Reklama

Máte chuť na fastfood? Aj rýchle občerstvenie môže byť zdravé: TOTO je 11 vhodných alternatív!

Keď je šťastných chvíľ vo vzťahu viac, než tých, ktoré nie sú práve pekné, vzťah má šancu vydržať.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Adam Ondrejička

redaktor webu Časpreženy.sk

Leto. Obdobie festivalov, kultúrnych podujatí a najrôznejších koncertov. A ruku na srdce, kto z nás aspoň raz v živote na takýchto akciách nesiahol po fastfoode? Šetrí to čas a vo výsledku aj peňaženku. Ale čo ak túžite po rýchlom, chutnom, výživnom a zároveň zdravom jedle?

Svojmu telu nie vždy viete poručiť. Máte chuť na hamburger? Doprajte si ho. Ale, čo ak sa vám po ňom zbiehajú slinky aj nasledujúci deň? Každý deň nemôže byť pôžitkársky, najmä ak je takýchto dní viacero po sebe.

Fastfood má zvyčajne vysoký obsah tuku a soli. Tieto jedlá stimulujú náš apetít a preto po nich túžime ešte viac. Avšak, vo všeobecnosti sa jedná o prázdne kalórie a nízky obsah vitamínov, či minerálov doplnený o množstvo nezdravých látok.

Nikoho určite neprekvapí, že poriadne tučný hamburger s extra syrom a slaninou navyše nemá to najlepšie nutričné skóre na tejto planéte. Takže, aj keď vás to bude stáť veľa úsilia odolať takej unikátnej dobrote, máme pre vás predsa len dobrú správu. Existujú aj zdravé fastfoody. Ale je to samozrejme o kompromisoch. Takže, ktoré rýchle občerstvenie je pre vás to pravé orechové? Poďme sa na to pozrieť!

1.Sushi

Sushi je skvelá voľba. Táto lahodná pochúťka z Japonska je u nás veľmi populárna a dostať ho takmer všade. Ak je to možné, odporúčame zvoliť hnedú ryžu, pretože tak sa zvýši výživová hodnota sushi a vy zároveň budete dlhšie sýti.

Vyhnite sa sushi s vyprážanými ingredienciami a vyberte si radšej niečo, čo obsahuje zeleninu a kuracie mäso, tuniaka alebo lososa. Sushi, ktoré obsahuje chudé bielkoviny, zeleninu a avokádo, môže byť veľmi výživným a zdravým jedlom. Čerešničkou na torte je už iba veľký obsah omega-3 mastných kyselín a vitamínov. Taktiež to nepreháňajte so sójovou omáčkou. Chcete sa predsa najesť rýchlo a zdravo.

2. Pad Thai

Tradičné thajské jedlá sa síce pripravujú z chutných a zdraviu prospešných surovín, ale bohužiaľ jedlo, ktoré nájdete vo väčšine thajských reštaurácií, môže byť plné cukru, soli a tuku.

Ak príprava vlastného thajského kari alebo vyprážaného jedla v domácom prostredí neprichádza do úvahy, v jedálnom lístku nájdete niekoľko zdravších možností, ktorými potešíte svoje chuťové poháriky a zároveň sa vám telo poďakuje.

Pad Thai sa vyrába z ryžových rezancov dusených s korením, arašidmi, vajcom a fazuľovými klíčkami. Vyberte si k nemu chudé bielkoviny, napríklad kuracie mäso, krevety alebo tofu, a zeleninu navyše pre vlákninu a vitamíny.

3. Pizza

Dobrá správa: nemusíte sa úplne vzdať pizze! Stačí si iba objednať tú správnu a myslieť na to, že vašim cieľom nie je sa prejesť do prasknutia. Ale pochutnať si na lahodnom chode, ktorý podporí aj vaše trávenie, či celkové zdravie. Tak napríklad, namiesto hrubej, alebo syrom plnenej kôrky voľte radšej tenkú. Na pizzu vyberajte, čo najviac zeleninových príloh od špenátu, cez artičoky až po paradajky.

Rozhodne sa vyhnite pizzám, ktoré obsahujú spracované mäso, ako je slanina, saláma a chorizo. Aby ste sa nenapratali do prasknutia, zjedzte radšej menej pizze a objednajte si k nej napríklad šalát. Takto zabezpečíte, že celý váš fastfoodový chod bude objemnejší, výživnejší a hlavne zdravší. No a na záver, zabudnite na cesnakom potreté okraje alebo akýkoľvek cesnakový, či iný dresing. Čím menej soli do svojho tela dáte, tým lepšie. Takže, hurá na pizzu.

4. Vietnamské rolky

Vietnamská kuchyňa sa vo všeobecnosti považuje za naozaj zdravú. Rolky z ryžového papiera sú skvelou voľbou, pretože sú často plné zeleniny a byliniek, ktoré vám poskytnú nové neprebádané chute a arómy bez pridaných tukov alebo olejov. Uistite sa, že ste si vybrali rolky s dobrým zdrojom chudých bielkovín, ako je kačacie, bravčové alebo kuracie mäso, či krevety alebo tofu. Uvidíte, že vám stačí skonzumovať iba zopár roliek a budete sa cítiť sýto po celý deň. Rozhodne sa ale zrieknite hustých omáčok, ktoré sa zvyčajne vyrábajú z arašidovej pasty a kokosového oleja. Držte sa omáčok riedkych a ľahkých.

5. Grilované ryby

Konzumácia rýb je zdraviu prospešná, ale klasická vyprážaná ryba s hranolkami je plná nezdravých tukov a hlavne soli. Namiesto toho radšej siahnite po grilovanej rybe a šaláte. Prípadne zjednajte kompromis - polovica hranolčekov a polovica šalátu. Medzi najlepšie ryby patrí losos, ktorý je plný zdravých tukov podporujúcich kognitívne schopnosti. Veľmi výbornou alternatívou sú aj ploskohlavce, chňapáče, či makrely. Pozor na kosti!

6. Kuracie mäso na grile

Kurča na grile môže byť skvelou voľbou. Kuracím mäsom nemáte čo pokaziť. Alebo áno? Táto fastfoodová pochúťka je veľmi rýchlo pripravená ale nenechajte sa zlákať na zlé chodníčky, pretože nie vždy je aj prospešná pre vaše telo. V prvom rade si dávajte pozor na to, akú prílohu si vyberiete. Namiesto hranoliek zvoľte radšej šalát. A to najlepšie taký bez dresingu alebo majonézy. Dôležité je tiež, akú časť kurata sa rozhodnete konzumovať. Odporúčame kuracie prsia a ak je to možné, pred jedením odstráňte kožu.

7. Burrito

Mexická kuchyňa ponúka množstvo zdravších možností, ktoré stoja za zváženie. Máte tak možnosť zabiť dve muchy jednou ranou - ochutnať pikantné chute strednej Ameriky a dopriať svojmu telu zdravú a výživnú bombu. Burrito nemusí byť až tak nezdravé, ak do neho pridáte extra dávku zeleniny. Taktiež vyberajte ingrediencie ako je hnedá ryža, paradajka, šalát a avokádo. Výborným doplnkom je aj čierna fazuľa. Hurá do jedenia.

8. Burger a hranolky

Ako urobiť zdravšiu takúto kalorickú bombu? Veľmi jednoducho! Burgre sami o sebe nie sú nezdravé. Teda pokiaľ ich nezjete desiatky na jedno posedenie v McDonald's. V prvom rade to nepreháňajte s veľkosťou burgru. Menej je viac. To isté platí aj pre ingrediencie ako je slanina, či syr. Čím viac týchto prísad, tým viac kalórií pre vaše telo. S majonézou takisto opatrne.

Pri veľkom obsahu syru a majonézy do seba dostanete extra dávku tuku. A po tom určite netúžite. No a na záver hrá dôležitú úlohu voľba mäsa. Ak túžite po zdravom a ľahšom hamburgeri, voľte chudé mäso v kombinácií s celozrnnou žemľou namiesto klasického bieleho pečiva. Spestrením je veľa zeleniny, ktorá zahŕňa šalát, či paradajky a hranolky vymeňte napríklad za pečené zemiaky. Mňam!

9. Kebab

Döner kebab má naozaj vysoký obsahu tuku. Obsahuje aj veľa soli a dokonca cukru. Preto je lepšie zvoliť ten kurací. Ak chcete, aby bol váš kebab tou najzdravšou pochúťkou pod Slnkom, na hranolky zabudnite. Namiesto toho siahnite opäť po šaláte. V tomto prípade to môže byť šalát na turecký alebo stredovýchodný spôsob.

Ten obsahuje paradajky, papriku, olúpanú uhorku nakrájanú na kocky. A taktiež petržlenovú vňať a cibuľu. Všetko skombinujte s citrónovou šťavou, lyžicou kvalitného olivového oleja a pridajte štipku soli, či čierneho mletého korenia na dochutenie. Voilá! Môžete podávať.

10. Sladkokyslé kuracie mäso

Čínske jedlá môžu byť niekedy zradné. Raz môžete naraziť na pokrmy s vysokým obsahom soli, cukru a oleja. A v tom lepšom prípade narazíte na tú zdravšiu alternatívu, ktorá obsahuje viac zeleniny a nižší obsah tuku. A tej by ste sa mali držať zubami nechtami. Ak chcete, aby vaša "Čína" bola zdravšia, opäť nezabúdajte, že dôležitú úlohu hrá druh mäsa. Zabudnite na chrumkavú kačku. Chudé kuracie mäso, morské plody alebo tofu sú tie správne možnosti. Veľké množstvo zeleniny je samozrejmosťou a namiesto vyprážaných rezancov odporúčame hnedú ryžu varenú na pare. So sladkými, či krémovými omáčkami to moc nepreháňajte.

11. Korma

Ruku na srdce. Kto by nemal rád Indickú kuchyňu? Tá je plná najrôznejších chutí, ktoré potešia každého gurmána. Avšak pozor na zlé tuky a objemné kalórie. Ako docieliť, aby jedno z najtypickejších indických jedál Korma bolo ešte zdravšie? Čo tak ísť do vegetaránskych alternatív? Žiadne mäso, rovná sa, menej kalórií. Rovnako sa vyhýbajte naan chlebu a bielej ryži. Síce sa zasýtite ale zbytočne do svojho tela vkladáte nadmerné množstvo jednoduchých sacharidov, ktoré vám poskytnú maximálne tak veľa prázdnych kalórií.

Ako znížiť množstvo tuku a kalórií v jedle?

Vyhýbanie sa vyprážaným jedlám, zníženie množstva jednoduchých a rafinovaných sacharidov (ako sú čipsy, biela ryža a chlieb) a kontrola porcií. Tieto jednoduché a všeobecné tipy vám pomôžu si vychutnať fastfood naplno bez akýchkoľvek výčitiek. Doprajte si zdravé a chutné jedlo bez akýchkoľvek výčitiek

  1. Pozor na porcie. Zbytočne sa neprejedajte nadmerným množstvom jedla, len preto lebo vám nesmierne chutí.

  2. Vyberajte jedlá, ktorých kalorická hodnota je približne 1/3 z vášho denného príjmu energie. Takže, ak potrebujete prijať za deň 2100 kalórií, "zdravý" fastfood by nemal prevýšiť 700 kalórií.

  3. Vyberajte si jedlá, ktoré sú grilované, pečené, varené v pare namiesto obaľovaných a vyprážaných.

  4. Vyberajte si jedlá s chudým mäsom, morskými plodmi, tofu alebo fazuľou namiesto tučného mäsa, syra alebo smotany.

  5. Dbajte na to, aby ste si vyberali jedlá s veľkým množstvom zeleniny, celozrnných výrobkov, šalátov alebo ovocia.

  6. Vyberajte si omáčky na báze paradajok namiesto krémových, syrových alebo sladkých.

  7. Pite vodu alebo nízkokalorické nápoje, namiesto colových nápojov, alkoholu alebo džúsov.