Strašiak menom LAKTÓZA! Ste intolerantná? Nemali by ste zabúdať na TOTO: Čo ešte treba vedieť?
1. 3. 2022, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: Shutterstock
Ak vám zistili neznášanlivosť laktózy, okamžite musíte prekopať svoj jedálniček a vylúčiť zo stravy všetky produkty z kravského mlieka. Ale nezúfajte, dá sa nahradiť. Aké sú alternatívy, čo konzumovať a čoho sa vyvarovať?
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Neznášanlivosť alebo intolerancia na laktózu totiž znamená nedostatok laktázy, enzýmu, ktorý štiepi mliečny cukor laktózu. Koľko mliečneho cukru dokáže dospelý organizmus stráviť, prípadne, koľko ho vie vyprodukovať, je veľmi individuálne. Zvyčajne však aj ľudia s touto poruchou dokážu stráviť kyslomliečne výrobky, teda jogurty, kyslú smotanu, tvaroh aj syry, pretože časť tráviacej „práce“ vykonajú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú v týchto výrobkoch prítomné.

Spôsobuje nafukovanie
Intolerancia na laktózu je porucha trávenia spôsobená zníženou aktivitou laktázy. Ide o neschopnosť spracovať mliečny cukor, prirodzenú súčasť mlieka a mliečnych výrobkov. Ak sa laktóza v čreve nerozštiepi, nevstrebe sa a presunie sa do nižších častí čreva, naviaže na seba vodu a v hrubom čreve tak vznikne veľké množstvo plynov. Preto vás nafukuje.
Navštívte lekáreň
Pri intolerancii na laktózu sa musíte naučiť stravovať, zistiť, ktoré jedlá vám ubližujú. Pomôcť vám môžu enzýmy z lekárne. Pozor, nie sú schopné rozložiť všetku laktózu, preto neúčinkujú stopercentne.
Ktoré potraviny nakupovať?
● S výrazne zníženým obsahom laktózy: Laktóza je v nich rozštiepená na jednoduchšie cukry, takže môžu mať sladšiu chuť.
● Vysokotučné mliečne: Laktóza je rozpustná vo vode, preto platí, že najviac jej obsahujú výrobky z odtučneného mlieka a najmenej z plnotučného mlieka.
● S mliečnymi baktériami: Baktérie mliečneho kvasenia laktobacily, bifidobaktérie a iné kultúry premieňajú laktózu na neškodnú kyselinu mliečnu.
Nie je to len o mlieku
Možno si zdravotné problémy s mliekom ani nespájate, ak ho nepijete, ale mlieko sa môže ukrývať i v sladkom a slanom pečive, čokoládových a tukových polevách, energetických tyčinkách, instantných jedlách, údeninách a margarínoch. Laktóza sa pridáva aj do niektorých ochutených zemiakových lupienkov, šunky alebo iných údenárskych výrobkov. Používa sa aj ako prídavná látka v množstve liekov, potravinových doplnkov a náhradných sladidiel.

Čo áno, čo nie
Problematická býva srvátka, mlieko a niektoré mäkké syry. Tvrdé a zrejúce syry majú menej laktózy, tá prechádza najprv do srvátky a zvyšná sa odbúrava zrením. V jogurtoch a kyslomliečnych výrobkoch baktérie uľahčujú trávenie laktózy, čím znižujú jej obsah až o polovicu. Plnotučné mlieko v malých množstvách po mastnejšom jedle alebo spolu s kakaom nezvykne robiť problémy. Vďaka tuku telo pomerne dobre zvládne aj šľahačku a smotanu. Bezlaktózové zoženiete mlieko, smotanu, cottage syr, tvaroh aj syry.
Horšia je alergia
Pri alergii na mliečnu bielkovinu je v pozore celý imunitný systém, ktorý nemôže bielkovinu kravského mlieka ani cítiť. Príznaky nastupujú do niekoľkých minút alebo hodín. Môže ísť nielen o hnačky, kŕčovité bolesti brucha či vracanie, ale aj o kožné prejavy, sťažené dýchanie, pískanie, zúženie priedušiek… Najzávažnejšou reakciou je anafylaktický šok, teda zastavenie dýchania, opuch dýchacích ciest, mäkkých častí tváre a krku, zníženie tlaku a zastavenie srdca.
Možné alternatívy
SÓJOVÉ MLIEKO – zdroj bielkovín, vitamínu A, B12, draslíka a izoflavonoidov, ale bez umelého pridania obsahuje minimum vápnika a žiadny vitamín D, vysoký podiel kyseliny fytovej spomaľuje vstrebávanie vápnika, horčíka, železa a zinku, často sa objavuje skrížená alergia na kravské a sójové mlieko.
RYŽOVÉ MLIEKO – bez laktózy, vitamíny B, mangán a selén, no veľmi nízky obsah živín, bez proteínov, s vyšším glykemickým indexom, pri zvýšenom príjme predstavuje riziko kontaminácia arzénom.
MANDĽOVÉ MLIEKO – vitamíny A, E, mangán, horčík, selén, draslík a zinok, bez laktózy, no bez umelého pridania veľmi málo vápnika a vitamínu D.
KOKOSOVÉ MLIEKO – obsahuje draslík a triglyceridy so stredne dlhým reťazcom, no aj karagén, ktorý môže vyvolať tráviace ťažkosti.
MAKOVÉ MLIEKO – má železo, zinok, selén, no pre kyselinu šťaveľovú je vápnik v maku nerozpustný, z výluhu ho telo nevstrebe.
OVSENÉ MLIEKO – má kyselinu listovú a vitamín E, no vysoký obsah sacharidov a nízky obsah proteínov.
Čo by ste mali vedieť?
LAKTÓZA
● mliečny cukor, disacharid zložený z glukózy a galaktózy. Tvorí tuhú časť mlieka, ide približne o dve až osem percent. Obsah laktózy v potravine sa znižuje fermentáciou, teda kvasením. Preto sú jogurty, acidofilné mlieko, kyslá smotana, tvaroh a niektoré syry menej problematické.
LAKTÁZA
● enzým, ktorý produkuje sliznica tenkého čreva. Je prirodzené, že vekom ubúda. Prejavy intolerancie a ich intenzita zväčša závisia od množstva laktózy prijatej v strave. Najčastejšie ide o kŕče, bolesti, nafúknuté brucho a hnačky.
ALERGIA
● je na mliečnu bielkovinu.
INTOLERANCIA
● sa vzťahuje len na laktózu.
Dobrá rada
Treba sa naučiť čítať zloženie všetkých potravín, ktoré kupujete. Všímajte si hlavne zloženie priemyselne spracovaných potravín, do ktorých sa laktóza pridáva, napríklad cereálií, sladkostí, cukríkov, niekedy aj liekov.
Prejavy neznášanlivosti mlieka:
● plynatosť,
● kŕče,
● bolesti,
● hnačky,
● narušené trávenie.
Vedeli ste, že...
… odhaduje sa, že každý piaty človek poriadne netrávi laktózu? Mnohí majú ťažkosti bez toho, aby svoj problém pomenovali. Po mlieku ich preháňa, preto sa mu prirodzene vyhýbajú. Niektoré mliečne výrobky im nespôsobujú ťažkosti, a tak ich konzumujú.