Reklama

Tukožrútske cestoviny zatočia s nadváhou: Môžete jesť, koľko chcete, a kilá sa roztopia jedna radosť

Existujú cestoviny z ktorých nepriberiete.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Konečne môžete jesť, koľko len chcete, a aj tak pôjdu prebytočné kilá dole. Neveríte?

S konjacovými cestovinami, známymi aj pod názvom Shirataki, je to naozaj možné.

Žiaden cukor, žiaden tuk a skoro žiadne kalórie. Človek sa až pýta, či vôbec môžu chutiť. Ale áno! Pri varení totiž stojí v centre pozornosti práve vaša obľúbená omáčka. Je jedno, či bolognese alebo smotanová s lososom. Vďaka úžasným 8 až 10 kalóriám, ktoré konjacové cestoviny obsahujú, bude akékoľvek jedlo z nich diétne. Na porovnanie: klasické pšeničné cestoviny obsahujú okolo 375 kcal na 100 g a to je už parádny rozdiel. Nie?

Ako to funguje?

● Cestoviny Shirataki obsahujú balastnú látku glukomanán, ktorý má zo všetkých prírodných produktov najväčšiu kapacitu viazať vodu. Vďaka tomu cestoviny v žalúdku zväčšia svoj objem. Dokáže naviazať 50– až 100-násobok svojej vlastnej váhy. Toto vedie k dlhodobému pocitu nasýtenia.

● Okrem vody tieto cestoviny viažu aj tuky nachádzajúce sa v ostatnej strave. Telo tak skladuje menej tuku a namiesto ukladania ho zasa vylučuje z tela von. To vedie k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi.

● Konjacové cestoviny udržujú hladinu cukru v krvi na nízkych hodnotách, čo brzdí hormón vlčieho hladu ghrelín. Nasýtia vás už menšie porcie, čím sa zníži automaticky aj prísun kalórií.

Zdroj: Shutterstock

Koreň rastliny konjac.

Pozor!

Aby pri tejto diéte nedochádzalo k tráviacim ťažkostiam, je veľmi dôležitý dostatočný prísun tekutín. Teda pite, pite a ešte raz pite. Týmto spôsobom cestoviny podporia činnosť čriev, čím dodatočne prispejú k chudnutiu.

Vzorový jedálny lístok

● Raňajkujte, ako ste zvyknutá. Nezabudnite zahrnúť potraviny bohaté na vitamíny, ako ovocie, a na sacharidy, ako celozrnné produkty. Skúste napríklad orechové müsli alebo jedno vajce s obloženým chlebíkom.

● Na desiatu je dovolené ovocie alebo zelenina. Iné chuťovky počas dňa nebudete potrebovať. Cestoviny vás zasýtia dostatočne.

● Na obed a večeru si uvarte chutný chod z konjacových cestovín.

Z čoho sa skladajú konjacové cestoviny?

Cestoviny sú zložené z 97 % z vody a asi 3 % tvorí konjacová múka. Tá sa získava z koreňa tradičnej japonskej rastliny konjac (Amorphophallus konjac). Cestoviny sú chuťovo neutrálne, zostanú aj pri dlhšom varení al dente (tvrdé na skus) a prevezmú do seba arómu omáčky, v ktorej sa zohrievajú. Predávajú sa v náleve v rôznych tvaroch aj u nás. Pred použitím ich treba vždy prepláchnuť.

Recepty na inšpiráciu

Fettuccine s hubovým pestom

50 g šampiňónov rozmixujeme spolu s 1 PL vlašských orechov, petržlenovou vňaťou a 30 g cmaru. Dochutíme soľou a korením. 125 g konjacových cestovín fettuccine prepláchneme. Spolu s pestom dáme do panvice a prehrejeme. 2 filety z platesy (po 100 g) okoreníme, obložíme parmskou šunkou a parmezánom. Krátko opečieme na 1 PL oleja.

475 kcal, T: 30 g

Zdroj: Shutterstock

Fettuccine s hubovým pestom

Šalát so sklovitými rezancami

125 g konjacových cestovín uvaríme. Osobitne podusíme asi 3 minúty 50 g cukrového hrášku. Nastrúhame aj 1/2 mrkvy. 150 g kuracích pŕs nakrájame na rezance a ochutíme soľou, korením čili a mletou červenou paprikou, potom opečieme na 1 ČL oleja. Cestoviny premiešame s 1 PL sezamového oleja, 1/2 nasekanej feferónky, 1 PL limetkovej šťavy a 1 nasekanou jarnou cibuľkou. Pridáme hrášok, mrkvu a mäso.

310 kcal, T:10 g

Zdroj: Shutterstock

Šalát so sklovitými rezancami

Špenátové lasagne

125 g plátkov konjacových lasagní opláchneme. 125 g mletého hovädzieho mäsa posypeme čili korením a feniklovými semienkami. Mäso opečieme na 1 ČL oleja. Pridáme 1 nasekaný strúčik cesnaku a 1 ČL paradajkového pretlaku. Zamiešame 150 g mrazeného špenátu, necháme rozpustiť. Dochutíme soľou a korením. 75 g syra ricotta zmiešame s 20 g strúhaného parmezánu. Zmes spolu s cestovinami striedavo vrstvíme do zapekacej formy. Pečieme pri 200 °C asi 25 minút.

555 kcal, T: 41 g

Zdroj: Shutterstock

Špenátové lasagne

Cestoviny s lososovo-smotanou omáčkou

125 g listového špenátu spolu s 1 nasekaným strúčikom cesnaku podusíme na 1 ČL oleja, kým sa nevyparí všetka tekutina. Dochutíme citrónovou kôrou, soľou a korením. Zalejeme 75 ml smotany na šľahanie a 75 ml vývaru. 100 g lososa okoreníme a vložíme do omáčky. Dusíme spolu 5 minút. Pridáme 125 g konjacových cestovín a ešte 7 minút varíme.

445 kcal, T:35 g

Zdroj: Shutterstock

Cestoviny s lososovo-smotanou omáčkou

Špagety bolognese

1 cibuľu spolu so 100 g šampiňónov nasekáme. Podusíme na 1 ČL oleja. Pridáme 125 g mletého hovädzieho mäsa a opečieme. Zamiešame 1 PL paradajkového pretlaku a 100 g lúpaných paradajok z konzervy. Dochutíme soľou, korením a oreganom. 125 g konjacových špagiet opláchneme a zamiešame do omáčky. Varíme spolu asi 10 minút.

440 kcal, T: 30 g