Reklama

Máte rada mlieko? TOTO sú mýty a pravdy o jeho konzumácii...takže ono je v skutočnosti, FÍHA...

Mýty a pravdy omlieku

Zdroj: shutterstock

Reklama

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

O tomto bielom nápoji ste už určite počuli veľa rôznych mýtov, poloprávd a „zaručených“ informácií. Zisťovali sme, ako je to teda v skutočnosti s jeho vplyvom na naše zdravie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V hlavnej úlohe klíčky! Využite silu drobných semienok a nechajte naklíčiť svoje zdravie

    ​Mýtus č. 1: Mlieko zahlieňuje
    Väčšina ľudí si myslí, že mlieko zahlieňuje organizmus. Toto tvrdenie je však nepravdivé. Tvorbou hlienu v súvislosti s konzumáciou mlieka sa zaoberalo viacero štúdií, no žiadna z nich tento fakt nepotvrdila. Hoci naozaj dochádza k fyziologickému procesu, keď vzniká v ústnej dutine a hltane jemný biely povlak, ktorý môžu ľudia vnímať práve ako hlien. Ale je to emulzia mliečneho tuku a vody, ktorá sa po krátkom čase rozkladá na základné živiny.

    Mýtus č. 2: Odtučnené má menej vápnika
    Vápnik je dôležitý pre rast a udržanie zdravého stavu kostí a zubov a zároveň pre správnu funkciu svalov a nervov. Jeho zdrojom je mlieko a mliečne výrobky. No časom vznikol mýtus, že odtučnené mlieko neobsahuje dostatok vápnika, pretože bol odstredený. V tomto prípade je opak pravda. Hoci tuk bol v tomto type mlieka znížený, relatívny obsah vápnika v ňom sa zvýšil.

    Mýtus č. 3: Je ťažké pre žalúdok
    Už ste určite počuli, že mlieko je ťažko stráviteľné, no nie je to celkom tak. Obsahuje bielkoviny, ktoré sú ľahko stráviteľné, ale pri procese homogenizácie zvýši počet tukových kvapôčok a zároveň sa zníži ich veľkosť, takže naše telo dokáže tento tuk ľahšie stráviť. Stáva sa, že ľudia mávajú problémy s trávením mlieka, no na vine môže byť deficit enzýmov, ktoré odbúravajú jednotlivé jeho zložky.

    Mýtus č. 4: Sú v ňom „éčka“
    Toto je ďalší mýtus, pretože v procese výroby trvanlivého mlieka sa k nemu nepridávajú konzervanty, ale jeho trvanlivosť zabezpečuje tepelné ošetrenie surového mlieka. Pri pasterizácii sa používa nižšia teplota, a preto má mlieko nižšiu trvanlivosť, no všetko prebieha bez „éčok“.

    Mýtus č. 5: Ovčie mliekopre alergikov
    Alergia na mlieko, teda skôr na mliečne bielkoviny, predovšetkým na kazeín a laktalbumín, bude rovnaká aj pri konzumácii ovčieho mlieka. Tieto bielkoviny sa totiž nachádzajú aj v ňom. Kozie mlieko je pre alergikov prijateľnejšie, no i pri ňom buďte opatrní.

    Mýtus č. 6: Obsahuje veľa cholesterolu
    Áno, cholesterol sa nachádza v živočíšnych produktoch, teda aj v mlieku. Netreba sa však báť, jedna šálka a dokonca ani liter plnotučného mlieka nie je žiadna katastrofa. Takisto je známe, že na tuk sa viažu vitamíny, a nebyť tuku v potravinách, nedokázali by sme prijímať vitamíny rozpustné v tukoch.

    Mýtus č. 7: Najzdravšie je čerstvé kravské
    Čerstvo nadojené kravské mlieko nepatrí medzi najzdravšie. Môže totiž obsahovať určité množstvo mikroorganizmov. Dôležité sú v tomto prípade podmienky chovu a následné spracovanie mlieka, pretože môže dôjsť k jeho kontaminácii.To, ktoré sa predáva v reťazcoch, už je tepelne ošetrené. Ak sa rozhodnete piť čerstvé kravské mlieko, pred konzumáciou ho aspoň povarte.

    Mýtus č. 8: Ohrievaním stráca vitamíny
    Ohrievaním sa z mlieka nestrácajú vitamíny. Malá časť z nich sa môže stratiť pri homogenizácii, teda odtučňovaní mlieka. Napriek tomu je plné vitamínov a minerálov,ktoré telo potrebuje.

    Mýtus č. 9: Musí byť v chlade
    Čerstvé pasterizované mlieko je nutné skladovať v chladničke. Naopak, trvanlivé mlieko nie. Ak už raz mlieko otvoríte, vypite ho do 3 dní.

    Mýtus č. 10: Laktózová intoleranciaa alergia sú to isté
    To vôbec nie je pravda, pretože medzi týmito pojmami je zásadný rozdiel, a to najmä v mechanizme vzniku, ale aj v príčine ťažkostí. Laktózová intolerancia je reakcia organizmu na laktózu, a teda to nie je alergia. Ľudia s intoleranciou zvyčajne dobre znášajú jogurty a syry, v ktorých je menej laktózy. Mlieko tolerujú v menšom množstve, a preto úplne bezmliečna strava nie je vôbec nutná.

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.