Reklama

Jeseň bez chorôb! Chcete doplniť vitamín C? TU ho nájdete najviac: TO OZAJ je aj v TOMTO?

Bojovník za jeseň bez chorôb! Chcete doplniť vitamín C? TU ho nájdete najviac: TO OZAJ aj v...

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Je jedným z najdôležitejších vitamínov v tele a počas vírusovej sezóny sa ním dobrovoľne dopujeme. Jeho účinok má oveľa väčší záber ako len posilnenie imunity. Kedy jeho dostatok a koľko vitamínu C je už priveľa?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Máte prekyslený organizmus? Môžete sa ho zbaviť alebo sa mu vyhnúť, skúste tieto cenné rady

    Počas vírusovej sezóny sa ním dobrovoľne dopujeme, no jeho účinok má oveľa väčší záber ako len posilnenie imunity. Vitamín C, alebo aj kyselina askorbová, je dôležitý na správne fungovanie takmer každej bunky v tele a podieľa sa nielen na fyzickom, ale i duševnom zdraví.

    Céčko proti stresu

    Vitamín C dokáže toho skutočne veľa. „Pomáha predchádzať ochoreniam, ktoré súvisia s aterosklerózou,“ vraví o širokom zábere céčka nutričná poradkyňa Katarína Grich. Dávky vitamínu C si doprajte aj v ťažších časoch, či už pri skúškach v škole, alebo naháňaní termínov v práci. Dokáže zvyšovať energiu priamo v mitochondriách, ktoré možno považovať za bunkové elektrárne. Vďaka tomu vitamín C znižuje dôsledky stresu a podporuje vytrvalosť, koncentráciu aj vitalitu.

    Pomáha spaľovať

    Vitamín C však pomáha aj pečeni. „Aktivuje pečeňové enzýmy, ktoré sú zodpovedné za elimináciu toxínov. V dôsledku toho môže neutralizovať toxíny, ako sú kyanidy, formaldehyd, acetaldehyd, nitrozamíny či nikotín,“ pridáva informácie o vitamíne odborníčka. Navyše spolu s vitamínom E patrí k významným antioxidantom. Zachytáva voľné radikály v krvi, mozgu, bunkách tela a priamo v bunkovom jadre. Oplatí sa pravidelne ho servírovať, aj keď si chcete udržať pekné krivky. Céčko stimuluje spaľovanie tukov vo svalstve. Vo forme pomáha udržať aj spojivové tkanivo. „Viaže bielkoviny a iné látky do kolagénových vláken,“ vysvetľuje Katarína Grich. „Kolagén poskytuje elasticitu koži, väzom, šľachám a krvným cievam, dáva silu zubom a kostiam. Tkanivo jaziev pozostáva tiež z kolagénu, preto je vitamín C veľmi dôležitý pri hojení rán.“ Práve vďaka schopnosti viazania bielkovín je pevnou súčasťou takmer každého krému či séra proti starnutiu. V kozmetickom priemysle sa využíva aj jeho antioxidačný účinok.

    Kedy je ho dostatok?

    Podieľa sa na uvoľňovaní pohlavných, stresových i rastových hormónov či hormónov štítnej žľazy. „Zároveň zlepšuje vstrebávanie vápnika a železa. Železo uložené v slezine a črevných stenách sa s vitamínom C vráti do krvného obehu. Tam sa môže použiť na prepravu kyslíka a posilnenie imunitného systému,“ približuje poradkyňa na výživu. Zjednodušene možno povedať, že vitamín C pracuje pre organizmus ako taxikár. Podľa odborníčky sa uvádza ako odporúčaná denná dávka vitamínu C len sto miligramov, čo je málo. Stačí, ak si pravidelne servírujete sezónne ovocie i zeleninu, a uvedenú hodnotu ľahko prekročíte. Počítajte však s tým, že pri skladovaní a príprave ovocia i zeleniny sa veľké množstvo prospešného céčka stráca.

    Varovanie pre fajčiarov

    Nemeckí odborníci vypočítali, že napríklad mrkva prichádza pri uskladnení pri izbovej teplote približne o štvrtinu vitamínu C za týždeň. Zelená fazuľa ho mala pri rovnakých podmienkach až o tri štvrtiny menej. Vitamín C sa stráca aj vtedy, keď potraviny umyjete a nakrájate. Hoci sa často hovorí, že ho ničí varenie, podľa výskumov potraviny o vitamín C primárne neoberá teplo, ale skôr voda. Ak upravujete zeleninu tepelne, urobte tak nad parou. Na zvýšený príjem vitamínu C by mali dbať najmä fajčiari. „Každý ťah cigarety vyprodukuje obrovské množstvo voľných radikálov,“ upozorňuje Katarína Grich. „Zvýšený príjem vitamínu je vhodný aj v prípade, keď ste vystavený akútnemu stresu. Za desať minút vtedy spotrebujete celodennú dávku. V týchto situáciách ste spolu s chronicky chorými zaradený medzi rizikové skupiny. Dostatočné množstvo vitamínu nemôžete prijať prirodzenou stravou, ktorá by enormne neprekročila kalorickú potrebu.“

    Chcete ho viac? Dajte si kapustu!

    Hľadáte v chladných mesiacoch dobrý zdroj vitamínu C? Siahnite po kyslej kapuste. Okrem céčka obsahuje acetylcholín, ktorý je dôležitý pre centrálny nervový systém. Dvesto gramov chrumkavej pochúťky pokryje štyridsať percent dennej dávky vitamínu C.

    Takto predávkovanie nehrozí

    Rozhodli ste sa bojovať proti virózam vitamínom C? Kombinujete kilá ovocia a zeleniny so šumivými tabletami? Hoci je vďaka rozpustnosti vo vode a vylúčeniu prebytku močom predávkovanie takmer nemožné, ani nadmerný príjem céčka nie je najlepší nápad. „Môžete preťažiť vylučovacie orgány. K príznakom patrí nevoľnosť, kŕče v črevách a hnačka,“ zdôrazňuje odborníčka. „Môžu sa objaviť aj obličkové kamene, ale tieto ťažkosti sa väčšinou spájajú už s existujúcimi problémami s obličkami alebo tendenciou k dne.“ Ak však konzumujete vitamín len v prírodnej forme, predávkovanie vám nehrozí. Pozor si však dajte na nárazové ovocné bomby. „Nie sú vhodné pre enormný príjem cukru, ktorý zaťaží glukózové a fruktózové regulačné mechanizmy,“ usmerňuje milovníkov ovocia výživová poradkyňa. „Bežnú potrebu vitamínu C, okrem akútnych stavov, pokryjú denne tri porcie ovocia a zeleniny. Čím sú plody či rastlina zrelšie, tým viac vitamínov obsahujú.“

    Máte málo vitamínu C?

    Aj dnes môžete mať nedostatok vitamínu C, čo má negatívny vplyv na celé telo. Spozornieť treba, ak sa objavuje krvácanie kože, slizníc a ďasien, hrubá, suchá koža či zvýšená náchylnosť na rozličné infekcie. Rovnako sa nedostatok céčka prejavuje zlým hojením rán, voľnými zubami, bolesťami kĺbov a končatín. Trpí celé telo. Všetko môže vyústiť do slabosti, únavy, depresie či chronického poškodenia pľúc pre nadmernú reakciu voľných radikálov.

    Choďte na to prírodne!

    Aj v prípade, keď neviete pokryť príjem céčka ovocím i zeleninou alebo ak potrebujete jeho zvýšené dávky, siahnite skôr po jeho prirodzenej forme. Pomôcť vám môže rakytníková šťava, šípky, ale i prípravky z acelory. Nájdete ju aj pod označením tropická čerešňa, keďže sa podobá na tie naše. Chuť acelory je však skôr kyslá, mnohým chutí ako citrón. Zachrániť vás môžu aj kapsuly vitamínu C prírodného pôvodu. „Syntetické formy kyseliny askorbovej vstupujú do tela v izolovanej forme, bez prirodzených väzieb,“ vysvetľuje Katarína Grich. „Táto kyselina je navyše extrémne agresívna na citlivé sliznice pozdĺž tráviaceho traktu. Na tlmenie musí telo poskytnúť vlastné minerály, čo môže z dlhodobého hľadiska viesť k demineralizácii.“ Ak sa nechcete syntetickej formy vzdať, siahnite skôr po askorbáte vápnika alebo sodíka. Vhodnejšie sú aj kapsuly, ktoré sa rozpúšťajú a vstrebávajú v tenkom čreve.

    Vedeli ste, že...

    ... paprika obsahuje viac vitamínu C ako citrón? Najviac ho obsahuje červená,nasleduje žltá a zelená.

    Tu ho nájdete najviac

    Dajte si denne tri porcie ovocia a zeleniny. Akej? Ovocie: čierne ríbezle, citróny, pomaranče, grep, ale i tradičné plodiny ako rakytník a šípky, oplatí sa pravidelne zjesť aj kivi, mango, papáju, ananás či netradičnejšie goji alebo acerolu. Zelenina: petržlen vrátane vňate, kel, ružičkový kel, karfiol, brokolica, červená i žltá paprika, surová kyslá kapusta, obsahujú ho i strukoviny ako zelený hrášok alebo fazuľa, vitamín C obsahujú i zemiaky, žerucha alebo klíčky lucerny.

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.