Ľudia využívajú liečivú silu medu už stáročia. Nevie naň dopustiť Ajurvéda ani tradičná čínska medicína. Med sa nikdy nepokazí a ak doň pridáte ešte jednu obľúbenú koreninu, máte liečivý zázrak na počkanie.

Ten druhý zázrak je škorica. Tá bola pred tisíc rokmi taká vzácna, že ju mohol dostať darom len cisár. My dnes našťastie môžeme využívať v plnej sile med aj škoricu, tak do toho! Ich blahodarné účinky sú vedecky dokázané. Mix medu so škoricou je nielen super chutný, ale aj super účinný.

Med a škorica je silná kombinácia.
Med a škorica je silná kombinácia.
Zdroj: Shutterstock

Brzdí starnutie

Voľné radikály (oxidanty) agresívne oxidujú v tkanivách a ničia bunky tela. To môže viesť k predčasnému starnutiu, ale aj k chorobám. Antioxidanty neutralizujú voľné radikály a tým spomaľujú proces starnutia.

Med obsahuje fenoly, enzýmy, flavonoidy a organické kyseliny, všetko silné antioxidanty. Čím tmavší med, tým vyšší obsah antioxidantov.

Škorica obsahuje polyfenoly, čo sú tiež silné antioxidanty. Škorica s prehľadom porazí 26 iných korenín a byliniek, čo sa týka množstva antioxidantov. Obsahuje ich dokonca viac ako cesnak a oregano.

Med a škorica je silná kombinácia.
Med a škorica je silná kombinácia.
Zdroj: Shutterstock

Zlepšuje činnosť srdca

Dvojica med a škorica pomáha pri prevencii srdcovocievnych ochorení, ktoré celosvetovo stoja za najväčším počtom úmrtí.

Med zlepšuje zásobovanie srdca krvou a rozširuje steny ciev. Tiež obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať krvným zrazeninám, ktoré bývajú príčinou infarktov či mŕtvic.

Škorica znižuje hladinu zlého cholesterolu a naopak, zvyšuje hladinu prospešného cholesterolu.

Pridajte niekoľko lyžičiek škorice do pohára s medom a poriadne premiešajte. Túto zmes jedzte pravidelne na raňajky s kúskom chleba.

Med a škorica je silná kombinácia.
Med a škorica je silná kombinácia.
Zdroj: Shutterstock

Bojuje s bakteriálnymi infekciami

Med i škorica majú antebakteriálny účinok, ktorý môžete využiť nielen keď ste prechladnutí, ale aj pri infekčných ochoreniach (obličiek či mechúra).
Med je prírodné antibiotikum. Už dávno v minulosti sa využíval na dezinfekciu rán. Obsahuje proteín defenzín-1 a enzým glukóza oxidáza, ktorý ničí baktérie.

Škorica má antibakteriálne, protizápalové aj protimykotické vlastnosti. Obsahuje cinnamaldehyd, ktorý jej dáva špecifickú vôňu aj liečivé vlastnosti.

Med a škorica je silná kombinácia.
Med a škorica je silná kombinácia.
Zdroj: Shutterstock

Pomáha chudnúť

Med a škorica vám pomôžu chudnúť rýchlejšie, ak ste si dali za cieľ mať štíhle telo a už ste začali so správnym stravovaním aj cvičením.

Nahraďte cukor a sladkosti medom. Mierna konzumácia medu zníži množstvo kalórií vo vašom stravovaní. Rafinovaný cukor spôsobuje zvýšenie glukózy v krvi a potom náhly pokles cukru. Tieto zmeny v hladine glukózy môžu viesť k emocionálnej nestabilite a nadmernej produkcii inzulínu. Med sa však do krvi vstrebáva postupne, a tým sa vyhnete takýmto skokom.

Škorica znižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivosť na inzulín, ktorý je zodpovedný za metabolizmus. Preto pomáha metabolizmus urýchliť a premeniť glukózu na energiu, nie na tuk.

Vypite pohár vody s jednou lyžičkou medu a ½ lyžičky škorice 30 minút pred raňajkami alebo 30 minút pred spánkom.

Med a škorica je silná kombinácia.
Med a škorica je silná kombinácia.
Zdroj: Shutterstock