Reklama

Jedlé gaštany sú vyhľadávanou zdravou pochúťkou

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Kedysi sa používali ako platidlo, ale aj ako plnohodnotná potravina, ktorá často nahrádzala zemiaky, kaša z gaštanov slúžila ako príloha k mäsu.

Už dlhé roky sa využívajú aj ich liečivé účinky. Pomáhajú pri črevných, dýchacích problémoch i vysokom krvnom tlaku.

Podiel viatmínu C v jedlých gaštanoch je porovnateľný s jeho obsahom v citrónoch. Okrem toho sú bohaté aj na vitamín B, E, K a minerálne látky ako zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik, draslík, ale aj tanín, ktorý je účinným antioxidantom. 30 – 60 % tvorí škrob, 6 – 10 % bielkoviny a iba 3 % tuky.

Na varenie i pečenie

Jemná, sladkastá chuť plodov sa hodí tak do koláčov, ako aj k mäsu. Gaštanové pyré sa používa ako náplň do pečiva, ale skutočnou delikatesou je aj moriak s gaštanovou plnkou. V cukrárenskom priemysle sa používa gaštanová múka na prípravu palaciniek alebo ako prísada do cestovín. Francúzi vyrábajú gaštanový nugát z pyré, karamelu a medu.

Ako ich pripraviť

Gaštany narežte na oblej strane do kríža, uložte reznou stranou nahor na plech a dajte do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečieme asi 30 minút, až kým sa šupka nezačne otvárať a dužina hnednúť. Olúpať ich musíme za horúca ostrým nožom, po ich vychladnutí by sme sa natrápili. Ak ich chcete uvariť, na oblej strane ich narežte do kríža asi 4 mm hlboko. Vo vriacej vode varte asi 15 – 20 minút. Po scedení ich zabaľte do utierky a stláčajte, až kým sa šupka neuvoľní a budú sa dať šúpať.

Gaštany majú priaznivé účinky aj pri nechutenstve a chudokrvnosti.

Liečivá sila gaštanov

● majú pozitívny vplyv na vlasy a pokožku
● ich konzumácia pomáha vyplavovať jedy z pečene
● podporujú trávenie
● neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, preto sú vhodné aj pre celiatikov
● úľavu prinášajú aj ľuďom trpiacim na srdcové choroby a vysoký krvný tlak
● pomáhajú pri poruchách obličiek
● zaháňajú úzkosť, pocit vyčerpanosti a údajne slúžia aj ako prevencia pred stratou pamäti
● pripisujú sa im priaznivé účinky aj pri nechutenstve a chudokrvnosti
● gaštany majú protireumaticky účinok
● nálev z listov stromu uľahčuje vykašliavanie hlienu, pomáha aj pri bronchitíde a astme
● extrakt z listov pôsobí proti hnačke a pomáha pri krvácaní tráviaceho ústrojenstva

Gaštanová plnka do moriaka

Potrebujeme: 200 g gaštanov, kuracia pečeň, 3 žemle, 1 dl mlieka, 80 g masla, 3 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, troška muškátového kvetu, petržlenová vňať

Postup: Žemle natrhajte a zalejte mliekom. Maslo vymiešajte do peny s 3 žĺtkami a pridajte žemle, z ktorých predtým vytlačte prebytočné mlieko. Pridajte koreniny. Pečeň nakrájajte, poduste na masle a pridajte k mase spolu s uvarenými, olúpanými a nahrubo nasekanými gaštanmi. Nakoniec primiešajte vyšľahané bielky a zmesou naplňte moriaka.

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!