Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kvalitná čokoláda nie je vrah, môže nahradiť aj sex!

Ilustračné foto

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Maškrtenie si často ospravedlňujeme výsledkami rôznych štúdií. Ako to je ale v skutočnosti? Je čokoláda naozaj zdravá alebo nenápadný vrah?

Blíži sa Veľká noc a regály obchodov sú už niekoľko dní plné zajačikov, barančekov, vajíčiek a kuriatok. Samozrejme čokoládových. Len málokto by si bez nich dokázal predstaviť jarné sviatky. Odborníci však upozorňujú, že si treba vyberať skutočne kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, ktorú si nesmieme zamieňať s výrazne lacnejšími tukovými náhradami. Tie totiž nie sú vôbec vhodné pre ľudský organizmus a prispievajú k obezite.

Optimálny obsah kakaa je podľa znalca a výrobcu čokolády Martina Justana okolo 60 percent. Mliečne čokolády majú obsah kakaa len okolo 32 až 35 percent. Aj preto sa doporučuje obsah kakaa okolo 50 až 60 percent. Väčšinou teda ide o horké variácie.

Aké zdravotné účinky má kvalitná čokoláda?

„Je jedna z najzdravších potravín. Obsahuje veľa látok, ktoré sú unikátne. Má tiež veľa prospešných enzymatických látok, ktoré priaznivo pôsobia na trávenie či proti tvorbe zubného kazu. Má aj výrazné antioxidačné účinky, ktoré sú mnohonásobne vyššie než pri zelenom čaji,“ chváli čokoládu Justan.

Podľa zahraničných vedcov čokoláda rovnako zaháňa syndróm chronickej únavy, znižuje krvný tlak a riziko srdcových chorôb.

Čokoláda môže nahradiť sex!

Populárny sexuológ Radim Uzel je veľký fanúšik čokolády. Sám si na nej pochutnáva často a rád. Pri návšteve pražského múzea čokolády Choco Story naviac prezradil, prečo patrí na nočný stolík bonboniéra. Čokoláda sa podľa neho všeobecne považuje za silné afrodiziakum.

Čo vyvoláva chuť na sex?

„Tajomstvo spočíva v chemickej látke, ktorá spôsobuje povznesenie mysle a dobrú náladu. Je to vlastne akási droga. Rovnaká látka sa uvoľňuje pri úspešnej sexuálnej aktivite. Čokoláda teda môže sex celkom dobre nahradiť. Jediným nebezpečenstvom sú potom nešťastné kalórie.“ Kedy majú ženy najväčšiu chuť na čokoládu?

„Najväčšiu chuť na čokoládu majú ženy bezprostredne po pohlavnom styku. Preto má každý skúsený milenec pre svoju partnerku na nočnom stolíku pripravenú bonboniéru.“

Viete, že...

  • Do Európy priviezol kakaové bôby španielsky dobyvateľ Hernando Cortés v polovici 16. storočia, keď si podrobil Mexiko.
  • V roku 1847 vznikla prvá tuhá čokoláda zmiešaním kakaového masla, prášku a pridaním cukru.
  • Prvá mliečna čokoláda bola vyrobená v roku 1875 pridaním kondenzovaného mlieka Najväčšími jedákmi čokolády sú Švajčiari.
  • Cez veľkonočné sviatky zjedia v priemere viac než pol kila čokolády na osobu.
  • Čokoláde holdoval aj známy milovník Casanova alebo spisovateľ markýz de Sade.
  • Najväčším hitom roku 2011 sú pralinky z horkej čokolády s čili, zázvorom alebo s koreňom wasabi.
  • Tabuľka kvalitnej čokolády človeku nahradí dennú dávku horčíka, draslíka, fosforu, vitamínu A a E.
  • Mliečne čokolády naviac obsahujú aj vápnik a bielkoviny.
  • Čokoláda sa používa v kozmetike. Kakaové polyfenoly sa pridávajú do pleťových prípravkov, ktoré majú oddialiť starnutie pleti.
  • Veľmi populárna je čokoterapia, masky, zábaly alebo masáže. Podľa odborníkov majú ale účinok najmä relaxačný, nie liečivý.

Vyberáme pre vás niečo PLUS