Nafukuje vás? Preháňa už aj po jogurte? Bolí vás žalúdok po niektorých liekoch? Môže ísť o TOTO
21. 5. 2023, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:17)

Zdroj: Shutterstock
Dominika sa mlieku nikdy nevyhýbala. Naopak. Pila zásadne caffé latte, syrom dávala prednosť pred šunkou, jogurtom ochotne začínala deň, ako dezert milovala cottage s medom…
„U babky sme chodili kupovať na družstvo čerstvo nadojené mlieko. Robili sme z neho maslo alebo tvaroh. Pre mňa je to chuť detstva,“ hovorila tridsiatnička. O to väčšie bolo jej prekvapenie, keď ju zrazu po tvarohovej desiatej chytili kŕče. Netrvali večne, ale vracali sa po každom mliečnom jedle. Niekedy aj s hnačkou. „Kolegyňa mala laktózovú intoleranciu a dala mi nejaké tabletky. Prehltla som ich po syrovom šaláte a nič mi nebolo,“ tešila sa tridsiatnička, hoci sa jej nechcelo veriť, že z ničoho nič prestalo jej telo tolerovať laktózu. No tento problém je oveľa častejší ako si myslíte... Až každý piaty až šiesty Slovák trpí laktózovou intoleranciou.
Vyčerpané enzýmy
„S pribúdajúcim vekom stúpa výskyt intolerancie laktózy, teda mliečneho cukru,“ neprekvapil Dominikin prípad gastroenterologičku MUDr. Ivetu Čiernu z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. „Enzým na štiepenie laktózy je najaktívnejší po narodení, pretože materské mlieko je v tom čase jedinou potravou a je bohaté na laktózu. S prechodom na zmiešanú stravu začne aktivita enzýmu klesať a stabilizuje sa medzi piatym až desiatym rokom života,“ objasňuje odborníčka. Sú však jedinci s celoživotne aktívnym enzýmom. Za roky konzumácie mlieka iných zvierat sa ľudstvo skrátka prispôsobilo. „Aktivita enzýmu, pokles jeho hladiny a schopnosť či neschopnosť tráviť laktózu sú geneticky podmienené,“ pokračuje MUDr. Čierna.
Zdroj: Shutterstock
Dominiku ani nenapadlo, že by mala problém s mliekom a laktózou v ňom.
Sú aj výnimky
Výnimkou je sekundárna intolerancia laktózy, keď ste síce „naprogramovaní“ tráviť mliečny cukor, ale z nejakých dôvodov to nejde. „Na vine býva poškodená črevná sliznica. Tento enzým je veľmi citlivý na zmeny prostredia v čreve, pri narušení rovnováhy býva prvý, ktorý prestane pracovaťv dôsledku črevnej infekcie, celiakie, Crohnovej choroby i užívania liekov,“ objasňuje doktorka aj Dominikin problém. Manažérka mala toho veľa v práci, všetci okolo chrípkovali, stále ju bolela hlava… „Asi som to prehnala s tabletkami,“ uzavrela bezmliečnu etapu svojho života a zapila ju poriadnym pohárom mlieka. Bez následkov.
Dobre rozlišujte
Odhaduje sa, že každý piaty až šiesty človek netrávi poriadne laktózu. Mnohí majú ťažkosti bez toho, aby svoj problém pomenovali. Po mlieku ich preháňa, preto sa mu prirodzene vyhýbajú. Niektoré mliečne výrobky im nespôsobujú ťažkosti, a tak ich konzumujú,“ pokračuje gastroenterologička, ktorá zdôrazňuje, že intolerancia nie je alergia! Pri intolerancii laktózy je problém len v čreve. Výsledkom bývajú bolesti, pocit nafúknutia a hnačky. Len extrémne zriedkavo sú problémy v detstve trvalé, častejšie sa objavujú prechodne.
Alergia je niečo iné
U tých najmenších je však pomerne častá aj alergia. V pozore je celý imunitný systém, ktorý nemôže ani cítiť bielkovinu kravského mlieka. „Príznaky nastupujú do niekoľkých minút alebo aj hodín. Môže ísť nielen o hnačky, kŕčovité bolesti brucha či vracanie, ale aj o kožné prejavy, sťažené dýchanie, pískanie, zúženie priedušiek… Najzávažnejšou reakciou je anafylaktický šok, teda zastavenie dýchania, opuch dýchacích ciest, mäkkých častí tváre a krku, zníženie tlaku a zastavenie srdca,“ opisuje MUDr. Čierna stav, keď ide o život. Dobrá správa je, že z nej takmer všetci vyrastú prestane . „Až 78 percent detí do šiesteho roka alergicky reagovať na bielkovinu kravského mlieka,“ teší mnohé mamy doktorka. So schopnosťou tráviť mliečny cukor v budúcnosti to nijako nesúvisí.
Nie je to choroba
„Treba si uvedomiť, že laktózová intolerancia nie je choroba, ale prirodzený vývoj,“ upokojuje gastroenterologička. Testy vám ju síce potvrdia, ale množstvo si musíte odpozorovať sami. „Na efektívne spracovanie laktózy vám postačí polovičná aktivita enzýmu. Väčšina pacientov toleruje dvanásť gramov laktózy, čo je 250 ml mlieka v kombinácii s iným jedlom, alebo osemnásť gramov laktózy v mliečnych výrobkoch,“ posmeľuje MUDr. Čierna. Bolo by naozaj škoda zanevrieť na všetky biele pochúťky. „Pri zisťovaní tolerancie sa dostavia nanajvýš jednorazovo subjektívne ťažkosti, nebolo dokázané poškodenie zdravia.“
Zdroj: Shutterstock
Siahnite po bezlaktózových mliekach alebo rastlinných.
Zdravé rady
● Problematická býva srvátka, mlieko a niektoré mäkké syry.
● Tvrdé a zrejúce syry majú menej laktózy, tá prechádzanajprv do srvátky a zvyšná sa odbúrava zrením.
● V jogurtoch a kyslomliečnych výrobkoch baktérie uľahčujú trávenie laktózy, čím znižujú jej obsah až o polovicu.
● Plnotučné mlieko v malých množstvách po mastnejšom jedle alebo spolu s kakaom zvyčajne problémy nerobí. Vďaka tuku telo pomerne dobre zvládne aj šľahačku a smotanu.
● Bezlaktózové je mlieko, smotana, syr cottage, tvaroh aj syry.
Nenaleťte na falošné testy!
Zdroj: Shutterstock
Vyšetrovanie protilátok na laktózu je neopodstatnené a zavádzajúce! Intoleranciu laktózy odhalí výdychový laktózový tolerančný test so stanovením vodíka vo vydychovanom vzduchu.
Za každým tráviacim problémom nie je mlieko. Ak vám telo vysiela zmätené signály, je namieste podrobné vyšetrenie. Ale nie krvný test, ktorý sľubuje kompletnú alergiologickú diagnózu! „Vyšetrovanie protilátok na laktózu je neopodstatnené a zavádzajúce!“ rozhorčujú šarlatáni aj MUDr. Ivetu Čiernu. „Ide o poruchu trávenia a nie o imunologicky sprostredkovanú reakciu. Napriek tomu sa uvedené diagnostické metódy z neznámych dôvodov objavujú. Sú však neodborné a skutočne zavádzajúce!“ Intoleranciu laktózy odhalí výdychový laktózový tolerančný test so stanovením vodíka vo vydychovanom vzduchu. „Vydýchnete do analyzátora, potom vypijete laktózový roztok v množstve dva gramy na kilogram hmotnosti a znova vydýchnete do prístroja. Ten podľa množstva vodíka v dychu vyhodnotí, ako vám trávi laktózu,“ opisuje nenáročné vyšetrenie lekárka.