Môžu sa jesť zemiaky, ktoré klíčia? Teraz sa dozviete, čo je pravdy na tom, že sú jedovaté
28. 1. 2018, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:18)

Zdroj: Shutterstock
Dobrá správa! Nemusíte ich vyhadzovať. Nie sú jedovaté tak, ako ste to možno niekde počuli.
Určite vás nahnevá, keď zistíte, že vaša zásoba zemiakov začala klíčiť. Možno ste celé roky patrili k tým, ktorí verili, že takéto zemiaky nie sú jedlé a sú dokonca jedovaté.
Odborníci na potraviny z University of Lincoln však raz a navždy potvrdili, že vyklíčené zemiaky sú jedlé a rovnako bezpečné ako nevyklíčené. Jediné, čo musíte urobiť, je vyrezať klíčky a budú chutiť celkom ako bežné zemiaky.
Len v Anglicku sa doteraz zbytočne vyhodí kvôli klíčkom každý rok 730 000 ton tejto podzemnej plodiny. Vedci tiež potvrdili, že šanca, že vám zemiaky po týždni od kúpy začnú klíčiť je 50-percentná. Zákazníci v prieskume uviedli, že vyhadzujú zemiaky, ktoré sú akoby „zvráskavené“, hnilé alebo klíčiace.
Odborníci však tvrdia, že nič z toho neovplyvňuje chuť zemiaku, pokiaľ sa „zlá“ časť vyreže. Aj keď sú zemiaky po čase mäkké a špongiovité, sú stále jedlé. Takými sa stávajú zemiaky práve keď klíčia, lebo strácajú vlhkosť.