Ľudové múdrosti o jedle. Naozaj hnedne z mrkvy pokožka?
3. 3. 2010, 9:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:33)

Zdroj: Shutterstock
Každá z nás veľmi dobre pozná múdre rady a rôzne príslovia na tému zdravá výživa. Je pravdivé všetko, čo sa hovorí?
Raňajky zjedz sám, obed ponúkni priateľovi a večeru daj nepriateľovi. Každé sústo požuj aspoň 30-krát a jedz po menších kúskoch. Takéto a im podobné výroky sme počuli už miliónkrát. Napriek tomu sú mnohé z nich mylné. Preto sme si štyri z nich vzali pod drobnohľad.
Vajcia zvyšujú cholesterol
Vajcia sú omnoho lepšie než ich povesť. Najnovšie štúdie dokazujú, že aj keď zjeme viacero vajec denne, hladina cholesterolu v krvi sa nám z nich nezvýši. Vedci dokonca prišli na to, že vaječný tuk bráni vstrebávaniu cholesterolu. Takže by sme si vajcia mali dopriať čo najčastejšie. Jedinou výnimkou sú ľudia trpiaci na cukrovku, ktorí by mali zjesť maximálne jedno až dve za týždeň.
Z mrkvy hnedne pokožka
Platí to len pre bábätká. Mrkva obsahuje betakarotén, ktorý malým deťom mierne sfarbuje pokožku do hnedooranžova. Ak by takýto účinok chceli dosiahnuť dospelí, museli by mrkvu jesť denne na kilá. Omnoho viac sa preto oplatí ísť raz za čas von na prechádzku, aj keď práve nepáli slnko. Okrem toho, že nachytáme troška farby, vďaka pohybu sa nám vylúčia aj hormóny šťastia, takže budeme mať dobrú náladu.
Káva je nezdravá
Istotne ste už počuli, že káva odvodňuje organizmus. Je to úplný nezmysel, no často sa traduje z generácie na generáciu. Táto povera je podporovaná skutočnosťou, že nápoje obsahujúce kofeín vylúči naše telo rýchlejšie ako bezkofeínové.
Pokojne si teda môžete šálku vášho obľúbeného životabudiča zarátať medzi množstvo denne vypitých kvapalín. Avšak pozor! Kofeín môže spôsobiť, že budete nervózne a nepokojné. Preto by ste nemali vypiť viac ako štyri šálky prekvapkávanej kávy denne.
Špenát a hríby neohrievame
Táto povera pochádza ešte z čias, keď neexistovali chladničky. Špenát síce obsahuje dusičnany, ktoré sa môžu premeniť na zdraviu škodlivé dusitany a aj hríby sa rýchlo kazia. Ak ich dáme včas do chladničky, môžeme si ich ohriať a jesť aj na druhý deň. Iba deťom by sme ich mali podávať radšej čerstvo pripravené.