Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Mrkva je plná VITAMÍNOV a pri takomto počte klesá aj riziko vzniku mozgovej príhody! No je lepšia surová či varená? TOTO odporúčajú odborníci

Mrkva je plná VITAMÍNOV a pri takomto počte klesá aj riziko vzniku mozgovej príhody! No je lepšia surová či varená? TOTO odporúčajú odborníci

Zdroj: Getty/deepblue4you

Reklama

Mrkvu zaslúžene považujeme za malý vitamínový poklad. Okrem množstva zdraviu prospešných látok je nízkokalorická a navyše skvele chutí.

Tento oranžový podlhovastý koreň vám napadne asi ako prvý, keď sa hovorí o zelenine. Mrkva je ľahko dostupná a veľmi obľúbená aj medzi našimi záhradkármi. Jej konzumáciu v akomkoľvek stave (polievka, príloha, šalát, zákusok…) a príprave (varenie, dusenie, grilovanie…) berieme ako samozrejmosť.

Mrkva obsahuje vitamín A, široké zastúpenie vitamínov skupiny B, vitamíny C, E a K. Napríklad jej 100 gramov vám zabezpečí takmer trojnásobok dennej dávky vitamínu A a K.

Zdroj: Pexels/mali maeder

Ilustračný obrázok

Z minerálov sú v nej zastúpené najmä vápnik, horčík kremík, draslík, mangán, sodík, zinok a železo. K tomu pripočítajte užitočný betakarotén, vlákninu a antioxidanty.

Je lepšia surová alebo tepelne upravená?

Surová je skvelá na zuby (pri hryzení a prežúvaní ich dobre čistí) a rýchle zasýtenie, keď si ju očistenú zoberiete do práce alebo na výlet.

Zdroj: Getty/nensuria

Ilustračný obrázok

Ale odborníci skôr uprednostňujú jej tepelne upravenú formu. Tá je ľahšie stráviteľná. Navyše pri nej nastáva účinnejšie vstrebávanie betakaroténov oproti surovej.

Zároveň pri varení klesá množstvo betakaroténu a vitamínu C, no pri dusení a pečení v rúre je úbytok menší ako pri vyprážaní v horúcom oleji alebo varení.

Ako nám mrkva pomáha?

  • Jej betakarotén sa v našej pečeni premieňa na vitamín A, ktorý pomáha očiam proti ochoreniam spôsobených vekom alebo účinkom nadmernej námahy.
  • Podiel beta karoténu ochraňuje aj bunky pred poškodením a spomaľuje ich starnutie.
  • Jej prírodný pesticíd Falcarinol zmenšuje pravdepodobnosť rakoviny pečene, prsníka a hrubého čreva.
  • Rastlinný pigment má silný antioxidačný účinok podporuje náš imunitný systém a zdravie pokožky.
  • Vďaka vysokým dávkam karotenoidov (betakarotén, alfa karotén, luteín) sa znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb.
  • Udržiava vám zdravé zuby a ďasná.
  • Pri týždennom množstve šesť mrkiev klesá aj riziko vzniku mozgovej príhody.
  • Vďaka vláknine sa nám prečisťuje hrubé črevo a urýchľuje vylučovanie.

Zdroj: Getty/Maryna Auramchuk

Ilustračný obrázok

Jesť mrkvu môžete aj denne, ale samozrejme v rozumnom množstve, tzn. 1 až 2 kusy. Lebo ak to preženiete, tak sa vaša pokožka vďaka betakaroténu zafarbí do oranžového odtieňa.

PS: Videli ste už zajaca v okuliaroch? Nevideli, lebo pravidelne je mrkvu :)

Autor: Liana Benz

Vyberáme pre vás niečo PLUS