Jesť a nepriberať? 11 super potravín na chudnutie
6. 5. 2013, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:34)

Zdroj: shutterstock
Zapracujte na super postave! Stačí, iba keď trochu popremýšľate nad tým, čo a kedy jete, a máte vyhrané.
Tajomstvo štíhlosti totiž spočíva v správnom načasovaní jedál počas dňa.
Dôležité!
Pravidlom číslo jeden je, aby ste jedli hlavné chody dňa (raňajky, obed, večeru) v pravidelných intervaloch. Raňajky by mali byť bohaté na sacharidy, tie naštartujú váš metabolizmus a tým aj spaľovanie tukov. Dôležité je tiež začať už od rána dodržiavať pitný režim. Medzi hlavnými chodmi si dajte malé občerstvenie, na desiatu v podobe čerstvého alebo sušeného ovocia a poobede skôr surovú zeleninu. Povolený je malý koláč, ale len vtedy, ak máte počas dňa dostatok pohybu!
Tajomstvo ukryté v dvoch fázach
1. fáza: nízkotučný začiatok dňa
Na raňajky si doprajte tvaroh, biele jogurty a nízkotučné syry (bielkoviny), na obed prevažne celozrnné cestoviny, zemiaky alebo ryžu (zložené sacharidy). Pretože sa naša látková premena v prvej polovici dňa zameriava hlavne na ich využitie v podobe energie (a nie na spaľovanie), snažte sa radšej vyhnúť tukom. Inak sa začnú rýchlo ukladať priamo na vašich bokoch.
2. fáza: bielkovinový záver dňa
Poobede a večer sa spaľuje väčšina tukov, preto môžu byť v rozumnom množstve obsiahnuté vo vašej večeri spoločne s bielkovinami. Nebojte sa dať si rybu alebo grilovaný steak. Zoštíhľujúci hormón melatonín počas spánku aktivuje rastové hormóny a vaše telo bude počas celej noci spalovať ako po masle.
Raňajky: vitálny začiatok dňa
Ovocný šalát
1 pomaranč, 1 jablko, 1/2 banánu a 1 kivi nakrájajte na kocky a zmiešajte s 50 g hrozna. Pokvapkajte 1 ČL ovocnej šťavy zmiešanej s 1 ČL medu a 1 ČL nízkotučného jogurtu.
Chlieb so šunkou
1 plátok celozrnného chleba natrite tenkou vrstvou masla, obložte šunkou a okoreňte. Servírujte s pohárom jablkovej šťavy.
Orieškové musli
Do misky pripravte 10 g nasekaných orechov (vlašské, lieskové). Pridajte 2 PL müsli a kukuričných lupienkov a zmiešajte s 200 ml nízkotučného mlieka alebo bieleho jogurtu.
Obed: sacharidy zasýtia
Zemiaková polievka
Najemno pokrájanú cibuľu opečte na 1 PL oleja, pridajte 300 g na kocky nakrájaných zemiakov, zalejte 350 ml vývaru a povarte 20 minút. Potom všetko rozmixujte na kašu, ochuťte soľou a mletým čiernym korením a zmiešajte s 1 PL bieleho jogurtu alebo smotany na varenie.
Dusená zelenina s kuracím mäsom
1 kuracie stehno bez kosti okoreňte, osoľte a opečte na 1 PL oleja, z každej strany približne 10 minút. Servírujte s dusenou mrkvou a hráškom.
Losos s brokolicou
Plátok lososa osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou a opečte na 1 PL oleja. Podávajte s 250 g krátko podusenej brokolice a so 40 g uvarenej ryže.
Večera: bielkoviny rozprúdia metabolizmus
Hubová omeleta
Na 1 PL oleja opečte 1 najemno pokrájanú cibuľu a 6 na kocky nakrájaných šampiňónov. V miske zmiešajte 2 vajcia s 1 PL mlieka, potom zmesou zalejte šampiňóny a 10 minút pečte. Servírujte s nakrájanou pažítkou.
Syrový sendvič
2 plátky chleba natrite tenkou vrstvou masla a obložte 1 plátkom šunky a syra a 2 plátkami paradajky. Ochuťte soľou a mletým čiernym korením.
Šalát s hovädzím mäsom
1 plátok hovädzej roštenky sprudka opečte na 1 PL oleja z každej strany asi 2 minúty. Do misky pripravte polovicu nakrájanej šalátovej uhorky, polovicu viazaničky nakrájaných reďkoviek a 150 g listového šalátu (podľa vlastného výberu). Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a servírujte so syrom typu feta.
Poznajte 11 najlepších potravín na chudnutie
ŠKORICA – reguluje hladinu cukru v krvi a vyvoláva hormóny šťastia. Pridávajte si štipku do müsli (26 kcal).
ORECHY – obsahujú veľa zdravých tukov a vitamín B (580 kcal).
ANANÁS – vďaka obsahu bromelínu aktivuje v organizme látkovú premenu (42 kcal).
KIVI – ide o významný zdroj vitamínu C a je dobré proti celulitíde (56 kcal).
RYBY – obsahujú dôležité bielkoviny a sú ľahko stráviteľné. Majú oveľa viac vitamínov a minerálov ako ostatné druhy mäsa. Znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu, napríklad pstruh alebo pleskáč – cejn (470 kcal).
ZEMIAKY – odvodňujú a obsahujú škrob, ktorý sa do krvi dostáva len postupne (62 kcal).
KYSLÁ KAPUSTA – skrýva veľa vitamínu C a vďaka baktériám mliečneho kvasenia podporuje prirodzeným spôsobom črevnú mikroflóru (20 kcal).
MANDLE– v malom množstve sú prospešné, pretože udržujú v rovnováhe hladinu cukru a tým držia pocity hladu na uzde (570 kcal).
SUŠENÉ DATLE – sú najlepším zdrojom vitamínu C a obsahujú aj užitočnú vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a zrýchľuje metabolizmus (277 kcal).
SUŠENÉ FIGY – okrem toho, že jedna jediná figa dokáže zahnať hlad na celé dopoludnie, pomáha pri únave, zlepšuje náladu a zaháňa nervozitu
ŠOŠOVICA – vďaka lecitínu posilňuje nervy a zlepšuje výdrž, čo je na udržanie štíhlej línie nevyhnutné (187 kcal).