraviny, ktoré vám pomôžu s ochorením bojovať.

Diabetes (cukrovka)

Cukrovka je porucha metabolizmu cukrov, tukov a bielkovín, ovplyvňuje celkovú premenu látok v ľudskom tele. Vzniká ako následok nedostatku inzulínu a prejavuje sa zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi – takzvanou hyperglykémiou. Normálna hladina cukru v krvi je 4,1 – 6,4 mmol/l, iné hodnoty znamenajú problém. Cukrovka totiž môže spôsobiť zdravotné ťažkosti, ktoré môžu vyústiť až v celkovom zlyhaní organizmu. Pri cukrovke sú podstatné tri veci: diéta, regulácia hmotnosti a telesné cvičenie. Našťastie mnohé potraviny majú schopnosť znižovať zvýšenú hladinu cukru v krvi.

Na vašom jedálnom lístku by sa mali objaviť potraviny:

• ryža natural, celozrnné potraviny – obsahujú veľa vlákniny, tá spomaľuje vstrebávanie cukrov,

• koreniny: kurkuma, škorica, klinček, bobkový list, používajte karí, indickú zmes,

• ovos a ovsené vločky – pomaly uvoľňujú energiu,

• z ovocia sa odporúčajú grapefruit, jahody, ale aj melón, slivky, banány, sušené brusnice alebo čučoriedky sú plody schopné znižovať cukor v krvi,

• vhodná zelenina – baklažán, uhorka, hlávkový šalát, tekvica, cukina a pravidelná konzumácia surovej aj kyslej kapusty, ale i cibuľa a cesnak ako tradičné liečebné prostriedky,

• strukoviny, ktoré majú schopnosť pomaly uvoľňovať živiny: sója, sójové produkty ako syry tofu, nátierky,

• z bylín sú vhodné ľubovník bodkovaný, baza čierna, plody borievky, koreň púpavy, semeno pestreca mariánskeho, koreň nátržníka, plody fenikla, listy čučoriedok,

• odporúča sa aj žerucha ako posýpka do polievky (1 čajová lyžička denne),

• zvýšte príjem vitamínov skupiny B (nachádza sa v pšeničných klíčkoch a otrubách), nájdete tam aj potrebný chróm (posilňuje účinnosť inzulínu), horčík a aj zinok (má vplyv na rast a odolnosť, urýchľuje hojenie tkanív). Horčík nájdete aj v obilninách či fazuli, chróm v pivovarských kvasniciach, syroch, celozrnnej múke, zemiakoch. Zinok nájdete v tekvicových, sézamových semenách, hubách, kuracom mäse, šošovici, obsahuje ho aj kakao.

Zvýšený cholesterol

Ak máte hodnoty cholesterolu HDL vyššie ako 1,3 mmol/l a vaše LDL sa pohybuje do 2,6 – 3 mmol/l (hodnoty sa zisťujú vyšetrením krvi), zároveň celkový cholesterol nepresiahne hodnotu 5,0 mmol/l, máte o jeden zásadný rizikový faktor vzniku srdcovo-cievnych ochorení menej. Ak sú však hladiny LDL cholesterolu opakovane nad hranicou normy, treba radikálne zmeniť životný štýl, najmä čo sa týka pohybu a stravovania.

Na vašom jedálnom lístku by sa mali objaviť potraviny:

Sem môžeme zaradiť potraviny obsahujúce rastlinné steroly. Ide o prírodné látky, ktoré sa svojou štruktúrou podobajú cholesterolu. Preto zabraňujú vstrebávaniu časti cholesterolu z čreva do krvi. Rastlinné steroly sa v malom množstve prirodzene vyskytujú v našej strave, napríklad v rastlinných olejoch, obilninách, ovocí či zelenine.

• fazuľa, tekvica, cibuľa, paradajky, baklažán, zázvor, kel

• jablká, čučoriedky, brusnice a hrozno

• orechy, škorica, mandle, tekvicové semená

• hnedá ryža, cesnak, sójové výrobky, ovos, tmavá čokoláda, čierny čaj, zelený čaj, olivy, artičoky, kurkuma, arašidové maslo

Vysoký krvný tlak (hypertenzia)

Ide o chorobný stav, ktorý je rizikovým faktorom poškodenia orgánov a orgánových systémov (mozog, obličky, srdcovo-cievny systém), ale hlavne zapríčiňuje trvalé poškodenie srdcovo-cievneho systému a môže sa skončiť smrťou. Hypertenzia je Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO definovaná ako krvný tlak, ktorého hodnota dosahuje 160/95 mmHg a viac. O hypertenzii s hraničnými hodnotami sa hovorí pri hodnotách nad 140/90 mmHg. Ideálne hodnoty krvného tlaku sú do 120/80 mmHg. Niektoré potraviny však dokážu znížiť tlak krvi.

Na vašom jedálnom lístku by sa mali objaviť potraviny:

• zelený hrášok – pravidelná konzumácia môže udržať krvný tlak na normálnej hladine, dokonca u ľudí s vysokým krvným tlakom môže bielkovina v hrášku účinne potlačiť alebo predísť poškodeniu obličiek,

• červená repa (cvikla) – dokázalo sa, že červená repa v surovom stave pomáha znižovať vysoký krvný tlak,

• zeler, cibuľa, paradajky, fazuľa,

• z ovocia sú najúčinnejšími bojovníkmi banány,

• horká čokoláda – prispieva k zníženiu krvného tlaku. Spôsobujú to flavonoidy a antioxidanty, ktoré čokoláda obsahuje, navyše vám zlepší náladu a má aj údajne protirakovinové účinky,

• zelený a čierny čaj – konzumáciou znížite riziko vysokého krvného tlaku,

• vhodné sú aj ovos a ovsené vločky – pravidelná konzumácia, najlepšie ráno, môže až o 50 percent znížiť riziko vysokého tlaku,

• zvýšte podiel rastlinnej stravy a draslíka,

• z liečivých bylín sa osvedčili čaje s imelom a hlohom, medovka lekárska a ľubovník bodkovaný sa používajú na zníženie psychického napätia.

Ateroskleróza

Ateroskleróza alebo kôrnatenie tepien je jav, keď sa cholesterol ukladá v stenách artérií. Ateroskleróza zhoršuje cirkuláciu krvi, čo znamená väčšiu záťaž pre srdce. Ateroskleróza tak nepriamo môže viesť k vzniku mnohých ochorení – vysoký krvný tlak, infarkt...

Na vašom jedálnom lístku by sa mali objaviť potraviny:

• celozrnné pečivo a chlieb ako náhrada za biele pečivo,
• fazuľa, hrach, šošovica, rajčiny, cvikla, kyslá kapusta, uhorky, zemiaky, špenát, cibuľa, cesnak,
• pomaranče, citrusové plody, broskyne, datle, jablká, slivky v akejkoľvek podobe (tie pomáhajú všeobecne pri problémoch krvného obehu, reumatizme, dne, ľadvinových a pečeňových problémoch),
• mäkké syry, netučný tvaroh,
• kuracie, teľacie, zajačie mäso, ryby – hlavne morské,
• mak, vlašské orechy, mandle, lieskovce, pistácie,
• olej konopný, slnečnicový,
• šťava z tmavého hrozna aj vo forme kvalitného červeného vína.

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Vyberáme pre vás niečo PLUS