Mnohí ľudia netušia, že celé roky trpia celiakiou
26. 2. 2011, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:52)

Zdroj: archív
Počuli ste o celiakii? Táto choroba patrí medzi potravinové intolerancie, čo znamená, že tráviaci trakt neznáša lepok až tak veľmi, že z neho ochorie.
Neznáša ho skutočne dôsledne až do konca života. Všetko, kde sa len mihne múka z pšenice, jačmeňa, zo žita a z ovsa, spôsobuje postihnutému veľké nepríjemnosti a bolesti.
Prečo sa nám to stane?
Ochorenie je dedičné, až 15 percent detí rodičov s celiakiou ju má tiež. Dvakrát častejšie ako mužov postihuje ženy. Celiakia sa síce vyskytuje v každom veku, začína sa však často už v detstve, práve v období, keď mamičky začnú drobcom dávať potraviny s obsahom lepku. Každá mamička by preto mala vedieť, že krupičnú kašu, piškótu či rožok môže ponúknuť svojmu potomkovi najmenej šesť mesiacov po narodení. Inak riskuje, že dieťa bude mať vážne problémy.
Ako ju spoznáte?
Príznaky sa vyvíjajú postupne. Najčastejšie prejavy v detskom veku sú opakované hnačky, dieťa nepriberá, nerastie, kazia sa mu zúbky, je chudokrvné, chýbajú mu dôležité vitamíny a minerály. „Pre permanentnú neznášanlivosť lepku dochádza k vyhladeniu sliznice tenkého čreva, ktorá je normálne zvrásnená. zdravie Varíš kašu, varíš, ale jesť ju nebudeš! Keď náš organizmus neznesie lepok, je to doslova tragédia. Máte chuť na niečo, ale jesť to nemôžete.
Čo všetko prináša diagnóza celiakia?
Vyrovnaním sliznice sa zmenšuje plocha na vstrebávanie živín, preto odchádzajú nevyužité stolicou a v tele ich je nedostatok,“ vysvetľuje zákernosť diagnózy Danka Nováková, detská imunoalergologička a odborníčka na potravinové alergie a celiakiu. Spozornieť by ste mali vtedy, ak dieťa neustále bolí bruško, nerastie, má tukovú, mastnú stolicu, chudne a je slabé.
Pozor aj na kečup a žuvačky!
Lepok môže byť aj v potravinách, v ktorých by ste ho nečakali, napríklad v horčici, kečupe, žuvačkách. Preto si vždy starostlivo preštudujte etiketu so zložením. Pozor, môžete ju mať aj vy! Celiakia je nebezpečný a rafinovaný nepriateľ. Mnohí ľudia roky netušia, že ňou trpia. Žijú s mylne stanovenou diagnózou a ich lekárovi ani nenapadne, aby ich poslal na testy. Diagnostikovaní pacienti tvoria len špičku ľadovca, jeho základňa zostáva skrytá.
„Typické symptómy nie sú totiž v dospelosti také výrazné ako u detí. Prejavy postihnutia tráviaceho systému môžu úplne chýbať, nemusia mať hnačky a nechudnú. Prejavia sa až následky hypovitaminóz, chudokrvnosti, ubúdania kostnej hmoty, objavuje sa zvýšená náchylnosť na infekcie. Medzi celkové príznaky patrí únava, bledosť kože a slizníc, nechutenstvo, zmenená psychika – mrzutosť, plachosť, úzkosť, nepokoj,“ hovorí lekárka. Celiakia sa môže objaviť medzi 25. až 40. rokom, často ju spúšťa záťažová situácia, napríklad operácia, úraz alebo pôrod.
Prevencia? Dojčite čo najdlhšie
„Dostatočne dlhé dojčenie, minimálne 6 mesiacov, a zaradenie lepku do výživy dieťaťa až po dojčení odsúva začiatok choroby u detí z rizikových rodín do vyššieho veku,“ hovorí lekárka Danka Nováková. Dlhšie dojčenie a zaradenie múčnej potravy do stravy neskôr, napríklad až po 7. mesiaci, zmenšuje riziko vzniku celiakie. Ak sa diagnóza už potvrdila, odborníci odporúčajú dojčiť dieťa až do troch rokov. Je to drahý špás Bezlepkové potraviny sú už dnes dostupné v obchodnej sieti, musia byť označené ako „bezlepkové“ s prečiarknutým klasom na obrázku. Ľudia odkázaní na tieto suroviny vedia, že to nie je lacný špás.
Čo hrozí, ak sa nelieči
Dlhotrvajúca neliečená alebo nepoznaná celiakia môže viesť až k vzniku nádorového ochorenia čriev. Po 60. roku života vznikajú závažné nádorové ochorenia čriev až u šesť percent nediagnostikovaných dospelých s celiakiou.
Zakázané potraviny
Pečivo a chlieb z pšeničnej, ražnej, ovsenej alebo zo žitnej múky, krupicové kaše, ovsené vločky, cestoviny, údeniny, strúhanka, knedle, cukríky, instantná káva, párky, klobása, piškóty, omáčky zahusťované múkou, zmrzlina, konzervy, palacinky a zákusky zo zakázanej múky.
Povolené potraviny
Zemiaky, ryža, kukurica, sója, proso, strukoviny, vajcia, nekonzervované mäso, ryby, mlieko, zelenina, ovocie, bylinkové čaje, minerálky. Pečivo a chlieb musia byť z kukuričnej, ryžovej, sójovej alebo prosovej múky.