Laktózová intolerancia: Čo robiť, keď ju zistili vášmu dieťaťu?
1. 4. 2012, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:43)

Zdroj: shutterstock
Neznášanlivosťou mliečneho cukru čiže laktózovou intoleranciou trpí každý piaty dospelý a deti nie sú výnimkou.
Prváčka Martinka veľmi ľúbi kakao, ale často ju po ňom bolí bruško. Jej mama si najprv myslela, že bolesti spôsobuje stres zo školy, ale nebolo to tak. Až nedávno zistili, že aj keď mlieko ľúbi, vlastne ho neznáša. Ako je to možné? Trpí totiž neznášanlivosťou mliečneho cukru. Ide o problém, ktorý má každý piaty dospelý a nevyhýba sa ani deťom. Ak vaše dieťa trápia časté hnačky, kŕče v bruchu a v črevách mu všelijako cvrliká, skúste ho vyšetriť na laktózovú intoleranciu. Možno práve tá je príčinou tráviacich ťažkostí.
Čo je to za problém
Intolerancia laktózy je stav, pri ktorom telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Ide o zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti, nadúvanie, kŕče či hnačky. Príznaky sa obyčajne ukážu do dvoch hodín po konzumácii mliečnych výrobkov. Ak však má dieťa nízky prah citlivosti, problémy sa môžu prejaviť aj po zjedení cereálnych výrobkov, instantných polievok, cukroviniek či dokonca liekov, ktoré tiež môžu obsahovať laktózu.
Ako sa dá zistiť
Vyšetrenie robí gastroenterológ. „Aj doma môžete zistiť, či dieťa dokáže stráviť mliečny cukor alebo nie. Dajte mu vypiť po 3 dňoch bezmliečnej diéty 2 – 3 dl mlieka ráno nalačno a počkajte na prípadné prejavy intolerancie,“ radí rodičom Rastislav Stolárik z občianskeho združenia Intolerancia laktózy. V prípade podozrenia zasiela združenie testovaciu vzorku tabliet s enzýmom laktáza, ktoré by mali problém s trávením mlieka vyriešiť. Dávkujú sa pred požitím mliečneho jedla a sú vhodné pre deti od troch rokov.
Pozor na skrytú laktózu
Mliečny cukor sa nachádza v každom mlieku, v materskom, kravskom, kozom, ovčom. Je jedno, či je mlieko studené, zohriate, trvanlivé alebo čerstvé. Obsah laktózy sa však znižuje fermentáciou a kvasením, preto jogurty, tvaroh, kyslomliečne výrobky a zrelé syry znášajú aj ľudia s intoleranciou laktózy celkom dobre. Problémom je väčšinou tzv. skrytá laktóza. Je totiž naozaj dobre ukrytá.
Čítajte etikety
Pozorne sledujte etikety, pretože laktóza sa pridáva aj do hotových produktov, ako sú rožky, chlieb, cereálie, pizza, paštéty, dresingy, instantné polievky, margaríny, cukrovinky a čokolády. Všímajte si aj príbalové letáky liekov, pretože asi 20 percent z nich obsahuje laktózu.
Intolerancianie je alergia!
Nezamieňajte si ich. Alergia na mlieko je reakcia imunitného systému na mliečnu bielkovinu. Ľudia alergickí na mlieko sa musia vyhýbať fermentovaným mliečnym výrobkom (jogurt, tvrdý syr), ale aj bezlaktózovým mliečnym výrobkom. Nepomôžu im ani enzymatické prípravky na báze laktázy.Našťastie, alergiou na mlieko trpí len malé percento populácie.