Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Keď diétovať, tak s cuketou! Určite schudnete!

Archív

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Cuketa je ideálnou zeleninou pre akúkoľvek diétu – má málo kalórií. Obsahuje až 95 percent vody, ľahko sa dochucuje a dá sa kombinovať s inými surovinami.

Cuketa k nám prišla z Ameriky a tak ako iné druhy zeleniny (zemiaky, kukurica) aj cuketa si našla pevné miesto na našich jedálnych lístkoch. Pre mnohostranné použitie v teplej i studenej kuchyni patrí medzi vyhľadávané potravinové zložky.

Na plnenie, varenie aj grilovanie

Cuketa sa hodí do polievok, slaných koláčov, šalátov, nátierok, cestovín, zapekaných aj grilovaných jedál. Vďaka svojej štruktúre a jemnej chuti sa cuketa ľahko dochucuje a dobre sa kombinuje s inými surovinami. Veľmi chutná je s inými druhmi zeleniny, najčastejšie sa kombinuje s baklažánmi, paradajkami, paprikou či cibuľou, chutná je so syrom a rovnako aj s rozličnými druhmi mäsa. Mleté bravčové či jahňacie sa používa na jej plnenie, s hydinou sa hodí na gril. Je vynikajúcou zložkou pri zapekaných cestovinách. Jedlá z cukety sa vyznačujú veľmi rýchlou prípravou, a preto ju obľubujú hlavne ženy, ktoré pri sporákoch nerady trávia dlhý čas.

Cukety sú vynikajúcou zložkou pri zapekaných cestovinách.

Používajte radšej čerstvé plody

Cuketa obsahuje hlavne vodu – tvorí až takmer 95 percent jej hmotnosti a má nízky kalorický obsah – 100 gramov má len 69 kJ, preto sa hodí na rôzne diéty. Cukety sú tiež bohaté na vitamíny a minerálne látky, najmä na vitamín C a A, kyselinu listovú a draslík. Používajte hlavne čerstvé plody a mladšie dokonca vôbec nemusíte šúpať (časť prospešných látok sa nachádza aj v zelenej šupke).

Cuketové placky

Potrebujete:

• 1 cuketu
• 2 vajcia
• 3 – 4 strúčiky cesnaku
• 1 šálku hladkej múky (150 – 200 g)
• majorán
• soľ
• olej na vyprážanie.

Ako na to:

Ošúpanú cuketu postrúhajte, jemne posoľte a nechajte krátko postáť. Zo zmesi vytlačte vodu, pridajte múku, vajcia a pretlačený cesnak, soľ, majorán. V panvici na horúcom oleji vyprážajte okrúhle placky z oboch strán dozlatista.

Cuketový nákyp

Potrebujete:

• 1 cuketu
• 200 g tvrdého syra
• 250 ml kyslej smotany
• 5 vajec
• 1 červenú papriku
• drvenú rascu, vegetu
• soľ
• bazalku, pažítku
• olej

Ako na to:

Cuketu ošúpte a stred vydlabte. Pevnú časť pokrájajte, pridajte postrúhaný syr, pokrájanú papriku a pažítku, primiešajte vajcia, smotanu, soľ, vegetu, rascu. Hmotu dajte do vymastenej zapekacej misy, posypte posekanou bazalkou a dajte na pol hodinky piecť do vyhriatej rúry.

Plnená cuketa

Potrebujete:

• 2 cukety
• mleté bravčové mäso
• vajíčka
• cesnak
• mleté čierne korenie
• mletú červenú papriku
• vegetu
• strúhanku
• olej
• bujón
• vodu

Ako na to:

Cuketu umyjte a pozdĺžne prekrojte, vnútro vydlabte a polovičky posypte vegetou. Položte ich na plech potretý olejom. Mleté mäso zmiešajte s vajíčkami, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, vegetou a cesnakom. Zahustite strúhankou. Mäsovou zmesou naplňte cukety. V pol litri vriacej vody rozmiešajte bujón a touto zmesou cukety podlejte. Zapekajte 30 minút.

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Vyberáme pre vás niečo PLUS