Kilá sa z vás len tak ZOSYPÚ, no jablčný ocot si poradí aj s AKNÉ: Spoznajte jeho zázračné účinky, budete prekvapené, čo všetko ešte dokáže!
24. 6. 2023, 8:31

Zdroj: Getty/masa44
Poznali ho už naši predkovia pred vyše 5 tisíc rokmi. Toto zdravé dochucovadlo vzniká kvasením cukru z jabĺk, pričom vzniknutá kyselina octová sa zriedi vodou a obohatí kvasnicami.
Výsledok je nielen účinnou konzervačnou a dezinfekčnou látkou, ale má priaznivý vplyv aj na naše zdravie. Samozrejme v primeranom množstve, lebo aj veľa dobrého škodí. Stačí len spomenúť, že podľa výskumov je táto dostupná tekutina vhodná pri znižovaní hladiny tukov v krvi a krvný tuk aj znižuje. Tu jej zoznam priaznivých účinkov nekončí.
Jablčný ocot obsahuje vápnik, horčík, železo, draslík, sodík a je dobrým antioxidantom. Vôňa a čistá chuť naozaj nič moc, ale je to predsa ocot a nie francúzsky parfum či lahodné víno.
Využitie v kuchyni a domácnosti
Väčšina ľudí používa jablkový ocot do polievok, šalátov, dresingov či marinád, aby im dodal príjemnú kyslastú chuť. Jedna či dve lyžice zmiešané s vodou sú výborným doplnkom k vyváženej diéte. Jeho obsah kalórii je 21 na 100 gramov.
- Počas zaváracej sezóny ho navyše ocenenia všetci pestovatelia a fanúšikovia plnej špajze, ktorí ním dezinfikujú sklenené poháre.
- Gazdinkám vie pomôcť aj pri odstraňovaní vodného kameňa v domácnosti, stačí dobre zmiešať trochu octu s vodou, naniesť na povrch a nechať pôsobiť pár hodín. Nečistite ním drevené povrchy nábytku, veci z hliníka, gumené a silikónové spoje, rovnako ani žulové či mramorové povrchy. Zriedený sa hodí na odmastenie pracovných plôch a podláh v kuchyni, vrátane okien. Získate v ňom lacný a ekologický čistiaci prostriedok.
- Medzi jeho skryté bonusy patrí napríklad odpudzovanie bĺch, pridaním do cesta sa to stane nedýchaným, poradí si so zapáchajúcim oblečením – ako ho trochu pridáte do prania, vie zneutralizovať pálivé chute pri varení, alebo ak sa vám šteňa vymočí niekde v byte, tak postihnuté miesto potom prebehnite aj jablčným octom, a už tam viac mláčku neurobí.
Ako pomáha jablčný ocot pri zdravotných problémoch?
Počas experimentálnych štúdii si výskumníci si všimli, že sa testovaným ľuďom pri pravidelnej konzumácii jablčného octu znormalizovala hladina viscerálneho a krvného tuku.
- Znížila sa aj hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, a zvýšila toho „dobrého“ HDL.
- Ľudom sa vo svaloch stimuloval prietok krvi a zlepšilo využitie krvného cukru.
- Pomáha s trávením a pri pálení záhy, posilňuje srdce a celý kadriovaskulárny systém.
- Vie rozjasniť pokožku tváre a zbaviť ju akné. Ak si do kúpeľa vo vani pridáte pár lyžíc tohto octu, tak pokožka celého tela bude jemnejšia.
- Využiť ho vedia aj ľudia s lupinami, ktorí si môžu umyť hlavu šampónom vyrobeným v pomere s vodou 1:1 (naniesť a nechať chvíľu pôsobiť, cca 2x týždenne).
Zdroj: Getty/Liudmila Chernetska
Ilustračný obrázok
- Zlepšuje aj nechty, ktorých nechtové lôžko bude zdravšie, a nechty pevnejšie a bez škvŕn (stačí aplikovať vatovou tyčinkou na miesto a nechať pôsobiť).
- Poradí si so zápachom z úst, ak do pohára vody pridáte jednu PL a vykloktáte.
- Leto sa nesie aj v znamení štípancov od dotieravého hmyzu, tak postihnuté miesto ním len potrite
A čo chudnutie?
Účastníci istej štúdie tri mesiace pravidelne na obed a večeru prijímali 15 ml jablčného octu (cca 2 PL). Zároveň konzumovali o 25O kalórií menej pod svoj bežný denný kalorický príjem.
Odborníci zistili, že skupina konzumujúca ocot schudla v porovnaní s inou kontrolnou skupinou (bez príjmu octu) až o 4 kilogramy viac. Zároveň v „octovej“ skupine zaznamenali aj nižšie hladiny krvného cholesterolu.
Kyselina octová zabraňuje ukladaniu tukov v tele a zefektívňuje fungovanie metabolizmu. Predpokladá sa, že pravidelná konzumácia jablčného octu potláča chuť do jedla a zanecháva dlhší pocit sýtosti.
Asi sa nikto nechystá ho konzumovať vo väčších množstvách, ale v rámci upozornenia jeho kyslosť vám môže v takom prípade podráždiť hrdlo, pažerák alebo zubnú sklovinu.
Autor: Liana Benz