Liek na únavu, silnú menštruáciu aj zbraň proti rakovine: Jedzte klíčky! Poradíme, ako na to
3. 7. 2019, 8:00 (aktualizované: 5. 6. 2025, 14:33)

Zdroj: Shutterstock
Sila klíčkov z obyčajných semienok a zo strukovín prekvapí. Sú zlatou baňou živín a výborne pôsobia na detoxikáciu organizmu.
Klíčky sú nenáročné na prípravu a najmä na pestovanie. Tušíte, koľko zdravia v sebe skrývajú? Ich tajomstvo tkvie v procese klíčenia, počas ktorého sa maximalizuje obsah minerálov a stopových prvkov. Už po pár hodinách sa v semienku zvyšuje obsah vitamínov o 50 až 200 percent. Dokážu vám preto poskytnúť niekoľkonásobne vyššiu dávku živín než nenaklíčené semienko alebo klasická rastlina.

Zdroj: Shutterstock
Z klíčkov sa vyrábajú špeciálne múky, ktoré môžete využiť do varenia alebo pečenia.
Prečo sú zdravé
Naklíčené semienko je vlastne zárodok rastliny a obsahuje v sebe skoncentrované množstvo výživných látok, ktoré na rast potrebuje. Semienka obsahujú zásobu enzýmov, ale tiež minerály, vitamíny, rastlinné bielkoviny, a to v najprirodzenejšej forme. Okrem toho majú chlorofyl, ak ich posledný deň klíčenia dáte na slnko. Podľa štúdií je podiel vlákniny v klíčkoch vyšší o 6 až 13 percent.
Zdroj železa
Obsah klíčkov má aj ďalšie bonusy. Ak často pociťujete únavu pre nedostatok červených krviniek alebo mávate silnú menštruáciu, klíčkom sa poďakujete za to, že sa budete cítiť lepšie. Obsahujú totiž veľa železa, spomaľujú starnutie buniek a posilňujú zrak. Len jedna šalátová lyžica klíčkov reďkovky je porovnateľná s tridsiatimi kusmi tejto guľatej zeleniny a má až osemkrát viac železa než červená paprika.
Enzýmy, ktoré získate ich pravidelnou konzumáciou, prospievajú zdravému fungovaniu orgánov, k zlepšeniu trávenia a celkovému posilneniu imunity. Výživoví poradcovia odporúčajú jesť klíčky v rámci prevencie rakoviny. Ich nutričné hodnoty sa osvedčili tiež pri regenerácii, liečbe cievnych ochorení, pri cukrovke či poruchách metabolizmu.
Zdroj: Shutterstock
Viete, že len jedna šalátová lyžica klíčkov reďkovky je porovnateľná s tridsiatimi kusmi tejto guľatej zeleniny a má až 8-krát viac železa než červená paprika?
Ako ich použiť
Hodia sa do šalátov, polievok, ako príloha, na posypanie akýchkoľvek nátierok či do dresingov a smoothies. Klíčky sa používajú aj v teplej kuchyni pri varení, s ich tepelnou úpravou však opatrne, aby ste nezničili výživné látky.
Klíčiť môžete dať rôzne druhy semien, aj také, o ktorých ste doteraz neuvažovali. Najčastejšie sa však používajú strukoviny, najmä šošovica, cícer, fazuľa, ale tiež obilniny, semienka zeleniny, napríklad reďkovky, a dokonca orechy.
Proces klíčenia je pritom veľmi jednoduchý. Semienka jednoducho naklíčia v miske s vodou, klíčky sa začnú objavovať už po jednom dni. Existujú tiež špeciálne nakličovacie misky, no zväčša úplne postačí nechať ich klíčiť na vate či navlhčenej kuchynskej utierke. O štyri dni sú vhodné na konzumáciu, pri niektorých druhoch už o 24 hodín. Ak sa vám nechce čakať, môžete si kúpiť misku už vyrastených semiačok.
Viete, že...
... len jedna šalátová lyžica klíčkov reďkovky je porovnateľná s tridsiatimi kusmi tejto guľatej zeleniny a má až 8-krát viac železa než červená paprika?
Ako správne klíčiť namáčaním?
1. Namočte semienko na noc do vody na 8 až 12 hodín pred tým, ako sa rozhodnete dať ho naklíčiť.
2. Použite tanier s navlhčenou vatou alebo zavárací pohár, ak nemáte poruke špeciálne misky.
3. Semienka prepláchnite 2- až 3-krát za deň, keď začnú klíčiť.
4. Samotné klíčenie môže trvať od 12 hodín do piatich dní, podľa zvoleného druhu.
5. Ak sa chcete preventívne zbaviť nebezpečných baktérií, klíčky chvíľu povarte, maximálne však 1-2 minúty.
Zdroj: Shutterstock
Existujú tiež špeciálne nakličovacie misky, no zväčša úplne postačí nechať ich klíčiť na vate či navlhčenej kuchynskej utierke.
TIP na výživovú bombu
Z klíčkov sa vyrábajú špeciálne múky, ktoré môžete využiť do varenia alebo pečenia. Existuje napríklad múka z kukuričných klíčkov alebo klíčkov svätojánskeho chleba, čo sú struky stromu rohovníka obyčajného. Klíčkové múky sa používajú na pečenie chlebov, ale aj sladkých lievancov, palaciniek či mafinov. Klíčky sú jednou zo základných potravín pri raw princípoch stravovania.
Zdravá rada
Naklíčený cesnak
Aj vy vyhodíte strúčik cesnaku, ktorý už vyklíčil? Kórejskí vedci tvrdia, že by ste sa nemali tak ponáhľať. Zistili, že strúčiky s päťdňovým klíčkom majú viac antioxidantov a môžu dokonca chrániť bunky v tele iným spôsobom ako nenaklíčené strúčiky. Dávajte však pozor na nesprávne skladovaný, a teda dlhodobo naklíčený cesnak – ten je zdraviu škodlivý!
Zdroj: Shutterstock
Kórejskí vedci zistili, že strúčiky s päťdňovým klíčkom majú viac antioxidantov.
Super nápoj: Proteinové smoothies
Klíčky nápoj obohatia, dodajú mu vitamíny, enzýmy a bielkoviny. Chuť majú veľmi jemnú, a tak ich môžete pridať do každého smoothies. Zmixujte ingrediencie a pripravte si doma proteínovú bombu:
● klíčky zo strukovín
● banán
● hrozno
● nektárinky
● mleté chia semienka
● sušené datle
Zdroj: Shutterstock
Klíčky sa hodia do šalátov, polievok, ako príloha, na posypanie akýchkoľvek nátierok či do dresingov a smoothies.
TOP 10 výhod klíčenia:
1. Klíčky a jedlá z nich sú ľahko stráviteľné.
2. Majú detoxikačné a chudnúce účinky.
3. Klíčenie zlepšuje dostupnosť bielkovín.
4. Zvyšuje obsah vlákniny.
5. Štiepi lepok v zrnách obilnín a zlepšuje ich stráviteľnosť.
6. Zlepšuje vstrebateľnosť vitamínov a minerálov.
7. Redukuje obsah alergénov v obilninách.
8. Zvyšuje podiel enzýmov a antioxidantov.
9. Má preukázateľný protirakovinový účinok.
10. Rastliny klíčia v každom ročnom období, bez hliny, hnojív a slnečných lúčov.
Zdroj: Shutterstock
Enzýmy, ktoré získate ich pravidelnou konzumáciou, prospievajú zdravému fungovaniu orgánov, k zlepšeniu trávenia a celkovému posilneniu imunity.
Mýtus: Klíčiť môžem všetko, čo má semienko
Niektoré druhy semien nie sú vhodné na klíčenie alebo len špeciálnym spôsobom. Medzi také patria napríklad chia a ľanové semienka, ktoré sa síce naklíčiť dajú, ide však o odlišný proces v porovnaní so strukovinami, zrnami či s orechmi. Tieto menšie semienka po namočení do vody tvoria gélový povlak. Nie sú preto vhodné na klíčenie tradičným spôsobom. Naopak, treba ich nechať klíčiť v plytkej nádobe, napríklad na hlinenom alebo keramickom podnose.
Vôbec sa však neodporúča klíčiť červenú fazuľu, pretože obsahuje veľké množstvo toxického lektínu, konkrétne fytohemaglutinínu. Je veľmi ťažko stráviteľný a úplne sa nezničí ani tepelnou úpravou. Po jeho požití môžete cítiť bolesti brucha, nevoľnosť alebo dokonca vracať. Ďalšou z potenciálnych nevýhod konzumácie surových klíčkov je, že sú ideálnou živnou pôdou pre potenciálne škodlivé baktérie. Je preto mimoriadne dôležité, aby ste boli pri ich príprave a skladovaní opatrné a spotrebovali ich v čo možno najkratšom čase.
Pozor na neoverené zdroje!
Ak nedodržíte základné pravidlá klíčenia, napríklad keď máte klíčky z neovereného zdroja, môžu byť zdraviu škodlivé. Niektoré zo semien totiž obsahujú prírodné toxíny, lektíny, ktoré sa tvoria, keď semienko nemá ideálne podmienky na klíčenie. Na druhej strane, presne tie podmienky, ktoré vyžaduje klíčenie, sú súčasne rajom pre baktérie ako salmonela, E. coli či listéria.
„Problém je, že naklíčené semená, samotné klíčky alebo mladé rastlinky sa konzumujú zväčša v surovom stave bez akejkoľvek úpravy, ktorá by mohla množstvo mikroorganizmov vyrastených na nich obmedziť,“ varoval v stanovisku Európsky úrad pre bezpečnosť potravín.
Zdroj: Shutterstock
Polievka vás nielen zahreje, ešte pri nej aj schudnete.