S letnými šalátmi ZHODÍTE!
21. 7. 2006, 8:59 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:56)

Zdroj: Archív
Čo už môže byť krajšie, ako si vonku vychutnávať letné slniečko? Keby teraz ešte ako mávnutím prútika zmizli aj tie potvorské vankúšiky na bokoch, dokonalému letnému pocitu by už nič nechýbalo! No nie?
Vychutnávajte si ŠALÁTY
To nie je problém: Spolu s týmto teplým ročným obdobím stúpa totiž aj chuť na čerstvé, chrumkavé šaláty, ktorými sa môžete napchávať donekonečna a aj tak ušetríte veľa kilojoulov. K tomu všetkému máte ešte aj požehnanie expertov na výživu, keďže čerstvé šaláty majú vo veci vitamínov, minerálov a sekundárnych rastlinných látok čo ponúknuť. Kilá zmiznú akoby samy od seba! Šalátmi rozmaznáte telo všetkým, čo potrebuje na to, aby bolo štíhle a v dobrej forme.
Denný REŽIM
Doprajte si preto počas štyroch dní po dve veľké porcie šalátu a medzitým si pomaškrťte na neprisladenom sezónnom ovocí. Rovnako máte dovolené dva až tri krajce chleba s ľahkou tvarohovou nátierkou. Na smäd vám pomôže čaj, zriedený ovocný džús a veľa, veľa minerálnej vody.
Rastlinné LÁTKY
Farbivá, horké a vonné látky pomáhajú rastlinám odpudzovať od seba pažravých nepriateľov a, naopak, lákať užitočný hmyz. Potraviny rastlinného pôvodu pôsobia v ľudskom tele ako studňa so živou vodou. Neutralizujú voľné radikály zo slnečného žiarenia, nikotínu, výfukových plynov, ktoré napádajú naše bunky a my rýchlejšie starneme.
S PARMSKOU ŠUNKOU
PRÍSADY (na 2 porcie):
200 g rukoly
1/2 cibule
1/2 strúčiku cesnaku
1 PL javorového sirupu
2 PL balzamového octu
2 PL olivového oleja
soľ
čierne korenie
30 g parmezánu
40 g parmskej šunky.
PRÍPRAVA:
Rukolu umyjeme a odstredíme z nej vodu. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Cesnak rovnako ošúpeme a pretlačíme cez cesnakový lis. Rukolu dáme spolu s cibuľou do servírovacej misy. Cesnak zmiešame spolu s javorovým sirupom, balzamovým octom a olivovým olejom. Dresing ochutíme korením a pridáme do šalátu. Parmezán postrúhame najemno a opatrne primiešame do šalátu z rukoly. Parmskú šunku nakrájame na tenulinké plátky a šalát nimi dozdobíme.
TIP: Skvelo chutí aj s plátkami lososa.
1 porcia: 903 kJ
S REĎKOVKOU
PRÍSADY (na 2 porcie):
1/2 viazaničky jarnej cibuľky
1/4 hlavy kučeravého šalátu
100 g reďkovky
150 g mäsovej klobásy s cesnakom
1/2 viazaničky pažítky
1/2 červenej papriky
50 ml zeleninového vývaru
1 kus chrenu (asi 1/2 cm)
2 PL octu
1 ČL medu
1 PL kremžskej horčiceßsoľßčierne korenie
1 ČL sezamových zrniečok.
PRÍPRAVA:
Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Šalát umyjeme, odstredíme vodu a natrháme na kúsky. Reďkovku očistíme a nastrúhame na jemné plátky. Klobásu nakrájame na dlhé plátky. Pažítku umyjeme, odstredíme vodu a nakrájame na kolieska. Papriku rozpolíme, odstránime jadierka, umyjeme a nakrájame na plátky. Všetky prísady do šalátu pripravíme do šalátovej misy. Na prípravu dresingu zohrejeme zeleninový vývar. Chren očistíme a postrúhaný pridáme do vývaru. Pomiešame ocot, med a horčicu a dochutíme soľou a korením. Všetko spolu necháme asi 3 minúty povariť. Šalát pokvapkáme dresingom a posypeme sezamovými zrniečkami.
1 porcia: 1 320 kJ
S LOSOSOVÝMI KOCKAMI
PRÍSADY (na 2 porcie):
1/2 hlavy listového šalátu
2 paradajky
1/2 žltej papriky
2 jarné cibuľky
200 g kukurice (z konzervy)
200 g lososových filiet
1 ČL sezamového oleja
1 PL sójovej omáčky
75 g jogurtu (1,5 % tuku)
soľ
korenie
cukor
citrónová šťava.
PRÍPRAVA:
Šalát očistíme, umyjeme a odstredíme. Paradajky umyjeme, očistíme a nakrájame. Papriku umyjeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Kukuricu necháme odkvapkať. Lososa nakrájame na kocky. Olej rozhorúčime a lososa na ňom opečieme zo všetkých strán, pokvapkáme sójovou omáčkou. Jogurt ochutíme soľou, korením, cukrom, citrónovou šťavou a zmiešame so všetkými šalátovými prísadami.
1 porcia: 1 220 kJ