Reklama

Milujete ovocné džúsy a šťavy? POZOR... Prestaňte okamžite veriť TOMUTO mýtu!

Skutočne sú ovocné džúsy a šťavy zdravé?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nielen v lete, ale počas celého roka nimi dopĺňame pitný režim. Kým počas horúcich dní nám prichádzajú na chuť v studenej forme ako osvieženie, v chladnejších mesiacoch po nich siahame ako po zdroji vitamínov. Sú však naozaj také prospešné?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Doprajte svojmu telu poriadnu očistu: Pôstne obdobie je ideálne na detox!

    Poznáte to, prídete domov z obchodu a celá natešená vyberiete z tašky škatuľu s ovocnou tekutinou v domnienke, aký dobrý džús ste si kúpili a ešte aj za výhodnú cenu. A potom zistíte, že to vlastne nie je džús. Nealkoholické nápoje s obsahom ovocia sa u nás rozdeľujú na štyri kategórie – ovocné šťavy, teda džúsy, ovocné nektáre, ovocné nápoje a ovocné limonády. Pričom to, do ktorej skupiny tá-ktorá tekutina spadá, závisí od podielu ovocnej či zeleninovej zložky, od spôsobu spracovania a obsahu ďalších látok.

    Čo pijeme

    Čerstvý džús – V ňom nájdeme stopercentný podiel čerstvo vylisovanej ovocnej či zeleninovej šťavy, čo znamená, že nie je vyrobený z koncentrátu, je bez pridaného cukru a aditív. Zvyčajne má trvanlivosť dva týždne a musí byť po celý čas chladený. Aj v obchode ho nájdete iba v chladiacich boxoch.

    Stopercentný džús z koncentrátu – Tento nápoj má, ako už napovedá názov, stopercentný podiel ovocnej či zeleninovej zložky. Je však vyrobený z koncentrátu a obsahuje spravidla cukor, vitamíny, minerály aj kyselinu citrónovú. Ale pozor, nesmie obsahovať konzervanty, umelé sladidlá, farbivá či iné pridané látky. Pri koncentráte ide o zhustenú čistú šťavu bez pridania cukru, ktorá sa vyrába odparením vody z čistej šťavy. Táto hmota sa konzistenciou podobá na med a vďaka vysokému obsahu cukru sa nekazí. Pre predstavu – koncentrát tvorí asi šestinu hmotnosti čerstvej šťavy, a tak je jeho preprava lacnejšia. Následne sa po preprave namiesto predaja pridá rovnaké množstvo vody, ako sa odparilo, a džús je na svete.

    Ovocný nektár – Podiel ovocnej šťavy je menší ako 100 percent, no nie menší ako 25 percent. Nektár môže obsahovať prírodný cukor, vitamíny, minerály aj kyselinu citrónovú ako niektoré džúsy. Zvyčajne sú dosladené cukrom, nesmú však obsahovať farbivá ani iné pridané látky vrátane konzervantov.

    Ovocný nápoj – Podiel ovocnej šťavy je menej ako 25 percent, môže obsahovať umelé aditíva (konzervanty, farbivá, arómy). Nepatria medzi veľmi zdravé alternatívy a rozhodne by ste ním nemali nahrádzať čerstvé ovocie a zeleninu. Rovnako nie je vhodný pre deti, keďže obsahuje rozličné éčka.

    Ovocná limonáda – obsah ovocnej zložky je veľmi malý. Zvyčajne býva sýtená oxidom uhličitým. Rovnako ako ovocný nápoj môže obsahovať pridané látky, sladidlá a farbivá.

    Nápoj s ovocnou príchuťou – Neobsahuje žiadnu ovocnú zložku a je len umelo dochutený. V zásade ide len o sladkú vodu.

    Zdroj: Shutterstock

    Nie všetko ovocné je aj zdravé.

    Ako to s nimi je?

    Mýtus č. 1: Najlepší spôsob, ako začať deň, je vypiť pohár čerstvého džúsu.

    Pravda: Odborníci rozhodne neodporúčajú piť čerstvé džúsy na prázdny žalúdok. V určitých šťavách sa totiž nachádzajú kyseliny, ktoré časom môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti. To môže byť nebezpečné najmä pre ľudí, ktorí majú gastritídu, žalúdočné vredy či pankreatitídu. Šťavy, ktoré sa podľa lekárov môžu piť nalačno, sú napríklad mrkvová, kapustová či zemiaková.

    Mýtus č. 2: Vďaka čerstvému džúsu môžete schudnúť.

    Pravda: Ak skutočne chcete schudnúť, nemali by ste piť priveľa šťavy (najmä hroznovej). Čerstvé džúsy totiž obsahujú množstvo ovocného cukru (fruktózy), a teda nadmerná konzumácia týchto štiav môže skôr spôsobiť to, že priberiete. Nespoliehajte si pri chudnutí ani na ananásovú šťavu, lebo rozhodne vám nepomôže odbúravať tuky, ako sa hovorí. Ak si však chcete zlepšiť pamäť, vyčistiť cievy či vás trápia opuchy, potom po nej pokojne siahnite.

    Mýtus č. 3: Lepší pohár džúsu než kilo ovocia či zeleniny.

    Pravda: Džús dokáže dodať organizmu cenné živiny vo forme, ktorá uľahčuje vstrebávanie, no samotné ovocie a zelenina obsahujú vlákninu, ktorá zlepšuje funkčnosť organizmu a čistí ho. Keď však toto ovocie a zeleninu odšťavíte, táto dôležitá vláknina ostáva v odšťavovači. Rozhodne preto nie je lepšie vypiť len pohár džúsu a vynechať ovocie a zeleninu z jedálneho lístka.

    Mýtus č. 4: Na uhasenie smädu je šťava skvelá voľba.

    Pravda: Na toto zabudnite. Nič okrem čistej vody smäd neuhasí. Navyše, náš žalúdok berie šťavu ako jedlo, a teda ju konzumuje. Prečo? Lebo obsahuje vitamíny, živiny, kalórie a cukor. V zásade sa dá povedať, že džúsy nepijeme, ale jeme.

    Mýtus č. 5: Čerstvé džúsy dlho vydržia v chladničke.

    Pravda: Mali by sa vypiť ihneď po príprave, inak sú totiž zbytočné. Ak sa džúsy dlhodobo uchovávajú v chladničke, strácajú postupne farbu a chuť. Dlhodobé skladovanie ničí veľa vitamínov. Preto by sa čerstvé džúsy nemali skladovať dlhšie než hodinku-dve.

    Mýtus č. 6: Šťava z obchodu je rovnako dobrá ako čerstvý džús.

    Pravda: Džúsy z obchodov sú konzervované a upravované tepelnými procesmi. Obsahujú konzervačné látky a tie ničia cenné enzýmy a výživné látky, ktoré nájdete v domácom čerstvom džúse.

    Vedeli ste, že…

    … v krajinách Európskej únie je spotreba džúsu 13,4 litra na osobu za rok? To znamená, že priemerný Európan vypije približne 1,1 l džúsu za mesiac. Pre zaujímavosť, podľa prieskumu AIJN – European Fruit Juice Association za rok 2018 (AIJN Liquid Fruit Market Report) bola spotreba džúsov a nektárov v Európskej únii 17,6 l(v roku 2012 20,6 l), v Spojených štátoch amerických 22,7 l (v roku 2012 27,2 l), no napríklad v takej Južnej Amerike len 5,4 l a v Ázii len 2 litre ročne (v Južnej Amerike a Ázii sa spotreba nezmenila).

    Ako dlho vydržia

    Na každom džúse, šťave či nápoji je nutné uvádzať dátum, dokedy ho treba vypiť. Trvanlivosť džúsov, nektárov či nápojov bez konzervantov zabezpečuje pasterizácia – tepelná úprava. Tá bráni mikroorganizmom v ich prípadnom ďalšom pôsobení. Plnené sú v aseptických podmienkach do sterilných obalov. Džúsy v kartónových obaloch sú chránené pred slnečným žiarením a kyslíkom, čím sa zabraňuje oxidácii nápoja. Keď už džús, nektár či ovocný nápoj otvoríte, pôsobí na ne zvýšená teplota a kyslík, ktoré ich trvanlivosť skracujú. Pri vyššej teplote sa totiž množia mikroorganizmy, pri oxidácii zasa dochádza k úbytku vitamínov. Keď už džús otvoríte, je vhodné vypiť ho čo najskôr a dôležité je skladovať ho v chladničke. Maximálne však počas 48 hodín.

    Zdroj: Shutterstock

    Viete, ako dlho vydržia džúsy a šťavy otvorené?