Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ľahké večere a správne vyvážené jedlo. Aj taká je ajurvéda

Pri ajurvéde je dôležitá aj strava.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Na to, aby ste nekonali samy proti sebe, by ste sa mali čo najlepšie poznať. Viete, aký ste typ? Pokúste sa stravovať podľa jednotlivých typov.

Vedieť, aký ste typ, teda aká je vaša dóša, či vzdušná a rýchla váta, energická a ohnivá pitta, alebo silná a zemitá kapha. Toto uvedomenie si samých seba je dôležité, pretože pre každú dóšu je dobré a zlé niečo iné. Okrem toho existujú aj pravidlá pre všetky ajurvédske typy ľudí a ich uplatnenie v praktickom každodennom živote sa určite vyplatí.

Odmenou bude lepšia kvalita života a všetko príjemné, čo s tým súvisí. „Riadiť sa princípmi ajurvédy nie je pre nás, ľudí s inými, rokmi vžitými zvykmi a pravidlami, také jednoduché a ľahké, ako to na prvý pohľad vyzerá,“ hovorí majiteľka ajurvédskeho centra Darsana v Bratislave Miriam Ábelová a dodáva, že väčšinou sa ľudia k zmene pohodlného životného štýlu prinútia až vtedy, keď začnú mať problémy. „Chceme byť štíhli, no bez toho, aby sme sa hýbali a zdravo stravovali.

Chceme sa cítiť vo forme, ale nechce sa nám meniť nič v zabehanom kolobehu, ktorý nás oberá o energiu. Chceme, aby sa všetko vyriešilo samo. A to sa deje iba veľmi, veľmi zriedkakedy,“ zamýšľa sa priekopníčka ajurvédy na Slovensku. „Musíme nielen chcieť, ale aj konať.“

Ajurvédska strava

Delí sa na ľahkú a ťažkú. Ťažká, napríklad zemiaky, chlieb, obilniny a ryža, je ťažšie stráviteľná. Ľahká, ako varená zelenina a šťavy, je stráviteľná ľahko. Správne vyvážené jedlo obsahuje tri ťažké a jeden ľahký diel. Večere majú byť ľahšie. Ajurvédske jedlá by tiež mali obsahovať aspoň tri zo šiestich základných chutí (sladká, slaná, kyslá, ostrá, horká a trpká).

Ideálne raňajky tvorí ovocie, ktoré môžete kombinovať navzájom, nie však s inými potravinami. Kyslomliečne výrobky, ako jogurt či kefír, jedzte v kombinácii s niečím sladkým, nemixujte ich so škrobovinami. Surové potraviny, napríklad šaláty, nejedzte spolu s vareným jedlom.

Medzi jedlami nechajte troj až šesťhodinovú pauzu, aby sa jedlo stihlo stráviť. Ak je vaša strava vyvážená, nebudete pociťovať hlad. Optimálny čas na raňajky je skoro ráno, hlavné jedlo sa má jesť medzi 10. a 15. hodinou, posledné ľahké sústo si môžete dať najneskôr o 19 hodinou večer. „Pri stravovaní je dôležité aj množstvo jedla. Jedna porcia by sa mala zmestiť do dvoch dlaní. Strava sa mení aj podľa ročných období a každá dóša má svoje potraviny,“ hovorí Miriam Ábelová.

Ďalšie dni sa dozviete, aká strava sa ku ktorému ajurvédskemu typu hodí.

Vyberáme pre vás niečo PLUS