Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Maškrtiť a chudnúť? Žiadny problém! Obľúbená diéta Jen Aniston zatočí s kilami bez hladovania

Reklama

Stravovanie podľa receptov zo Stredomoria patrí nie náhodou medzi zoštíhľujúcu klasiku.

Ráno sladké raňajky s kapučínom, na obed lahodné cestovinya večer ryba. To, čo znie ako rozmaznávajúci program pre labužníkov, vám dopomôže k vysnívanej postave.

Je zdravá!

Experti na zdravú stravu tvrdia, že stredomorská kuchyňa znižuje riziko infarktu, chráni pred rakovinou a udržiava nás mladými. Preto nie je žiaden zázrak, že ľudia žijúci na Kréte zjedia ročne až 200 kg zeleniny na osobu. A k tomu ešte olivový olej, ovocie a ryba namiesto mäsa.

Rýchla príprava

Jednoduchá, blesková príprava, žiadne neznáme potraviny a prísady. Strava je vyvážená a hodí sa na bežné každodenné stravovanie.

Ako to funguje?

Počas dňa si doprajete 3 hlavné jedlá. Na obed a večeru si dáte pochúťky zo stredomorskej kuchyne, ako sú cestoviny, ryby, olivy a zelenina. Pravdaže, občas si môžete pochutiť aj na zemiakoch či mäse.

Čo na raňajky

Južania si potrpia na malých sladkých raňajkách, ktorými sa môžete inšpirovať. Na raňajky si doprajte kávu s mliekom a žemličku s trochou masla, marmeládou alebo medom. K tomu ešte malú porciu ovocia.

Tajomstvo známych

Herečka Jennifer Aniston (45) miluje stredomorské jedlá, preto presedlala na stredomorskú diétu a už roky si môže vychutnávať dobroty bez zábran. A to treba podotknúť, že má stále krásnu figúru. Aby vás neprepadol poobede vlčí hlad, doprajte si malú pauzu na snack.

Vychutnávajte a chudnite

Cestoviny

Na obed si doprajte chutnú porciu a po celý čas budete šťastné a spokojné, pretože cestoviny podporujú produkciu serotonínu. Ľahko stráviteľné cukry vám zas zabezpečia dostatok energie.

Špagety s mletým mäsom

1 porcia: 60 g špagiet uvarte v osolenej vode na skus. 75 g chudého hovädzieho mäsa opečte na 1 ČL oleja, osoľte, okoreňte, primiešajte konzervu paradajok a vidličkou ich roztlačte. Varte asi 10 minút, ochuťte soľou, cukrom a korením. Premiešajte s cestovinami a ozdobte bazalkou.

Olivy

Žiadne jedlo zo stredomorskej kuchyne sa nezaobíde bez olív. Sú bohaté na vitamín E, ktorý pomáha pri odbúravaní tuku.

Zeleninový hrniec

1 porcia: 100 g cukety, 1/2 bak- lažánu, 1/2 žltej aj červenej papriky a 1 paradajku očistite a nakrájajte na kocky. Na 1 PL oleja opečte zeleninu, duste asi 15 minút, osoľte, okoreňte, pridajte bobkový list a tymian. Nakoniec zapracujte 20 g čiernych olív. Podávajte s ciabattou.

Ryby

Sú ľahšie stráviteľné ako mäso a plné minerálnych látok a bielkovín. Výborne zasýtia a doplnia vitamín D.

Rybie filety s paradajkami

1 porcia: Rúru vyhrejte na 200 °C. 75 g žltých aj červených koktailových paradajok rozpoľte. 1 stonku rozmarínu a 3 stonky tymianu nasekajte. 2 strúčiky cesnaku rozpoľte. 2 väčšie filety dajte do vymastenej formy, vrch ryby potrite maslom, pridajte paradajky, cesnak, soľ, korenie a bylinky. Pečte asi 15 minút.

Zdroj: profimedia.sk, Shutterstock

Rybie filety s paradajkami

Zelenina

Vyzretá na slnku a aromatická – v oblasti Stredozemného mora rastie veľa druhov zeleniny, ktorá sa podáva pri každej príležitosti prevažne surová. Výborná pre vašu figúru!

Šalát so zemiakmi

1 porcia: 200 g zemiakov umyte, nakrájajte na mesiačiky a 15 mi- nút povarte v osolenej vode. 50 g šalátovej uhorky, 75 g paradajok a 1/2 červenej cibule očistite a nakrájajte. 50 g listového šalátu natrhajte a premiešajte so zvyšnou zeleninou a so zemiakmi.

Top 5 rýchlych snackov

Banány

Zasýtia a vďaka magnéziu regulujú látkovú premenu. Banán je ozajstná pochúťka.

Orechy

Patria sem aj mandle a lieskovce. Sú super zdravé a lahodné. Dopriať si môžete malú hrsť.

Jogurt

Draslík v jogurte v kombinácii s ovocnou marmeládou je super fit.

Surová zelenina

Skoro žiadne kalórie, bez tuku a plná energie. Môžete chrumkať, koľko len chcete.

Ryžové chlebíčky

Sú chutné a naozaj zasýtia. Dopriať si môžete 3 kusy za deň.

Vyberáme pre vás niečo PLUS