Problémy s trávením sú častý zdravotný problém. Podľa nášho významného gastroenterológa profesora MUDr. Igora Beňa, DrSc., sa prakticky každé ochorenie môže prejavovať poruchou funkcie žalúdka. „Často sa vraví, že žalúdok je zrkadlom zdravia,“ konštatuje v publikácii Žalúdočné ťažkosti. „Uvádza sa, že dyspepsia, teda zlé trávenie, postihuje skoro tretinu dospelej populácie, ale často sa vyskytuje už aj u detí. Poruchami tráviaceho traktu trpia väčšinou mladí dospelí pacienti, častejšie ženy, manažéri a ľudia pracovne alebo inak vystavení častým stresovým situáciám,“ pridáva svoj názor aj gastroenterologička MUDr. Renáta Szépeová, PhD.

Zdravé orgány,boľavé brucho

Príčinou žalúdočných ťažkostí môže byť buď organické ochorenie tráviaceho traktu, alebo ide o funkčnú dyspepsiu, keď vyšetrenia nenájdu žiadne ochorenie, ale trávenie jednoducho nefunguje tak, ako by malo. „U každého pacienta sa musí ako prvé vylúčiť organické ochorenie, čo v prípade žalúdka môže byť zápal, vredová choroba, gastroezofágový reflux, zápal pažeráka aj nádorové ochorenie žalúdka alebo pažeráka. Ak sa žiadne organické ochorenie nenájde, vyšetrenia môžu potvrdiť poruchu funkcie – napríklad pohybu pažeráka, žalúdka, tvorby žalúdkovej kyseliny, návrat žlče do žalúdka a podobne. V prípade, že porucha funkcie trvá dlho, je možné, že časom sa vyvinie aj organická porucha,“ vysvetľuje lekárka. „Už rozhovor s pacientom nám dá mnohokrát viac informácií ako komplikované a niekedy aj nepríjemné vyšetrenia,“ dodáva primárka Szépeová. Ak vaše žalúdočné ťažkosti trvajú dlhšie ako tri-štyri týždne, je vždy podozrenie na ich organický pôvod.

Vredy zo stresu sú typickým príkladom psychosomatickej choroby.
Zdroj: shutterstock

Dlhodobý stres

Dlhodobý stres môže viesť až k poruche funkcie žalúdka. Ak takáto porucha funkcie trvá dlho, niekedy sa z nej vyvinie organická porucha, najčastejšie žalúdočné vredy. „Vredová choroba žalúdka a dvanástnika predstavuje typické psychosomatické ochorenie, pri ktorom rozhodujúcu úlohu zohrávajú psychické vplyvy. Nález vredu považujeme už iba za lokálny prejav celkovej choroby,“ vraví primárka Szépeová. Jedným z faktorov, ktoré sa na vzniku vredov podieľajú, je nedostatočné prekrvenie sliznice žalúdka vplyvom vysokých hladín adrenalínu, ktorý produkuje vaše telo v dôsledku stresu.

Vrodené choroby 

O tom, či sa vredová choroba prejaví naplno, rozhodujú viaceré okolnosti vrátane životného štýlu. „Rôzne stresové situácie a najmä niektoré stresové povolania, ako sú manažéri, vedúci pracovníci so značnou zodpovednosťou, vodiči na diaľkových tratiach, traktoristi aj mnohé ďalšie zamestnania s nočnou prácou, napríklad lekári a zdravotné sestry, zohrávajú svoju úlohu. Ďalšími faktormi sú chyby v životospráve – nepravidelnosť vo výžive, príjem príliš horúcich alebo studených pokrmov, fajčenie, alkoholizmus a nadmerné užívanie niektorých liekov. Výsledkom je vredová choroba vyžadujúca odbornú liečbu,“ ozrejmuje lekárka.

Dôležitá psychika

„Pacientov s funkčnou poruchou trávenia treba už na začiatku liečby presvedčiť, že netrpia žiadnou vážnou chorobou napriek tomu, že majú ťažkosti. V liečbe mnohokrát zohrá väčšiu úlohu osobnosť lekára a jeho psychoterapeutické schopnosti ako samotná medikamentózna liečba,“ upozorňuje lekárka, podľa ktorej je niekedy pri problémoch so žalúdkom vhodná i pomoc psychológa či psychiatra. Bez nej môže byť odstránenie dlhotrvajúcej príčiny bolestí brucha ťažké. „Somatizácia alebo telesnenie duševných ťažkostí nie je proces riadený vôľou, takže sa to nedá ovládať. Ak ide o chronický problém, treba vyhľadať psychoterapeuta. Tam je šanca na riešenie, ktoré však neprichádza hneď,“ potvrdzuje potrebu vyhľadať odborníka na ľudskú psychiku aj pri týchto problémoch MUDr. Alexandra Frolkovičová, ktorá sa zaoberá psychosomatickým poradenstvom.

ZDRAVÉ RADY

Na raňajky tuk

Najkoncentrovanejšia žlč v žlčníku je ráno po celonočnom pôste. Preto je vhodné zjesť na raňajky aj čosi s tukom, stačí maslo, jogurt či mlieko, aby sa časť žlče vypudila. Znižuje sa tak šanca tvorby žlčníkových kameňov.

Zdravé rady
Zdroj: shutterstock

Zlé noci

Zobudili ste sa v noci medzi 1.00 až 3.00? Hlási sa tak pečeň, najmä ak ste jej v poslednom čase poriadne naložili alkoholom a ťažkou stravou. Na večeru si najbližšie naservírujte zeleninu.

Chlieb neodsudzujte

Niektorí ľudia hlásia zlepšenie príznakov, ak prestanú jesť lepok, čiže potraviny zo pšenice, z jačmeňa alebo raži, a to aj keď nemajú celiakiu. Môžete to skúsiť, no odborníci rozhodne neradia paušálne vyradiť chlieb a výrobky z obilnín, najmä celozrnné, pretože obsahujú cennú vlákninu a ďalšie dôležité látky.

TOP nápoje

Jablčná šťava

Toto chutné ovocie je bohaté na kyselinu jablčnú, ktorá pomáha zmäkčovať žlčové kamene a spomaľuje produkciu cholesterolu v pečeni. Jablčná šťava má okrem toho analgetický účinok. Pochutiť si môžete aj na riedenom jablčnom octe.

Kefír

Má mierne kyslastú chuť a patrí k fermentovaným nápojom. Je bohatý na vitamíny skupiny B, vápnik, horčík a zinok. Výhodou sú i cenné probiotiká, ktoré pomáhajú tráveniu. Baktérie, ktoré kefír obsahuje, prinášajú úľavu pri syndróme dráždivého čreva.

Citrónová voda

Vlažný nápoj sa často pije ráno na lačný žalúdok, ale svoje opodstatnenie má, aj keď ho vypijete večer pred spaním. Potešíte tým pečeň, lebo tento nápoj ju posilňuje. Pripravte si ho z 250 mililitrov vody a zo šťavy z jedného citróna. Vodu mierne zahrejte. Nápoj si dajte polhodinu pred spaním počas troch týždňov. Citrónová voda zároveň stimuluje aj produkciu žlče, čím uľahčuje trávenie tukov.

Citrónová voda
Zdroj: shutterstock

Mätový čaj

Ide o jeden z najchutnejších nápojov, ktorý pomáha tráveniu. Za všetkým sa skrývajú mentolové éterické oleje, ktoré zlepšujú schopnosť tela poradiť si s látkami, ktoré ho znečisťujú. Mätový čaj vám výborne poslúži po výdatnejšom jedle.

Šťava z kyslej kapusty

V tomto prípade platí to isté ako pre samotnú kyslú kapustu, táto fermentovaná zelenina obsahuje množstvo probiotík, ktoré vyživujú zdravé črevné baktérie. Platí to aj pre vodu, ktorá vznikne v sude. Výsledkom je optimálne trávenie bez nafukovania.

Zelerová šťava

Určite to nie je jeden z najchutnejších nápojov, ale niekedy sa oplatí premôcť. Čistý zelerový džús obsahuje množstvo vitamínov A, C a K. Rovnako i antioxidanty a flavonoidy, ktoré podporujú činnosť čriev a pôsobia aj ako prevencia zápalu tráviaceho traktu.

Zelerová šťava
Zdroj: shutterstock

Tipy z redakcie

➤ Nechudnite rýchlo.Maximálne 1 kg mesačne je zdravé chudnutie.

➤ Obmedzte konzumáciumäsa a vajec. Denne si dovoľte jedno bez žĺtka alebo celé raz za týždeň.

➤ Horká zelenina ako čakanka, artičoky, ružičkový kel stimuluje tvorbu žlče, čo pečeni prospieva. Denne vám stačí 1 400 kilokalórií.

Tipy z redakcie
Zdroj: shutterstock

Čo robiť s pálením záhy?

Žalúdočná kyselina patrí do žalúdka. Ak sa dostane von, vyvolá nutkanie na vracanie, inokedy priamo dávenie. Ľudia sa sťažujú na bolesti za hrudnou kosťou, ktoré pripomínajú infarkt. Ani obyčajný predklon neprichádza do úvahy. Dávno zjedený obed je hneď v ústach. Natrávený a nechutne okorenený žalúdočnými šťavami.

Ak sa vám často jedlo vracia späť, môže to spôsobovať zápal, vred, zúženie pažeráka alebo až zhubný nádor.
Zdroj: shutterstock

Ochorenie pažeráka

Gastroezofágová refluxová choroba je ochorenie pažeráka, môže ju spôsobiť zápal, vred, zúženie pažeráka alebo až zhubný nádor. Príčin je veľa. Preto je dobré diagnostikovať ju a včas liečiť. V liečbe je dôležitá diéta a režimové opatrenia. Medikamentózna liečba sa riadi štádiom choroby a jej príznakmi. Lekár vám môže predpísať lieky na zníženie kyslosti žalúdočného obsahu, teda klasické antacidá alebo s alginátom, a lieky znižujúce tvorbu žalúdočnej kyseliny. Viac než polovici pacientov stačí prejsť na diétny stravovací režim a upraviť životosprávu. Vylúčia alkohol, kyslé jedlá, citrusové ovocie a ocot. Nejedia cez deň dve obrovské porcie, ale päť malých, nehltajú.

Čo žalúdok obľubuje?

Skoro všetky rastlinné potraviny, najmä kapustovitú a zelenolistovú zeleninu, brokolicu, tekvicu, koreňovú zeleninu, zemiaky, bataty, banány, ryžu natural, ovsené vločky, mandle. „Pri problémoch so žalúdkom je zvlášť vhodný zázvor alebo zázvorová šťava. Pri pálení záhy však môžu byť problematické aj niektoré zdravé potraviny ako citrusy, paradajky, papriky alebo čili,“ upozorňuje doktorka Frolkovičová. Pre lepšiu stráviteľnosť je podľa nej vhodné pridávať do jedál zázvor, rascu či rímsku rascu a prakticky všetky zelené bylinky, a to aj sušené, napríklad majorán či ligurček.

Nafukuje vás? 

Možno už  viete, že ak sa u vás objaví nadúvanie, odporúča sa vyhnúť sýteným a alkoholickým nápojom, kofeínu, surovému ovociu a určitej zelenine, napríklad kapuste, brokolici a karfiolu. Nadúvanie vzniká aj pri stresových situáciách, ale i nesprávnom sedení. Vtedy dýchame plytko a organizmus si vypýta poriadny nádych práve nafúknutým bruchom. Tráviaci trakt je paralyzovaný, lebo mu chýba kyslík. A naopak, nepríjemné nadúvanie môže zhoršiť nesprávne dýchanie. Preto tu pomôže cvik. Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy. Dlane si položte jemne na brucho. Ak sa pri nádychu prsty od seba vzďaľujú, dýchate správne do žalúdka. Doprajte si toto zdravé dýchanie čo najčastejšie.

5 pravidiel do kuchyne

➊ Negrilujte, nevyprážajte – namiesto toho jedlo varte, parte alebo duste.

➋ Nepoužívajte olej – za horúca, kvalitný a studený do šalátu však môžete.

➌ Nepresáľajte – znížte solenie aspoň o polovicu, ideálne soľničku odstráňte zo stola.

➍ Kávičkujte – tri šálky kvalitnej zrnkovej kávy denne pečeni paradoxne prospejú.

➎ Časujte – hlavné jedlo skonzumujte medzi 12. a 13. hodinou, po 20. už nejedzte vôbec nič.

Vredy sa hlásia v zime

Vredová choroba sa zvykne viac hlásiť v chladných mesiacoch roka, no presná príčina tohto sezónneho kolísania nie je úplne jasná. Stresujúcim faktorom môže byť chlad, málo slnečného svetla, zmeny v zložení jedálneho lístka a ďalšie faktory.

Akú máte skupinu?

Rizikovým faktorom na vznik vredovej choroby žalúdka je krvná skupina 0, niektoré geneticky podmienené faktory aj chronické ochorenia pečene, pľúc a ciev, užívanie niektorých liekov, fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu a čiernej kávy, nepravidelnosť v stravovaní. „Najčastejšou príčinou je však infekcia baktériou Helicobacter pylori a následná imunologická odpoveď organizmu.“