Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

MELÓN viete v kuchyni využiť celý: Zo šupiek si pripravte božský džem! Jednoduchá PRÍPRAVA, ktorú zvládne každá gazdinka

MELÓN viete v kuchyni využiť celý: Zo šupiek si pripravte božský džem! Jednoduchá PRÍPRAVA, ktorú zvládne každá gazdinka

Zdroj: Getty/marketlan

Reklama
Logo Čas pre ŽenyLogo Čas pre Ženy

Leto si bez sladkého červeného melóna ani nevieme predstaviť. Už len ten pocit zahryznúť sa do šťavnatej dužiny navodí príjemné pocity pohody. Melón má však viacero druhov využitia.

Výživná hodnota, obsah vitamínov a minerálov sú síce nízke, ale má veľmi dobré dietetické účinky a priaznivo pôsobí pri ochoreniach pečene. Výborne hydratuje telo čomu sa potešia aj naše obličky.

Využiť sa dá ale celý plod. S dužinou si už viete poradiť. Semená obsahujú veľa oleja a ďalších výživných látok. Po olúpaní sa konzumujú surové či pražené, alebo rozdrvenými gazdinky zahusťujú polievky, omáčky a šaláty. V praženej a pomletej forme sú dokonca vďačnou náhradou kávy, alebo prísadou do múky na pečenie chleba.

Zdroj: Getty/skodonnell

Ilustračný obrázok

Nevyhadzuje sa ani šupka okolo dužiny, z tej si viete uvariť chutný džem (podobný marhuľovému). Áno džem, ktorým si lahodne obohatíte svoje koláče. Pripájame na ďalšej strane aj návod na prípravu.

Potrebuje:

  • 1 kg melónovej kôry
  • 40 dkg cukru
  • 1 citrón
  • 2 lyžičky škorice
  • 3 balíčky vanilkového cukru

Príprava:

Zvyšné šupky z melóna zbavte vonkajšej tenkej zelenej časti, ostanú vám tak biele až svetlozelené dužinaté časti. Tie nakrájajte na malé kocky a zasypte na noc cukrom.

Na druhý deň sa k príprave vráťte a kocky ešte dochuťte vanilkovým cukrom, škoricou, citrónovou šťavou aj citrónovou kôrou. Všetko potom varíme asi dve hodiny, ku koncu zložte pokrievku, aby džem zhustol. Nakoniec ho rozmixujte na hladko tyčovým mixérom.

Zdroj: Getty/casafacilefelice

Ilustračný obrázok

Ešte horúci ho rozdeľte do zaváracích pohárov a vzduchotesne uzavrite. Pretočte ho ešte na pár minút na viečko, a potom obráťte späť. Poháre uložte na miesto, kde môžu pomaly chladnúť.

Verím, že sa vám melónový džem podaril, a všetci si na ňom budú radi pochutnávať.

Autor: Liana Benz

Vyberáme pre vás niečo PLUS