Mrkva je plná VITAMÍNOV a pri takomto počte klesá aj riziko vzniku mozgovej príhody! No je lepšia surová či varená? TOTO odporúčajú odborníci
24. 5. 2023, 12:30

Zdroj: Getty/deepblue4you
Mrkvu zaslúžene považujeme za malý vitamínový poklad. Okrem množstva zdraviu prospešných látok je nízkokalorická a navyše skvele chutí.

Zdroj: Getty/deepblue4you

Zdroj: Pexels/mali maeder

Zdroj: Getty/nensuria
Galéria k článku
Tento oranžový podlhovastý koreň vám napadne asi ako prvý, keď sa hovorí o zelenine. Mrkva je ľahko dostupná a veľmi obľúbená aj medzi našimi záhradkármi. Jej konzumáciu v akomkoľvek stave (polievka, príloha, šalát, zákusok…) a príprave (varenie, dusenie, grilovanie…) berieme ako samozrejmosť.
Mrkva obsahuje vitamín A, široké zastúpenie vitamínov skupiny B, vitamíny C, E a K. Napríklad jej 100 gramov vám zabezpečí takmer trojnásobok dennej dávky vitamínu A a K.
Zdroj: Pexels/mali maeder
Ilustračný obrázok
Z minerálov sú v nej zastúpené najmä vápnik, horčík kremík, draslík, mangán, sodík, zinok a železo. K tomu pripočítajte užitočný betakarotén, vlákninu a antioxidanty.
Je lepšia surová alebo tepelne upravená?
Surová je skvelá na zuby (pri hryzení a prežúvaní ich dobre čistí) a rýchle zasýtenie, keď si ju očistenú zoberiete do práce alebo na výlet.
Zdroj: Getty/nensuria
Ilustračný obrázok
Ale odborníci skôr uprednostňujú jej tepelne upravenú formu. Tá je ľahšie stráviteľná. Navyše pri nej nastáva účinnejšie vstrebávanie betakaroténov oproti surovej.
Zároveň pri varení klesá množstvo betakaroténu a vitamínu C, no pri dusení a pečení v rúre je úbytok menší ako pri vyprážaní v horúcom oleji alebo varení.
Ako nám mrkva pomáha?
- Jej betakarotén sa v našej pečeni premieňa na vitamín A, ktorý pomáha očiam proti ochoreniam spôsobených vekom alebo účinkom nadmernej námahy.
- Podiel beta karoténu ochraňuje aj bunky pred poškodením a spomaľuje ich starnutie.
- Jej prírodný pesticíd Falcarinol zmenšuje pravdepodobnosť rakoviny pečene, prsníka a hrubého čreva.
- Rastlinný pigment má silný antioxidačný účinok podporuje náš imunitný systém a zdravie pokožky.
- Vďaka vysokým dávkam karotenoidov (betakarotén, alfa karotén, luteín) sa znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb.
- Udržiava vám zdravé zuby a ďasná.
- Pri týždennom množstve šesť mrkiev klesá aj riziko vzniku mozgovej príhody.
- Vďaka vláknine sa nám prečisťuje hrubé črevo a urýchľuje vylučovanie.
Zdroj: Getty/Maryna Auramchuk
Ilustračný obrázok
Jesť mrkvu môžete aj denne, ale samozrejme v rozumnom množstve, tzn. 1 až 2 kusy. Lebo ak to preženiete, tak sa vaša pokožka vďaka betakaroténu zafarbí do oranžového odtieňa.
PS: Videli ste už zajaca v okuliaroch? Nevideli, lebo pravidelne je mrkvu :)
Autor: Liana Benz