Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Mýty a pravda o cukre: Zrádza vás zdravie a neviete schudnúť? Zistite, čo robíte zle!

pocukrované ženské pery

Zdroj: .funpub.net

Reklama

Cukry číhajú aj tam, kde by ste ich vôbec nečakali. Poradíme vám, ako sa v nich vyznať a ktorým sa vyhnúť.

Cukor je prvou zložkou potravy, ktorá sa pri chudnutí dostáva do zakázanej zóny. Ale nie je cukor ako cukor. Kým niektorý potrebujete, iný sa vám ukladá do tukových zásob.

1. Všetky sacharidy majú rovnaké množstvo kalórií

Odporúčaná denná dávka cukru je desať lyžičiek. Snáď len s výnimkou stévie a umelých sladidiel majú všetky typy cukrov rovnaký počet kalórií, teda 4,1 kcal na gram. Poznáme tri základné typy:

Glukóza - je obsiahnutá v škrobe a je naším hlavným zdrojom energie a životnej sily.

Galaktóza - tú nájdete najmä v mliečnych výrobkoch a v pečeni sa rýchlo premieňa na glukózu.

Fruktóza - je molekula, ktorá robí cukor sladkým, je pôvodcom všetkého sladkého zla. U priemerne aktívneho človeka sa totiž takmer všetky ukladajú do telesných tukov.

Vaším cieľom je teda obmedziť predovšetkým spotrebu fruktózy, ktorá sa však neskrýva len v ovocí, ako by jej názov napovedal. Nájdete ju v rôznych formách v mnohých bežne priemyselne vyrábaných potravinách, ktoré vôbec nie sú sladké. V ochutených jogurtoch, pečive, polotovaroch, údeninách, atď. Existuje mýtus, že fruktóza sa v tele premení na glukózu. Faktom však je, že toto nastáva len u vrcholových športovcov alebo úplne fyzicky vyčerpaných osôb.

2. Trstinový vs. biely cukor vs. med

Cukor repný alebo trstinový cukor (sacharóza) patrí medzi disacharidy. Skladá sa z dvoch jednoduchších cukrov, z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy. Kým glukózu telo z väčšej časti spáli, 40 % cukru v podobe fruktózy ukladá do tukov.

Je teda jedno, či konzumujete trstinový alebo biely repný cukor. Podstatné je, koľko. A pretože chcete schudnúť, tak čo najmenej. Odporúčaná maximálna dávka pre dospelú ženu je 6 čajových lyžičiek (36 g) denne. Bohužiaľ, priemerná spotreba cukru dnes predstavuje celých 22 lyžičiek na osobu denne.

Ak chcete schudnúť, zaobchádzajte s cukrom ako so šafranom. A pozor na med, je síce zdravší, ale obsahuje rovnaké množstvo fruktózy ako bežný cukor. Takže ani s ním sa to nesmie preháňať.

3. Fruktózový kukuričný sirup (alias glukózovo-fruktózový sirup) je rovnaké, ale rafinovanejšie zlo ako rafinovaný cukor

Oba obsahujú okolo 50 % fruktózy. Výskumy dokazujú, že niektoré sirupom sladené nápoje môžu obsahovať až 65 % fruktózy. Na rozdiel od cukru, ktorý ľahko identifikujete, pretože až na výnimky je obsiahnutý v sladkých potravinách, sirup sa skrýva napríklad v pečive či údeninách a faastfoodových dobrotách. Je to teda rafinovanejšie zlo ako samotný rafinovaný cukor. Ak na etikete zbadáte nápis glukózovo-fruktózový sirup, nechajte tovar v regáli. Teda v prípade, ak chcete schudnúť.

4. Fruktóza je prírodná, takže je zdravá. Omyl!

To, že sa nachádza v prírode, ešte neznamená, že vám neuškodí. V prírodnej podobe je fruktóza k dispozícii v ovocí a zelenine, ktoré však obsahujú aj vlákninu. Tá vstrebávanie fruktózy spomalí, takže ju stihnete čiastočne vylúčiť z tela bez toho, aby sa ukladala v podobe tukov.

Žiadnu vlákninu však neobsahuje. Pri chudnutí je potrebné vyhnúť sa jej a obmedziť aj konzumáciu ovocia vrátane džúsov.

5. Pozor na nektár z agávy

Hoci ako prírodný cukor je považovaný za zdravší, má extrémne vysoký obsah fruktózy, ktorá sa v tele premieňa na tuky. Pri chudnutí ho teda vynechajte.

6. Škrob je cukor, bez ktorého sa nezaobídete

Škrob sa nachádza v pečive, cestovinách, ryži, strukovinách, pohánke, zemiakoch aj v zelenine. Neobsahuje fruktózu, len glukózu, preto je pri diéte najvhodnejší.

Glukóza sa v tele mení na tuk len asi z 5 %. Naopak, pri fruktóze je to až 40 %. Potraviny z múky zvyčajne majú vysokú kalorickú hodnotu, preto s nimi musíte zaobchádzať rozumne. Sacharidy v podobe škrobov by mali pri redukcii hmotnosti predstavovať približne tretinu vášho jedálnička.

7. Umelé sladidlá nechajte diabetikom

Vedci sa zhodujú, že bezpečnosť umelých sladidiel sa nedá zaručiť. Všetky majú svoje odporúčané denné limity, ale vzhľadom na to, že sa vyskytujú vo všetkých nízkokalorických limonádach, jogurtoch a podobne, bežne ich prijímame oveľa viac. Pri chudnutí by ste sa im mali úplne vyhnúť.

Vaším cieľom totiž nie je poblázniť svoje chuťové bunky, ale zbaviť sa závislosti od cukru, a tú umelé sladidlá len zhoršujú. Pri konzumácii potravín s umelými sladidlami dostane telo signál na spracovanie cukru. Ten však chýba, preto mozog vysiela signály, ktoré vyvolajú chuť na ďalšie sladké. Pokiaľ teda netrpíte cukrovkou, je lepšie sladiť prírodnými sladidlami, ale opatrne.

8. Nenechajte sa obalamutiť stéviou

Táto rastlina je prirodzene sladká, neobsahuje fruktózu ani glukózu a nemá žiadne kalórie. Bohužiaľ, tohto relatívne nového objavu sa chopil potravinársky priemysel po svojom. Hoci výrobcovia tvrdia, že produkt je sladený stéviou, pri bližšom preskúmaní etikety často zistíte, že obsahuje len nepatrné množstvo stévie a je v ňom veľa umelých sladidiel či iného cukru. Nezabúdajte teda pozorne čítať zloženie výrobku uvedené na obale.

Vyberáme pre vás niečo PLUS