Manželia vyhodili mikrovlnku, varia denne a dali zbohom 3 veciam: TOTO sa s nimi začalo diať!
25. 8. 2022, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: Petra Bošanská
Prevráti vám kuchyňu hore nohami, „ukradne“ obľúbené suroviny, no nakoniec prinesie ešte lepšie a zdravšie dobroty. Onedlho môžete vyzerať ako Peter so Silviou. Schválne, koľko rokov by ste im hádali?
Verte, že majú ešte o niečo viac. Za to, že vyzerajú mladšie a energia z nich len tak srší, vo veľkej miere môže ajurvédsky detox. Absolvovali ho minulý rok u známeho českého majstra, ktorý im otvoril oči. Vyhodili mikrovlnku a Silvia začala variť každý deň. Podľa tradičnej medicíny je totiž zohrievané menej zdravé.
Silviine nové suroviny:
ryža basmati (ako jediná pôsobí zásadito), fazuľa mungo, maslo ghí, kurkuma (základná ajurvédska korenina), rímska rasca (podporuje trávenie), sója, cícer, ovocie a zelenina (vždy tvoria 70 percent jej nákupného vozíka), čistá voda (pijú takmer teplú)
Manželia dali zbohom:
bielemu cukru (nahradili ho brezovým), bielej múke (Silvia pečie najradšej z cícerovej, pohánkovej a zo špaldovej), bravčovine
Zdroj: Petra Bošanská
Manželia vyhodili mikrovlnku a Silvia začala variť každý deň.
Brokolicová polievka s maslom ghí
4 porcie
● 1 brokolica
● 2 mrkvy
● 2 petržleny
● maslo ghí
● 1 muškátový oriešok
● soľ, korenie
Brokolicu a koreňovú zeleninu uvaríme na pare. Potom zeleninu rozmixujeme s vodou, nad ktorou sa parila. Pridáme za lyžičku masla ghí, osolíme, okoreníme a navrch postrúhame muškátový oriešok.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Petra Bošanská
Brokolicová polievka s maslom ghí
Kičadi s údeným tempehom a hubami
4 porcie
Na kičadi:
● 3 PL masla ghí (naše babky ho volali prepustené)
● 1 ČL horčičných semienok
● 1 ČL rímskej rasce
● 1 klinček
● 2-3 ČL kurkumy
● 1-2 šálky ryže basmati
● 1 šálka zelenej fazuľky mungo (namočenej cez noc)
● 4 hrste zelených strukov
● 1 ČL nastrúhaného zázvoru
● 3-5 šálok vody
● soľ
● čierne korenie (môže byť aj čili alebo iné štipľavé korenie)
Na tempehovú prílohu:
● maslo ghí
● 1-2 cibule
● 2 strúčiky cesnaku
● 200 g šampiňónov
● 3 balenia údeného tempehu (údený sójový syr)
● soľ a korenie
Začneme s kičadi: Na masle ghí orestujeme všetky koreniny (rasca musí popukať), potom pridáme ryžu s fazuľou, zelené struky, zázvor a podlejeme vodou. Osolíme a varíme prikryté asi 25 minút. Zatiaľ si pripravíme prílohu z tempehu. Na masle ghí osmažíme nakrájanú cibuľu s cesnakom, prisypeme nakrájané šampiňóny a tempeh nakrájaný na kocky. Osolíme, okoreníme a restujeme asi 10 minút. Kičadi s tempehovou prílohou podávame so šalátom podľa chuti.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: Petra Bošanská
Kičadi s údeným tempehom a hubami
Pena z mascarpone a mišpúľ
4 porcie
● 250 g mascarpone
● 250 g mišpúľ
● šťava z limetky
● med (alebo brezový cukor)
Na ozdobu:
● čerstvé ovocie
● citrónová šťava a javorový sirup
V miske dobre vymiešame mascarpone s dužinou z mišpúľ. Dochutíme limetovkou šťavou a medom, premiešame. Podávame s čerstvým ovocím, poliate citrónovou šťavou a javorovým sirupom.
Čas prípravy: 15 minút
Náš tip
Čo sú to mišpule? Spýtajte sa starej mamy! Nenápadné plody kríka plné céčka, minerálov aj vlákniny kedysi rástli na celom našom území. Sušili ich na sene a potom ich pridávali napríklad do lekvárov. Zbierajú sa v novembri, no na zmäknutie potrebujú aj niekoľko týždňov.
Zdroj: Petra Bošanská
Pena z mascarpone a mišpúľ
