LETO za rohom, no vy so sebou stále NIE STE spokojná: Vyskúšajte našu DIÉTU, stačia vám 3 DNI!
14. 5. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:16)

Zdroj: Shutterstock
Plavková sezóna sa pomaly blíži a mnohé z nás ešte stále riešia faldíky v oblasti pása, ktoré spôsobujú, že sa v odhaľujúcich plavkách necítime dobre. No nie je neskoro niečo s tým robiť...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NcpZ
Na oblasti brucha je najlepšie to, že ako rýchlo dokáže naberať nadbytočné kilogramy, tak rýchlo ich môže aj zhodiť. Tukové tkanivo v tejto partii je výnimočne aktívne, to znamená, že diétny režim sa prejaví najskôr tu.
Zdroj: Shutterstock
Užite si leto tak ako chcete...
Skúste to s trojdňovou diétou
Máme pre vás trojdňový plán plný výživných receptov na raňajky, obed i večeru. Dôležité je dodržiavať zopár pravidiel:
● Medzi dvoma plnohodnotnými jedlami by mal byť odstup minimálne štyri hodiny.
● Pite dostatok minerálnej vody a bylinkových čajov, ako napríklad feniklový.
● Medzi jedlami nič nejedzte, aj drobnosť dokáže zaťažiť trávenie.
● Večeru jedzte najneskôr okolo 18. hodiny, dlhší nočný pôst je kľúčom, ako sa ráno zobudiť s plochejším bruškom.
● Silové cvičenie podporí efekt.
1. deň
Začneme zoštíhľujúcou silou bielkovín. Ľahké raňajky a chudé mäsko bohaté na proteíny popoženú spaľovanie tukov.
Raňajky: Čokoládová kaša s ovocím
Do hrnčeka dáme 3 PL ovsených otrúb, 2 PLjemných ovsených vločiek, 1 ČL kakaa, 50 ml vody a 100 ml mandľového mlieka a privedieme do varu. Pomaly varíme 15 minút. Nakrájame nadrobno 1/2 banánu, 1 kaki a 5 bobúľ modrého hrozna. Pridáme spolu s 1 ČL sezamu ku kaši.
350 kcal, T: 5 g
Zdroj: Shutterstock
Čokoládová kaša s ovocím
Obed: Uhorkový šalát s kuracími špízmi
Nakrájame 200 g kuracích pŕs na rezančeky. Zmiešame s 1 PL sójovej omáčky, mletým čiernym korením a 1 ČL oleja. Dáme na 30 minút do chladničky. Očistíme 1/2 zväzku reďkoviek, 2 jarnécibuľky a 1/2 uhorky a nakrájame nadrobno. Zmiešame a dochutíme. Mäso nastokneme na špízy a opečieme na panvici z oboch strán. Podávame so šalátom.
415 kcal, T: 22 g
Zdroj: Shutterstock
Uhorkový šalát s kuracími špízmi
Večera: Rezeň so zelenými fazuľkami
Uvaríme 250 g zemiakov. Povaríme 200 g zelených fazuliek v osolenej vode al dente. Okoreníme 1 bravčovú filetu a opečieme na 1 ČL oleja z oboch strán. Zjemníme citrónovou šťavou a 1 PL kapár. Zemiaky ošúpeme a opečieme na výpeku z mäsa. Podávame s fazuľkami a rukolou.
445 kcal, T: 9 g
Zdroj: Shutterstock
Rezeň so zelenými fazuľkami
2. deň
Vegetariánsky deň odľahčí trávenie. Veľa ovocia a zeleniny vás prečistí zvnútra. Zvyšky nestrávenej potravy, ktoré sa ešte nachádzajú v črevách, sa tak rýchlejšie vylúčia.
Raňajky: Sójový jogurt s posýpkou a ovocím
Vymiešame dokrémova 200 g sójového jogurtu. Na suchej panvici opražíme 2 PL zmesi semienok a 1 PL ovsených vločiek. Zamiešame 1 PL medu a nanesieme na jogurt. Pokvapkáme 1 ČL medu. Podávame s 250 g ovocia podľa chuti.
400 kcal, T: 17 g
Zdroj: Shutterstock
Sójový jogurt s posýpkou a ovocím
Obed: Teplý zeleninový šalát
Očistíme 200 g papriky, 100 g cukety, 50 g hlivy a 1 paradajku a nakrájame na malé kúsky. Zmiešame s tymianom, rozmarínom, 1 PL octu, 2 PL oleja, so soľou a s mletým čiernym korením. Necháme odstáť 30 minút. Následne pri 200 °C pečieme 20 minút. Udusíme 20 g quinoy. Podávame na rímskom šaláte. Dresing pripravíme rozmixovaním 30 g syra feta, 10 g strúhaného parmezánu a 3 PL vody.
465 kcal, T: 31 g
Zdroj: Shutterstock
Teplý zeleninový šalát
Večera: Šošovicová polievka s mrkvou a pórom
Očistíme 1 mrkvu, 1/2 cibule a 1 pór a nakrájame na malé kúsky. Speníme na 1 ČL oleja. Pridáme 60 g žltej šošovice a štipku mletého zázvoru. Zalejeme 300 ml vývaru a privedieme do varu. Pod pokrievkou varíme asi 20 minút. Nasekáme 1/2 zväzku petržlenovej vňate alebo koriandra nadrobno. Polievku dochutíme a pred podávaním posypeme bylinkami.
380 kcal, T: 6 g
Zdroj: Shutterstock
Šošovicová polievka s mrkvou a pórom
3. deň
Prevažne so zásaditou potravou a zdravou plnohodnotnou kuchyňou ďalej redukujeme brušný tuk. Prechádzka po obede tento efekt podporí.
Raňajky: Pšenové müsli
Zmiešame 25 gpšena a 25 g jemných ovsených vločiek so 100 ml vody. Necháme odstáť najmenej 60 minút, ale najlepšie celú noc. Opečieme 1 PL nasekaných mandlí. Očistíme 150 g citrusov a 1/2 banánu a nakrájame nadrobno. Do müsli zamiešame 1 PL pohánkových vločiek, 1 ČL medu a 100 g jogurtu. Pridáme ovocie.
415 kcal, T: 12 g
Zdroj: Shutterstock
Pšenové müsli
Obed: Ryba s uhorkovým šalátom
Uvaríme 50 g ryže. Zmiešame po 1 ČL sezamu, strúhaného kokosu a strúhanky. Osolíme a okoreníme 150 g lososa a obalíme ho v trojobale so sezamovou strúhankou. Opečieme na 1 ČL oleja. Nakrájame 1/2 uhorky nadrobno, zmiešame s papričkou čili, 1 jarnou cibuľkou a 1 PL sójovej omáčky. Dochutíme.
475 kcal, T: 16 g
Zdroj: Shutterstock
Ryba s uhorkovým šalátom
Večera: Pečená zelenina so zemiakmi a s hummusom
Umyjeme 200 g malých zemiakov, rozpolíme a zmiešame so soľou, s korením a 1 ČL oleja. Pečieme 15 minút pri 180 °C. Krátko povaríme 150 gbrokolice. Nakrájame 200 g farebnej papriky. Zeleninu, 1 ČL oleja, soľ a korenie zmiešame a 15 minút pečieme so zemiakmi. Podávame s pastou pripravenou rozmixovaním 75 g cícera, citrónovej šťavy, 1 ČL tahini pasty a 1 ČL oleja.
465 kcal, T: 19 g
Zdroj: Shutterstock
Pečená zelenina so zemiakmi a s hummusom