Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ryžová diéta: Schudnite bez stresu a pocitu hladu!

Ilustračné foto.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Zbavte sa prebytočných kíl bez hladovania! Skúste recepty, ktoré obsahujú veľa zdraviu prospešných látok.

Ryža je takmer zázračná plodina. Postará sa o vašu dobrú náladu a navyše dodá telu potrebnú energiu a vitalitu. A bez zbytočných kalórií navyše! Dokáže upokojiť podráždený žalúdok a črevá a je výbornou prevenciou obličkových kameňov.

Štíhly pás aj boky bez trápenia

Existuje mnoho druhov, ktoré sa líšia veľkosťou a tvarom zŕn, farbou aj kvalitou. Ryža obsahuje veľa minerálnych látok (horčík, železo, draslík, fosfor, vitamíny B a veľké množstvo bielkovín) a skoro žiadny tuk. A práve preto je ako stvorená pre diétu. Skvele odvodňuje, takže vám pomôže vylučovať škodlivé látky z organizmu.

Aj zdravé jedlo môže byť dobré a nemusíte jeho prípravou tráviť v kuchyni dlhé hodiny. Ušetrite čas a pochutnajte si. Ponúkame vám niekoľ tipov na ľahké obedy aj večere, s ktorými budete chudnúť efektívne as dobrou náladou.

Rizoto s hráškom a kuracím mäsom

Budete potrebovať:

50 g dlhozrnnej ryže, 100 g kuracích pŕs, 50 g čerstvého alebo mrazeného hrášku, 1 cibuľu, 125 ml hydinového alebo zeleninového vývaru, 1 lyžičku masla. štipku šafranu, soľ a mleté čierne korenie

Postup:

Kuracie prsia nakrájajte na kocky a prudko opečte na masle. Dochuťte soľou a korením a odstavte. Cibuľu nakrájajte na mesiačiky a spolu s ryžou opečte do sklovita. Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a pridajte šafran. Prikryté duste asi 20 minút. Nakoniec pridajte mäso a hrášok, premiešajte a povarte, kým sa neodparí všetok vývar.

Morčacie karí so zeleninou

Budete potrebovať:

50 g ryže, 100 g morčacích pŕs, 2 jarné cibuľky, 1 zelenú papriku, hrsť sušených húb, 1 lyžičku karí korenia, 2 lyžice sójovej omáčky, olej

Postup:

V panvici rozpáľte olej a opražte na ňom na kúsky nakrájané morčacie mäso. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľku, na rezance nakrájanú červenú aj zelenú papriku a vopred namočené sušené huby. Pridajtekarí korenie a všetko zalejte vodou. Nasypte ryžu a duste prikryté na miernom ohni, kým mäso a ryža nezmäknú. Nakoniec ochuťte sójovou omáčkou.

Krémová polievka s hráškom

Budete potrebovať:

50 g ryže, 100 ml mäsového vývaru, 200 ml smotany na varenie, 30 g masla, 2 lyžice hladkej múky, 1 žĺtok, 1 lyžičku rozohriateho masla, 100 g sterilizovaného hrášku, soľ

Postup:

Ryžu orestujte na rozpálenom masle, podlejte vývarom a duste. Pridajte smotanu, v ktorej ste rozšľahali hladkú múku, sterilizovaný hrášok a soľ a všetko spolu povarte. Nakoniec vmiešajte rozohriate maslo rozšľahané spoločne so žĺtkami. Už nevarte.

Rizoto s rybou

Budete potrebovať:

150 g filiet z tresky alebo zubáča, 1 malú cibuľu, 1 mrkvu, 50 g ryže, 1 lyžicu masla, 50 ml zeleninového vývaru, 25 g bieleho jogurtu, soľ a mleté biele korenie, vetvičku kôpru na ozdobu

Postup:

Rybu osoľte. Cibuľu a mrkvu ošúpte a nakrájate nadrobno. Na panvici rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú rybu s cibuľou. Potom pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a chvíľu spoločne poduste. Zalejte vývarom a varte na miernom ohni prikryté asi 10 minút. Nakoniec prilejte biely jogurt, premiešajte a na tanieri ozdobte vetvičkou kôpru.

Vyberáme pre vás niečo PLUS