Bukovský: Aj vy pijete kávu nalačno? Keď zistíte, čo si tým vlastne spôsobujete, už to nikdy neurobíte
13. 12. 2017, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:45)

Zdroj: Shutterstock
Vážený pán doktor, prosím vás o odpoveď na otázku, prečo sa čierna káva nemá piť nalačno.
➥ A prečo, keď vypijem viac kávy, aj tej slabšej, trasú sa mi ruky.
Martin (27)
Odpovedá doktor MUDr. Igor Bukovský:
Káva dráždi sliznicu žalúdka. Podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkovej a zrejme tak poškodzuje ochranný hlien žalúdka. Má aj silný stimulačný vplyv na črevný nervový systém a podporuje peristaltiku, teda kontrakcie svalových buniek v stene žalúdka i čreva.
Spočítané: káva nalačno zvýši množstvo kyseliny v žalúdku, ktorú však nemá čo zneutralizovať, lebo v žalúdku nie je potrava – najmä bielkoviny „stiahnu“ aktivitu kyseliny. Súčasne kyselina aktivuje silný enzým pepsín, ktorý rozkladá bielkoviny.
No keďže v prázdnom žalúdku potrava nie je, koncentrovaný pepsín môže cez stenčenú vrstvu ochranného hlienu leptať priamo bunky sliznice. To vytvára podmienky na jej poškodenie a zápal, množenie Helicobactera, dráždenie črevného nervového systému a silné kontrakcie.
Pripomína vám to niečo? Áno, existujú ľudia, ktorí môžu piť kávu aj nalačno (dokedy?), ale mnohí to pociťujú ako podráždenie, bolesti či kŕče.
A ešte som neskončil: ak ide káva do prázdneho žalúdka, kofeín sa vstrebáva rýchlejšie a jeho efekt je silnejší vrátane negatívneho vplyvu na štítnu žľazu, srdce, krvný tlak, nervový systém. Ruky sa vám po káve trasú (Neskáče vám aj srdce či tlak? A čo pozornosť, nálada?) zrejme preto, lebo každý má individuálnu toleranciu kofeínu: keď vypijete „viac kávy“, kofeín dráždi aj mozog a vyvoláva situáciu podobnú emočnému vypätiu.
Navyše, kofeín a káva všeobecne môžu niektorým ľuďom spôsobiť prudký pokles hladiny cukru v krvi – vtedy býva príčinou trasenia rúk táto hypoglykémia. Skúste si vtedy dať trochu cukru/medu/javorového sirupu a pozorujte, či sa tras stratí. Ak nie, tak sú to nervy. Pozor na ne!