Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Liečivé účinky púpavy môžete využívať počas celého roka

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Púpava lekárska kvitne od apríla do júna, pričom jej kvet je zdrojom peľu s vysokým obsahom bielkovín a minerálnych látok.

Inšpirujte sa tipmi PharmDr. Eleny Priesolovej na jej širokospektrálne využitie.

Pre včelárov je cennou surovinou na výrobu kvalitného medu. Na jar sa používajú mladé listy pripravené ako šalát. V zime sa konzumujú v tme naklíčené listové srdiečka, ale aj primerane pripravené korene.

Púpavový sirup

Je podobný medu a môžeme si ho pripraviť aj sami doma. Asi 200 umytých púpavových kvetov zalejeme jedným litrom vody, pridáme dva citróny pokrájané na plátky (alebo 3 gramy kyseliny citrónovej) a spolu varíme približne štvrť hodiny. Zmes necháme 24 hodín stáť v uzavretej nádobe na chladnom a tmavom mieste. Na druhý deň precedíme cez gázu, pridáme pol kilogramu kryštálového cukru a na miernom ohni ešte približne hodinu povaríme. Nakoniec môžeme pridať šťavu z citróna alebo z pomaranča na osvieženie chuti. Teplý sirup vylejeme do čistých sklenených pohárov. Pri konzistencii sirupu treba myslieť na to, že sirup chladnutím ešte dodatočne zhustne. Sirup možno použiť ako sladidlo do čajov v čase prechladnutí alebo aj ako bežnú náhradu cukru. Treba však upozorniť, že nie je vhodný pre alergikov, keďže obsahuje zvyšky peľu z kvetov.

Sila koreňa

Horčiny obsiahnuté v koreni a listoch podporujú vylučovanie tráviacich enzýmov a žalúdočnej kyseliny, čím zlepšujú trávenie a zvyšujú chuť do jedla. Droga sa terapeuticky využíva aj na zlepšenie činnosti pečene, pri jej poškodení toxickými látkami (alkohol, niektoré lieky...) či pri zápaloch pečene. Flavonoidy a draslík vyvolávajú mierny močopudný účinok (pričom listy sú účinnejšie ako koreň). Pre vplyv inozitolu na znižovanie koncentrácie cukru v krvi a pôsobenie inzulínu, ktorý sa vo väčšom množstve nachádza v koreni, sa rastlina odporúča ako pomocný liek, prípadne zdravá potravina pre diabetikov. Droga sa indikuje ako mierne choleretikum, diuretikum, amárum a pre vhodný obsah stopových prvkov aj na zlepšenie metabolizmu organizmu.

Pripravte si liek

Na prípravu jednej šálky potrebujeme 1 až 2 kávové lyžičky drogy, zalejeme ju vriacou vodou a necháme 15 – 30 minút stáť. Odvar z koreňa pripravíme 15 – 30-minútovým varením 3 – 4 kávových lyžičiek drogy na šálku. Možno pripraviť aj tinktúru a užívať trikrát denne pred jedením (z listov 2 – 5 ml a z koreňa 5 – 10 ml). 40 % ražnou pálenkou zalejeme nasekanú drogu v pomere 5 : 1 a necháme vylúhovať 14 dní na tmavom mieste za občasného pretrepania.

Púpava lekárska sa neodporúča ľuďom...

• ktorí užívajú diuretiká či hypoglykemiká
• s vážnymi alebo akútnymi chorobami žlčníka (žlčníková obštrukcia, zápal žlčníka...).
• pri žlčových kameňoch sa užívanie odporúča len pod dohľadom lekára

Viac zaujímavých článkov nájdete v prílohe Nový Čas Zdravie, každý piatok v denníku Nový Čas!

Vyberáme pre vás niečo PLUS