Reklama

Liečte sa so zázračným elixírom! Na čo pomáha med?

Mnohí na med v zime nedajú dopustiť.

Zdroj: archív

Reklama

Najnovšie vedecké výskumy potvrdili, že med a včelie produkty majú na ľudský organizmus vďaka svojmu zloženiu mimoriadne pozitívny vplyv.

Už starovekí Gréci považovali med za dar bohov, Egypťania ho pridávali do jedál, Kleopatra ho používala na skrášľovanie aj ako afrodiziakum. V staroveku sa ním liečili problémy so žalúdkom a žlčníkom a až do objavenia penicilínu sa používal med, propolis a včelia materská kašička ako antiseptikum na ošetrovanie a hojenie rán v 1. svetovej vojne. Dnes, keď umelo vytvorené antibiotiká prestávajú účinkovať, sa k medu upiera pozornosť vedcov a lekárov. Jeho zázračné vlastnosti podrobili skúmaniu a dospeli k pozoruhodným a pre nás potešiteľným záverom.

Účinnejší ako liek

Zistili to novozélandskí experti, ktorí aplikovali med priamo na ranu. Ukázalo sa, že zabral lepšie ako antibiotiká a navyše bez vedľajších účinkov aj na také baktérie, s ktorými si umelo vyrobené lieky nevedeli dať rady. Úspešnosť medovej terapie sa pripisuje unikátnemu zloženiu medu, ktorý obsahuje metylglyoxal, látku, ktorá zabraňuje baktériám v ďalšom raste a získavaní odolnosti. Navyše, po nanesení zriedeného medu na ranu prebehne chemická reakcia, ktorá vytvára antibakteriálny peroxid vodíka.

Tekuté zlato

Autor štúdie a bojovník za dôstojné miesto medu v liečbe chorých Juraj Majtan zo Slovenskej akadémie vied zistil, že slovenské medy sú veľmi kvalitné, o čom svedčí aj množstvo ocenení zo zahraničných výstav a súťaží. Výskumy potvrdili, že tie naše horské majú dokonca lepšie vlastnosti ako novozélandský a austrálsky med manuka, ktorý sa považuje za najlepší na svete a kupuje sa za drahé peniaze. Manuku využívajú lekári a nemocnice na medicínske účely.

Ako vzniká, čo obsahuje

Med je produktom včely medonosnej. Ako vzniká? Včely mladušky zbierajú nektár z kvetov, medovicu zo stromov a ďalšie šťavy z rastlín. Spracujú ich v tráviacich orgánoch, pridajú do nich svoje vlastné prísady a uložia do plástov, kde táto zmes dozreje na med. Med obsahuje stovky rozličných špecifických látok. Mnohé z nich už poznáme, no veľa ešte čaká na objavenie. Celkové zloženie medu a jeho účinky na ľudský organizmus sú však jedinečné. Med obsahuje jednoduché cukry, minerálne látky a stopové prvky – vápnik, horčík, železo, meď, mangán, kobalt, zinok, jód, fluór, kyselinu kremičitú, fosfor, draslík, vitamíny A, C, D a B, enzýmy, polyfenoly, dokonca aj estrogén...

Zaručene liečivé

Proti kašľu

Nakrájajte zázvorový koreň a 1 ČL dajte do šálky. Pridajte 1 ČL citrónovej šťavy, zalejte horúcou vodou, nechajte vychladnúť na 45 stupňov a primiešajte 2 PL medu. Užívajte počas dňa. Proti nachladnutiu Do pohára vrstvite nakrájanú cibuľu, med a citrón. Nechajte odstáť 4 až 6 hodín. Vzniknutú šťavu užívajte po lyžičkách.

Proti bolestiam hlavy

Do vlažného odvaru z mäty alebo šalvie pridajte 1 PL medu, čajovú lyžičku materskej kašičky, zamiešajte a vypite. Proti žalúdočným problémom 100 až 200 g čerstvého zázvoru povarte 5 minút v 0,5 l vody. Prelejte do sklenej nádoby a nechajte cez noc odstáť. Preceďte, jemne zohrejte a pridajte 200 až 300 g medu. Opäť nechajte vychladnúť, prelejte do fľaše, uskladnite na chladnom mieste a v prípade potreby užívajte zmiešané s minerálnou alebo pramenitou vodou.

Proti otravám

Každú polhodinu vypite 2 PL medu rozmiešaného v 200 ml vody. Pri akútnych otravách vypite aj niekoľko pohárov po sebe. Proti nespavosti Dajte si 1 PL medu vždy pred spaním.

Alternatíva: 1 PL medu rozmiešajte v teplom (nie horúcom) mlieku a pomaly vypite. Proti bolestiam pri prerezávaní zúbkov Kávovú lyžičku dajte dieťaťu na cmúľanie. Zníži sa mu hladina fosforu v krvi a tým otupí bolesť.

Proti stresu Uvarte si kamilkový alebo trezalkový čaj, nechajte trochu vychladnúť a pridajte 1 PL medu na každých 200 ml. Pri nervozite a strese chlipkajte po celý deň. Proti hnačke Každé dve hodiny vypite pohár vody s 2 PL medu. Proti vyrážkam, na drobné ranky Na postihnuté miesto dajte trochu medu (včelej materskej kašičky), zalepte náplasťou a nechajte pôsobiť čo najdlhšie.

Vedeli ste, že...

  • med sa má uskladňovať v tmavých, suchých priestoroch s teplotou okolo 15 °C?
  • kryštalizácia je prirodzená vlastnosť a závisí od množstva glukózy a fruktózy?
  • medy s vyšším obsahom glukózy kryštalizujú rýchlejšie, fruktózové pomalšie alebo vôbec?
  • pastovanie je vlastne riadená kryštalizácia a robí sa pre ľahšiu manipuláciu?
  • len tri medy nekryštalizujú – agátový, jedľový a eukalyptový?
  • pri zahriatí nad 50 °C sa zničí vyše polovice liečivých látok?
  • keď sa včela pri zbere otrávi toxickou látkou, do úľa už nedoletí?
  • obsahuje 3 000 kalórií na 100 g?
  • najkvalitnejšie sú medy z jarnej a letnej znášky?

Vyberáme pre vás niečo PLUS