Reklama

Klíčky obsahujú látky, ktoré posilnia imunitu, a to nie je všetko: Dokážu aj TIETO úžasné veci!

Klíčky sú chrumkavou dobrotou, ktorou potešíte nielen svoje chuťové poháriky, ale aj zdravie.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Na prvý pohľad nie sú až také vábne, no ich chuť je nezameniteľná. Niektoré chutia jemne, iné pikantne, sladkasto či ostro. Isté však je, že vo svojom vnútri skrývajú látky, ktoré posilnia imunitu.

Klíčky sú chrumkavou dobrotou, ktorou potešíte nielen svoje chuťové poháriky, ale aj zdravie. Ich konzumácia a pestovanie so sebou prinášajú celý rad výhod. Tak prečo to nevyskúšať?

Výhody klíčkovania

✤ Klíčkovanie si nevyžaduje žiadne špeciálne skúsenosti a je pomerne jednoduché.
✤ Jeho úroda je skorá, dočkáte sa jej už o pár dní.
✤ Pestovať klíčky – klíčkovať –môžete priamo na parapete, netreba záhradu ani balkón.
✤ Nepotrebujete špeciálne prípravky či hnojivá, len semienka a vodu.

Tam, kde rastú klíčky

Klíčky zabezpečia pestrú chuť na tanieri spojenú s vitamínmi, ktoré dodajú vášmu organizmu. Na trhu sú dostupné aj špeciálne nádoby určené priamo na klíčkovanie. Nádoby sú väčšinou vybavené sitkom. Je to preto, že niektoré druhy semien používané pri klíčkovaní vytvárajú gélovitý film pri kontakte s vodou. Je vhodnejšie použiť pri ich klíčkovaní špeciálne nádoby, buničinovú vatu alebo tanieriky s kovovým sitkom. Iné klíčky, napríklad zo strukovín, sa najlepšie nakličujú v pohároch so sitkami alebo v nakličovacích miskách.

Zdroj: Shutterstock

Naklíčiť sa dá takmer všetko, napríklad aj žerucha, červená repa, rukola, reďkovka, horčica, šošovica.

Ako klíčkovať?

Klíčkovanie nie je náročné, preto sa ho netreba báť. Prináša viaceré výhody. Nevýhody by ste dlho hľadali.
1. Základom sú kvalitné semienka na klíčkovanie. Nesmú byť chemicky ošetrované ani určené na vysievanie. Vhodné na klíčkovanie sú tie, ktoré sú určené na priamu konzumáciu.
2. Semienka dôkladne prepláchnite iba čistou vodou. Nechajte ich namočené postáť minimálne osem hodín, najlepšie cez noc.
3. Potom vodu zlejte a semienka nechajte poriadne odkvapkať na sitku.
4. Semienka preplachujte ráno i večer čistou vodou a nechajte opäť úplne odkvapkať. Dávajte pozor, aby nestáli vo vode.
5. Nádobu so semienkami je najlepšie umiestniť tak, aby klíčky mali dostatok svetla, nie však priame slnko. O niekoľko dní si môžete všimnúť klíčenie semienok.

Zdroj: Shutterstock

Najlepšie je uskladňovať ich v chladničke.

Dajte im zelenú

Nebojte sa ich konzumovať a zaradiť do bežného denného menu. Môžete ich spočiatku pridať iba do smoothies. V nich ich po rozmixovaní nebudete vnímať. Postupne si ich môžete pridávať k zeleninovej oblohe k mäsu, na cestoviny alebo do šalátov. Ak pridáte klíčky na chlieb, okrem toho, že vám dodajú vitamíny, sú pekná dekorácia. Neskôr sa môžete odhodlať jesť klíčky i samotné, priamo z misky. Napríklad mungo pripomína svojou sladkastou chuťou hrášok. Semienka majú tmavozelenú farbu. Klíčky munga najviac živín obsahujú v surovom stave.

Používajú sa do šalátov, polievok aj nátierok. Ak sa rozhodnete pre klíčky munga, urobíte tak svojmu telu veľkú službu. Obsahuje totiž vysokú koncentráciu bielkovín, minerálnych látok, vlákniny a vitamínov skupiny B. Ak tieto semienka klíčia na svetle, obsahujú aj chlorofyl, ktorý má detoxikačné účinky. Nezabúdajte však, že ako všetko, aj klíčky treba konzumovať s mierou. Senovka grécka je odpradávna známym pomocníkom dojčiacich mamičiek.

Zvyšuje totiž tvorbu materského mlieka. Okrem toho jej klíčky obsahujú veľa vitamínu C, antioxidantov, železa, vlákniny či bielkovín. Ak zaradíte klíčky senovky do svojho jedálneho lístka, určite neoľutujete. Obsahuje fytochemické látky a podporuje tvorbu prirodzeného inzulínu. Znižuje cholesterol, riziko infarktu a iných srdcovo-cievnych chorôb.

Zdroj: Shutterstock

Obsahujú toľko zdraviu prospešných látok ako celá rastlina.

Drobné vitamíny priamo na tanieri

Za hrsť klíčkov dodá ľudskému organizmu množstvo prospešných a zdravých látok. Klíčky nie sú novodobou záležitosťou. Sprevádzajú ľudstvo už stovky rokov. Ľudia odpradávna vedeli, že klíčky obsahujú veľa vitamínov, minerálov a sú prospešné pre zdravie. My vieme, že obsahujú aj množstvo aminokyselín, antioxidantov, enzýmov a stopových prvkov. V neposlednom rade, samozrejme, chlorofyl.

Môžu sa pokaziť?

Klíčky potrebujú na rast vlhkosť, a preto nie je vhodné, aby ste svoje klíčiace nádoby umiestňovali k tepelným zdrojom či na priame slnko. Klíčky by mohli uschnúť. Taktiež sa môže stať, že klíčky zhnijú, čo je veľmi nepríjemné, pretože zapáchajú. Pri obilných klíčkoch by sa mohla objaviť pleseň. Pri „listových“ klíčkoch sa stáva, že svoj smäd dávajú najavo akýmsi bielym povlakom. Ten treba z nich zmyť pod tečúcou vodou.

Z čoho neklíčkovať?

Určite sa pri klíčkovaní vyhnite semienkam zeleniny, ktorú máte v záhrade. Tie sú totiž nevhodné na klíčkovanie. Bývajú chemicky ošetrované, aby predčasne klíčili, alebo sú postriekané proti plesniam.

Náš tip

Vyskúšajte chrumkavé klíčky fazule, ďateliny, senovky gréckej alebo munga. Klíčky sú skvelé ako doplnok v kuchyni, do šalátov, polievok, ale aj na chlieb s domácou nátierkou, prípadne do rizota. Aj keď sú klíčky vhodné na okamžitú konzumáciu, ich chuť lepšie vynikne, ak ich
necháte dozrieť aspoň sedem dní.

Zdroj: Shutterstock

Môžete ich pridať napríklad aj do bagety ako normálu zeleninu.

Zdravé a chrumkavé

Vhodný výber semienok na klíčkovanie je základ. Kupujte semená, ktoré sú určené priamo na klíčkovanie. Môžu to byť napríklad:

Klíčky obilnín – Patrí sem aj pohánka, jačmeň, špalda, pšenica, quinoa, majú výnimočnú chuť. Je vhodné ich aj tepelne spracovávať. Nachádza sa v nich množstvo minerálov.

Klíčky zo strukovín – Napríklad fazuľa, šošovica, hrach či cícer obsahujú vlákninu a bielkoviny. Pomáhajú pri srdcovo-cievnych ochoreniach, regulujú cukor v krvi, cholesterol, slúžia ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.

Zelené klíčky – Klíčky, konzumujeme zelenú listovú časť, z rastlín ako rukola, horčica, reďkev, brokolica, ďatelina, prípadne žerucha. Takéto zelené „listové“ klíčky sú veľmi zdravé, obsahujú v sebe vitamíny skupiny A, B, E, C, ale aj chlorofyl, železo, vápnik, fosfor.

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.