Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jedlá studenej kuchyne neuveriteľne zoštíhľujú! S touto diétou odídu 3 kilá, ani nezbadáte ako!

Takto schudnete aj bez varenia.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Dnes môžete nechať sporák vypnutý. Jedlá studenej kuchyne totiž neuveriteľne zoštíhľujú! Čudujete sa? Vyskúšajte našu diétu a zbavíte sa až 3 kg, ani nebudete vedieť ako.

Viete, čo je to termogenéza? Tohtoročný kľúč k štíhlej línii. Aj keď to znie ako komplikovaný odborný názov, ide vlastne o prirodzený proces ľudského tela, pri ktorom sa tvorí teplo. Naše telo totiž neustále pracuje na tom, aby si udržalo stabilnú teplotu okolo 37 °C. Ak náhodou teplota klesne, napríklad z dôvodu chladného prostredia, telo sa musí snažiť udržať si teplotu konštantnú. A na to potrebuje vynaložiť energiu, ktorú získava, hádajte odkiaľ. No samozrejme, že z našich tukových zásob. A presne tento proces sa volá termogenéza. Trik, ako ju využiť v praxi, je práve studená kuchyňa. Či už ide o ľahký snack, chutnú polievku alebo zeleninový šalát, vždy, keď budeme prijímať studenú stravu, aktivujeme telu vlastnú tvorbu tepla. Mimochodom, kocka ľadu vo vode alebo iných nápojoch bez cukru tento proces ešte urýchli.

Ako na to:

Jednoduchšie už to ani nejde. Pustite do kuchyne extra porciu chladu a prijímajte jedlá plné čerstvej zeleniny, cenných bielkovín a zdravých sacharidov v studenej forme.

Zdroj: Shutterstock

Jedzte pravidelne počas celého dňa.

Prečo to funguje

Po tom, ako sme zjedli niečo studené, musí naše telo produkovať teplo, aby si udržalo svoju stálu teplotu. Na to potrebuje veľa energie, a tak poháňa trávenie a spaľovanie tukov na čo najvyššie obrátky. Vďaka termogenéze miznú prebytočné tukové vankúšiky z brucha, bokov a iných problémových partií, čím vlastne tento proces priamo podporuje chudnutie.

Niečo pikantné, prosím

Potraviny s obsahom kapsaicínu dokážu zoštíhľovací efekt studenej kuchyne ešte zefektívniť. Patria medzi ne cesnak, cibuľa, čili aj čierne korenie.

Zdroj: Shutterstock

Okrem toho pri vysokých teplotách strácame aj chuť do jedla, a tak nám ľahká studené kuchyňa padne viac než vhod.

Na leto ako stvorené

Samozrejme, keď vonku zúria horúčavy, nemáme ani najmenšiu chuť rozpaľovať sporák alebo rúru. Okrem toho pri vysokých teplotách strácame aj chuť do jedla, a tak nám ľahká studené kuchyňa padne viac než vhod. Dva body pre nás.

Vyskúšajte tieto dobroty s benefitmi

Raňajky: Raňajkový wrap

Prešľaháme 2 vajcia s 2 PL mlieka, dochutíme štipkou soli a čierneho korenia. Zo zmesi upražíme na 1 PL oleja omeletu. Necháme vychladnúť. Asi 50 g cherry paradajok nakrájame na polovice. Dužinu z 1/2 avokáda nakrájame na tenké plátky. Omeletu obložíme paradajkami, avokádom, 40 g údeného lososa a posypeme 1 PL žeruchy alebo pažítky. Osolíme, okoreníme a zvinieme do wrapu.

Zdravé plus:

V slepačích vajciach sa skrýva riadna dávka vitamínu D. Ten posilňuje nielen kosti, ale pomáha predchádzať aj vzniku osteoporózy.

Zdroj: Shutterstock

Raňajkový wrap.

Obed: Uhorková polievka

Polovicu šalátovej uhorky nakrájame na menšie kocky. Z 1/2 viazaničky kôpru poodtŕhame lístky a nasekáme. Strúčik cesnaku ošúpeme a nasekáme najemno. Nadrobíme 75 g syra feta. Do mixéra dáme 300 ml cmaru, uhorku, cesnak, polovicu fety, kôpor a rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením. Podávame posypané zvyšným syrom a rozdrveným čiernym korením.

Zdravé plus:

Uhorky obsahujú sekundárnu rastlinnú látku fisetín, ktorý podporuje zdravie nášho mozgu. Vďaka nemu dokážeme svoje nervové bunky ochrániť pred starnutím.

Zdroj: Shutterstock

Uhorková polievka.

Večera: Pestrý ryžový šalát

Asi 50 g ryže uvaríme podľa návodu na obale v osolenej vode. Polovicu papriky, 1 cibuľu a 2 kúsky čínskej kapusty nakrájame nadrobno a 100 g kuracích pŕs nakrájame na malé kocky, ktoré opečieme na 1 PL oleja. Pridáme zeleninu a spolu opekáme 5 až 6 minút. Osolíme, okoreníme. Zmiešame 1 PL sójovej omáčky, 1 PL limetkovej šťavy, 1 ČL agávového sirupu a 1 PL sezamového oleja. V mise premiešame ryžu, mäso a zeleninu a pridáme dresing. Podávame posypané koriandrom.

Zdravé plus:

Tajomstvo je v kombinácii. Bielkoviny z mäsa, balastné látky v zelenine a sacharidy v ryži nás dlhodobo zasýtia a udržia fit.

Zdroj: Shutterstock

Pestrý ryžový šalát.

Vyberáme pre vás niečo PLUS