Ryžová diéta: Schudnite bez stresu a pocitu hladu!
21. 11. 2012, 7:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:45)

Zdroj: Shutterstock
Zbavte sa prebytočných kíl bez hladovania! Skúste recepty, ktoré obsahujú veľa zdraviu prospešných látok.
Ryža je takmer zázračná plodina. Postará sa o vašu dobrú náladu a navyše dodá telu potrebnú energiu a vitalitu. A bez zbytočných kalórií navyše! Dokáže upokojiť podráždený žalúdok a črevá a je výbornou prevenciou obličkových kameňov.
Štíhly pás aj boky bez trápenia
Existuje mnoho druhov, ktoré sa líšia veľkosťou a tvarom zŕn, farbou aj kvalitou. Ryža obsahuje veľa minerálnych látok (horčík, železo, draslík, fosfor, vitamíny B a veľké množstvo bielkovín) a skoro žiadny tuk. A práve preto je ako stvorená pre diétu. Skvele odvodňuje, takže vám pomôže vylučovať škodlivé látky z organizmu.
Aj zdravé jedlo môže byť dobré a nemusíte jeho prípravou tráviť v kuchyni dlhé hodiny. Ušetrite čas a pochutnajte si. Ponúkame vám niekoľ tipov na ľahké obedy aj večere, s ktorými budete chudnúť efektívne as dobrou náladou.
Rizoto s hráškom a kuracím mäsom
Budete potrebovať:
50 g dlhozrnnej ryže, 100 g kuracích pŕs, 50 g čerstvého alebo mrazeného hrášku, 1 cibuľu, 125 ml hydinového alebo zeleninového vývaru, 1 lyžičku masla. štipku šafranu, soľ a mleté čierne korenie
Postup:
Kuracie prsia nakrájajte na kocky a prudko opečte na masle. Dochuťte soľou a korením a odstavte. Cibuľu nakrájajte na mesiačiky a spolu s ryžou opečte do sklovita. Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a pridajte šafran. Prikryté duste asi 20 minút. Nakoniec pridajte mäso a hrášok, premiešajte a povarte, kým sa neodparí všetok vývar.
Morčacie karí so zeleninou
Budete potrebovať:
50 g ryže, 100 g morčacích pŕs, 2 jarné cibuľky, 1 zelenú papriku, hrsť sušených húb, 1 lyžičku karí korenia, 2 lyžice sójovej omáčky, olej
Postup:
V panvici rozpáľte olej a opražte na ňom na kúsky nakrájané morčacie mäso. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľku, na rezance nakrájanú červenú aj zelenú papriku a vopred namočené sušené huby. Pridajtekarí korenie a všetko zalejte vodou. Nasypte ryžu a duste prikryté na miernom ohni, kým mäso a ryža nezmäknú. Nakoniec ochuťte sójovou omáčkou.
Krémová polievka s hráškom
Budete potrebovať:
50 g ryže, 100 ml mäsového vývaru, 200 ml smotany na varenie, 30 g masla, 2 lyžice hladkej múky, 1 žĺtok, 1 lyžičku rozohriateho masla, 100 g sterilizovaného hrášku, soľ
Postup:
Ryžu orestujte na rozpálenom masle, podlejte vývarom a duste. Pridajte smotanu, v ktorej ste rozšľahali hladkú múku, sterilizovaný hrášok a soľ a všetko spolu povarte. Nakoniec vmiešajte rozohriate maslo rozšľahané spoločne so žĺtkami. Už nevarte.
Rizoto s rybou
Budete potrebovať:
150 g filiet z tresky alebo zubáča, 1 malú cibuľu, 1 mrkvu, 50 g ryže, 1 lyžicu masla, 50 ml zeleninového vývaru, 25 g bieleho jogurtu, soľ a mleté biele korenie, vetvičku kôpru na ozdobu
Postup:
Rybu osoľte. Cibuľu a mrkvu ošúpte a nakrájate nadrobno. Na panvici rozohrejte maslo a pridajte nakrájanú rybu s cibuľou. Potom pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a chvíľu spoločne poduste. Zalejte vývarom a varte na miernom ohni prikryté asi 10 minút. Nakoniec prilejte biely jogurt, premiešajte a na tanieri ozdobte vetvičkou kôpru.