Reklama

Keď detský organizmus neznáša lepok - celiakia

Celiakia má svoje príznaky. Jedným z nich je aj

Zdroj: shutterstock

Reklama

Prečo ho stále bolí bruško a nepokojne spí? Čo spôsobuje štrajkovanie čriev? Ako to, že takmer vôbec nepriberá? Možno má celiakiu.

Táto diagnóza vystraší takmer každú mamu. Ide o potravinovú intoleranciu, čo veľmi zjednodušene znamená, že tráviaci trakt neznáša lepok natoľko, až z neho ochorie. Neznášanlivosť potom trvá do konca života. Všetko, kde sa len mihne pšeničná múka, jačmeň, žito alebo ovos, spôsobuje celiatikovi nepríjemnosti a bolesti.

Vzniká aj pôsobí zákerne

„Sliznica tenkého čreva je za normálnych okolností zvrásnená. Pre permanentnú neznášanlivosť lepku však dochádza k jej vyhladeniu, čím sa zmenšuje plocha na vstrebávanie živín. Tie preto odchádzajú nevyužité stolicou a v tele je ich nedostatok,“ vysvetľuje, v čom je táto diagnóza taká zákerná, Danka Nováková, detská imunoalergologička a odborníčka na potravinové alergie a celiakiu.

Dojčite čo najdlhšie

Celiakia sa čoraz častejšie objavuje v období, keď batoľa prechádza z dojčenia na normálnu stravu. Ochorenie je dedičné, ak ste ho mali vy, je 15-percentná pravdepodobnosť, že ju dostane aj dieťa. V takom prípade dojčite čo najdlhšie. „Dostatočne dlhé dojčenie, minimálne 6 mesiacov, zaradenie lepku do detského jedálnička až po jeho ukončení, môže odsunúť začiatok choroby u detí z rizikových rodín do vyššieho veku,“ hovorí Danka Nováková. Ak sa diagnóza už potvrdila, odborníci odporúčajú pridájať dieťa až do troch rokov.

Ako ju spoznáte

V detstve býva pri celiakii dominujúcim príznakom hnačka, ktorá je vo vyššom veku zriedkavejšia. No môže to byť aj opak hnačky – zápcha. Pri celiakii sa nemusia objaviť všetky príznaky, ale len niektoré z nich. Preto si svoje deti starostlivo všímajte. Spozornieť by ste mali vtedy, ak dieťa neustále bolí bruško, nerastie, má tukovú mastnú stolicu, chudne a je slabé. Ak celiakia vznikne v dospelosti, typické symptómy nie sú také výrazné.

Diéta na celý život

Prísna bezlepková diéta musí byť celoživotná. Po diétnych chybách sa totiž opäť rozvíjajú zdravotné ťažkosti a komplikácie. Dlhotrvajúca neliečená alebo nepoznaná celiakia môže viesť až k vzniku nádorového ochorenia čriev.

Povolené potraviny

Zemiaky, ryža, kukurica, sója, proso, strukoviny, vajcia, nekonzervované mäso, ryby, mlieko, zelenina, ovocie, bylinkové čaje, minerálky. Pečivo a chlieb musia byť z kukuričnej, ryžovej, sójovej alebo prosovej múky.

Zakázané potraviny

Všetko z pšeničnej, ražnej, ovsenej alebo žitnej múky, krupicové kaše, vločky, cestoviny, údeniny, knedle, cukríky, párky, piškóty, omáčky zahusťované múkou, zmrzlina, palacinky, kečup, konzervy, zákusky, žuvačky, horčica.